5 aandachtspunten bij plat dakrenovatie

Artikel delen

Na-isoleren of renoveren van een plat dak levert vaak direct energiebesparing op. Maar wanneer is het goede moment om het dak na te isoleren? En waar moet je dan op letten? Ook is een lekkage natuurlijk een directe aanleiding om renovatiewerk uit te voeren. We zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Dakrenovatie

1. Controleer de staat van het dak

Alvorens een plat dak te renoveren is het nodig om goed te kijken hoe het dak is opgebouwd. Let daarbij aan de buitenzijde op plasvorming en beschadigingen aan de dakbedekking. Maar kijk ook naar wat er onder de dakbedekking zit aan isolatie, waar de dampremmende laag zit en of de materialen nog in goede staat zijn. Deze zaken bepalen voor een groot deel je plan van aanpak.

2. Wat is een goed moment voor na-isolatie van het platte dak?

Als vanwege lekkage of andere werkzaamheden toch het dak wordt aangepakt, denk dan ook direct na over het verbeteren van de isolatie! Isoleren van een plat dak levert door de energiebesparing altijd geld op. Het is sowieso raadzaam om extra/nieuwe isolatie aan te brengen als het dakmembraan aan het einde van zijn levensduur is. Bij de stap naar een warmtepomp is na-isoleren van de schil in de meeste gevallen zelfs noodzaak. Ook bij bijvoorbeeld plaatsing van PV of een warmtepomp, is het aan te bevelen om eerst het dak te renoveren en na te isoleren.

3. Let op de bouwkundige en functionele eisen van het dak

Naast de isolatiewaarde moet gelet worden op bijvoorbeeld de drukvastheid van de isolatie vanwege beloopbaarheid of de plaatsing van PV-panelen of installatie-onderdelen. Met PIR-isolatie wordt gemakkelijk voldaan aan deze eis. Een ander functioneel aspect is het afschot. Verder is het belangrijk om te kijken naar de brandveiligheidseisen.

Dakisolatie

4. Wat moet de isolatiewaarde en -dikte zijn bij na-isolatie van het platte dak?

Als de isolatie wordt vervangen eist het Bouwbesluit een minimum RC-waarde van 2,1 m2K/W, maar nooit minder dan al aanwezig is. Als meer dan 25% van de schil van een gebouw wordt aangepakt, geldt altijd de nieuwbouweis: een RC van 6,3 m2K/W. Met Eurothane® Silver van Recticel is dat al te realiseren met een dikte van 142 mm. De eis van het Bouwbesluit is daarbij het minimum. Meer is altijd beter! Bij lage-temperatuursverwarming is zelfs een RC-waarde van 8,0 m2K/W aan te raden.

5. Wat te doen met de bestaande isolatie en dakbedekking?

Het is mogelijk om de bestaande isolatie en/of bestaande dakbedekking intact te laten. Als er geen isolatie aanwezig is, kan de bestaande dakbedekking dienstdoen als dampremmende laag in de constructie. Indien wel isolatie aanwezig is, moet onderscheid gemaakt worden in een kouddakconstructie en een warmdakconstructie. Bij een kouddakconstructie zit de isolatie aan de binnenzijde (warme zijde) boven het plafond. Dat is risicovol vanwege een grote kans op condensatie. Dit risico wordt aanzienlijk kleiner als wordt voldaan aan de vuistregel dat maximaal een derde van de isolatiewaarde aan de binnenzijde zit en twee derde aan de buitenzijde. Een extra isolatiepakket aan de bovenzijde van het dak zorgt dus niet alleen voor meer comfort en een lagere energierekening, maar voorkomt ook condensatieproblemen. Als de isolatie aan de bovenzijde van het dakbeschot zit (warmdakconstructie) en de oude dakbedekking wordt vervangen, kunnen de nieuwe isolatieplaten over de bestaande isolatie worden aangebracht.

Ontdek de isolatieoplossingen voor het na-isoleren van platte daken. Recticel Insulation ondersteunt je indien je vragen hebt over de opbouw, materiaalkeuze, het kiezen van de juiste dikte van de isolatie en het maken van (dampspannings)-berekeningen. Meer tips over renovatie van platte daken is te vinden op de website van Recticel.

Recticel Insulation
www.recticelinsulation.nl/