Begane grondvloer: welke kiest u?

Artikel delen

De keuze voor een geïsoleerde vrijdragende systeemvloer is overzichtelijk: wordt het een combinatievloer, ribbenvloer of kanaalplaatvloer? Vaak valt de keuze op een vloertype op basis van automatismen. Dat is jammer, want vaak kan de keuze voor een ander type vloer voor een specifiek project tot verrassende voordelen leiden! Welke vloer is het meest geschikt voor welk project? BouwTotaal en Olbecon zetten de eigenschappen op een rij.

Tekst: ing. Frank de Groot, met dank aan Olbecon
Beeld: Olbecon

SysteemvloerDe keuze van de juiste systeemvloer voor de begane grond is van diverse parameters afhankelijk. Toch worden die vaak niet allemaal meegewogen, omdat een aannemer, constructeur of architect al snel kiest voor een vloer waarmee men vertrouwd is. “De keuze wordt vaak beïnvloed door gemak. Als je al een kanaalplaat voor de verdiepingsvloer bij leverancier A hebt besteld, dan kies je voor de begane grondvloer liever niet voor een ribbenvloer bij leverancier B, maar ook een kanaalplaatvloer. Maar misschien is bij dat project een ribbenvloer of combinatievloer wel voordeliger of efficiënter”, zegt Johan Oltvoort, directeur Olbecon.

Alle typen vloeren

Om de keuze onafhankelijk te maken van de producent, kan Olbecon alle typen vloeren leveren: geïsoleerde en ongeïsoleerde kanaalplaatvloeren, ribbenvloeren (ook wel ribcassettevloeren genoemd), voorgespannen en traditioneel gewapende breedplaatvloeren en combinatievloeren (ook wel balk- en broodjesvloer genoemd). Ook levert het bedrijf prefab betonnen wanden, zoals geïsoleerde sandwichpanelen, massieve panelen, holle wanden, cascowanden, brandwanden, prefab kolommen, trappen en balkons.

Voor de kanaalplaatvloer en ribbenvloer zijn 3D CAD-gegevens via IFC in BIM op te nemen. Om de producenten te ontzorgen wordt de engineering van de elementen door Olbecon gedaan op het computersysteem van de betreffende producent. Productiebestanden worden daarna rechtstreeks het productieproces ‘ingeschoten’, waardoor er geen tijd verloren gaat en de kans op fouten minimaal is.

Invloed factoren

Volgens Oltvoort zijn de standaard invloed factoren onder meer de omvang van het project, belastingen, overspanningen, levertijd en kosten. Vaak zijn aannemers vertrouwd met een bepaald type vloer. “Maar er zijn nog veel meer factoren. Stelt dat de verdiepingsvloer een breedplaatvloer of volledig ter plaatse gestorte vloer is, dan moet de stortbelasting via tijdelijke onderstempeling ook op de begane grondvloer worden overgebracht. Of er is sprake van een stabiliteitswand die op de vloer staat. Onder invloed van wind kunnen trek- en drukkrachten via de stabiliteitswand afgedragen worden op de vloer. Kan de begane grondvloer daarop berekend worden en is dat wel wenselijk?”

Koudebruggen zijn ook een aandachtspunt: “Zowel de ribbenvloeren als de kanaalplaatvloeren zijn voorzien van geïsoleerde kop- en langsopleggingen. Door toepassing van de geïsoleerde opleggingen worden de koudebruggen fors verminderd. De overspanning is natuurlijk ook van grote invloed. Een combinatievloer gebruik je tot overspanningen van circa 5,5 meter, een ribbenvloer tot 7 meter. Voor grotere overspanningen zijn kanaalplaatvloeren zeer geschikt. Dit is de vloer die in de utiliteitsbouw veel wordt toegepast.”

Geïsoleerde kanaalplaatvloer

Geïsoleerde kanaalplaatvloeren bieden als begane grondvloer een breed scala aan voordelen. In de vloerelementen, die zijn vervaardigd van voorgespannen beton, zijn holle kanalen aangebracht. Hierdoor wordt al snel zo’n 40% aan beton bespaard. Deze vloeren combineren een gering gewicht met hoge sterkte. De toepassing van vrijdragende kanaalplaatvloeren laat, zeker in vergelijking met traditionele vloersystemen, doorgaans ook een veel geringere vloerdikte toe. De diktes variëren van 310 mm bij de lichtste vloer en Rc = 3,7 m2K/W tot 550 mm bij de zwaarste uitvoering (constructieve hoogte 400 mm) en Rc = 5,0 m2K/W. Deze zwaarste uitvoering heeft bij Rc = 6,5 m2K/W ter plaatse van de oplegging geen isolatie en is dan maar 400 mm.

Het grootste voordeel van geïsoleerde kanaalplaatvloeren is echter de aanzienlijk kortere bouwtijd. De vloerelementen zijn zeer snel te plaatsen. Bovendien zijn ze na het plaatsen direct belastbaar. Bij extreme veranderlijke belastingen in de utiliteitsbouw kan de sterkte van de vloer indien nodig worden vergroot door een druklaag van gewapend beton toe te passen. De totale dikte van de kanaalplaatvloer neemt dan vanzelfsprekend iets toe, maar blijft nog altijd gering in vergelijking met alternatieve vloeroplossingen.

Geïsoleerde kanaalplaatvloer.

