Duurzaamste dakbaan heeft laagste schaduwkosten

Artikel delen

De meest duurzame dakbaan van producent Derbigum, Derbigum NT, is inmiddels opgenomen in de Nationale Milieu Database. Hierin worden producten op 19 indicatoren voor milieubelasting beoordeeld. Uit die scores worden de zogeheten schaduwkosten van een product vastgesteld. Niet alleen is Derbigum NT de meest duurzame dakbaan, het heeft tevens de laagste schaduwkosten van alle dakbedekkingen die op de markt zijn.

Dakbanen

De duurzame eigenschappen dankt de bitumineuze dakbaan vooral aan de samenstelling. Derbigum NT bestaat namelijk voor minimaal 25 procent uit Derbitumen, dat zijn bitumen gewonnen uit gerecycleerde dakbedekking van snijafval en sloopdaken. Deze herbruikbare grondstoffen worden gecombineerd met virgin bitumen. De specifieke formule met polymeren verleent uitzonderlijke duurzame eigenschappen aan de toplaag op zowel technisch als ecologisch vlak. Derbigum NT is op haar beurt eveneens 100% recyclebaar, waarmee het een circulaire dakbedekking is.

De dakbaan is ook gecertificeerd voor het Duurzaam Bouwen volgens de voorwaarden van NIBE en heeft door haar lage schaduwkosten een geringe impact op het milieu. In mei heeft NIBE een nieuw factsheet gepubliceerd waaruit blijkt dat Derbigum NT, dankzij onder andere het gebruik van Derbitumen, een lage impact heeft op het milieu en dus de laagste schaduwkosten. ‘Feiten die onafhankelijk onderzocht en geverifieerd zijn door NIBE’, aldus de Belgische producent.

Inmiddels heeft Derbigum ook heeft een Bronzen Cradle to Cradle-certificaat ontvangen voor het circulair dakmembraan Derbigum NT. Daarmee is Derbigum een van de eerste bedrijven die dit certificaat voor bitumineuze producten in het dakbedekkingssegment heeft behaald.

Derbigum
www.norooftowaste.nl