Geïsoleerde kanaalplaatvloer.

Ribbenvloer

De voorgespannen ribbenvloer wordt in de volksmond nog vaak ribcassettevloer genoemd. De geïsoleerde ribbenvloeren worden toegepast als begane grondvloeren (boven kruipruimten) in de woningbouw en lichte utiliteitsbouw. Deze systeemvloeren zijn opgebouwd als betonnen prefab vloeren. De ribben zijn voorgespannen met daartussen een dunne spiegel van gewapend beton. De onderzijde is geïsoleerd met polystyreenschuim (PS) of geëxpandeerd polystyreen (EPS).

Met een ribcassette vloer is het mogelijk om snel en gemakkelijk een begane grondvloer op te bouwen. Mede vanwege de snelheid waarmee deze vloeren verwerkt kunnen worden en het feit dat de vloer en de isolatie ineen worden geplaatst, zijn ribcassette vloeren een zeer kostenefficiënte keuze. Met name bij seriematige bouw worden deze vloeren dan ook veel toegepast, onder andere als voordelig alternatief voor geïsoleerde kanaalplaatvloeren. Deze vloeren hebben (ongeacht de isolatiewaarde) een opleghoogte van 350 mm en zijn leverbaar in standaardbreedtes van 900 of 1200 mm.

Ribbenvloer

Ribbenvloer.

Combinatievloer

De combinatievloer wordt in de volksmond ook wel broodjesvloer genoemd. Combinatievloeren zijn zeer geschikt voor het aanleggen van begane grondvloeren boven kruipruimtes. Ze worden toegepast bij nieuwbouw-, uitbouw- en renovatieprojecten, voor zowel vrijstaande als seriematige woningen. Bovendien zijn combinatievloeren ook geschikt voor complexe funderingen. Een combinatievloer is opgebouwd uit prefab voorgespannen liggers. In de tussenruimtes die ontstaan na de plaatsing van de balken, worden zogeheten ‘broodjes’ geschoven. Deze zijn vervaardigd uit lichtgewicht polystyreen (EPS) of licht beton.

Combinatievloeren bieden meerdere voordelen. Ten eerste zorgt het relatief geringe gewicht van de materialen die gebruikt worden dat een snelle verwerking mogelijk is en dat men makkelijk kan voldoen aan de strenge Arbo richtlijnen. De samenstelling van de voorgespannen liggers en vulelementen (de ‘broodjes’) maken de realisatie van complexe funderingen met afwijkende vormen en afmetingen mogelijk. Hierdoor zijn combinatievloeren zeer geschikt voor het aanleggen van vloeren op lastig bereikbare plaatsen, zoals bij een uitbouw aan de achterzijde van een bestaande woning.

De materialen die voor de vulelementen worden gebruikt reduceren het risico dat de vloer wordt aangetast door plaagdieren of micro-organismen. Dit maakt een combinatievloer de ideale oplossing voor toepassingen boven (vaak vochtige) kruipruimtes. Verder kan het draagvermogen van de vloer indien gewenst eenvoudig worden vergroot door het middelpunt van de balken dichter bij elkaar te leggen.

De totale vloerdikte is 200 tot 210 mm. De hoogte van een balk is 170 mm. De maximale lengte is 6,00 meter, afhankelijk van de belasting.

Combinatievloer.

Combinatievloer.

Combinatievloer Ribbenvloer Kanaalplaatvloer
+ Tot overspanningen van 5,5 meter in woningbouw + Tot overspanningen van 7 meter in woningbouw + Geschikt voor overspanningen groter dan 7 meter in zowel woning- als utiliteitsbouw
+ Snel leverbaar (voorraadproduct) + Zelf verdichtend vezelbeton voor de schil + Druklaag mogelijk: bovenzijde opgeruwd ten behoeve van betere hechting
+ Eenvoudige en snelle montage + Eenvoudige en snelle montage + Eenvoudige en snelle montage
+ Bij korte overspanningen zonder kraan te leggen, gewicht balken 31 kg/m¹ + belasting tot 2,5 kN/m² en stortbelasting + Grote belastingen mogelijk

+ Kan (hogere) lijnlasten opnemen

+ Flexibele indeling + Twee standaardbreedtes (900 en 1200 mm) en passtroken + Veel verschillende diktes

+ Grotere indelingsmogelijkheden, ook hoeksparingen zonder opleg mogelijk

+ Monoliet af storten, minder kans op scheurvorming bij harde vloerafwerking + Geïsoleerde oplegging mogelijk

+ Akoestisch oplegmateriaal af fabriek aan te brengen

+ Hoge isolatiewaardes

+ Geïsoleerde langs- en kopoplegging

+ Sparingen zijn eenvoudig tussen de balken aan te brengen + Standaard meterkast en kruipluik sparingen af fabriek aan te brengen met standaard deksels + Raveelijzers en supplementen
+ Naast nieuwbouw, ook geschikt voor renovatie / bestaande situatie + Geschikt voor enkele en seriematige  bouw + Geschikt voor seriematige  bouw
+ Voorgespannen + Voorgespannen
R-waarden: 3,7/4,2/5,0/6,5 m2K/W R-waarden: 3,7/4,2/5,0/6,5 m2K/W Rc-waarden: 3,7/4,2/5,0/6,5 m2K/W

Voordelen en eigenschappen van verschillende geïsoleerde begane grondvloeren.