Supervlakke sportvloer in twee uur tijd

Artikel delen

De vloer in de nieuwe gymzaal De Meet in het Groningse Haren moet voldoen aan vlakheidsklasse 2. Thermo Floor Friesland durfde met Weber Cemfloor die uitdaging aan te gaan. In twee uur tijd goot het bedrijf 320 vierkante meter cementgebonden vloermortel, met een gemiddelde dikte van 30 mm.

Tekst en beeld: Henk Wind

Gietvloer

Thermo Floor Friesland heeft in korte tijd al heel veel ervaring opgedaan met Weber Cemfloor. Wierd Sjoerd Wagenaar en zijn compagnon maakten bijna een jaar geleden kennis met de cementgebonden gietvloer. “Ik dacht direct: dat gaan we doen, want dat wordt de toekomst”, zegt Wierd Sjoerd. “Op onze bus staat dat we ook anhydrietvloeren doen, maar die doen we eigenlijk nooit meer. Waarom zou je dat nog doen? Daar is eigenlijk geen enkele reden meer voor. Weber Cemfloor heeft alleen maar voordelen. Anhydriet is nog wel eens lastig met lijmen van tegels en pvc en dergelijke. Met Weber Cemfloor heb je dat allemaal niet. Die gietvloer is na 24 uur al beloopbaar en is ook ideaal voor natte ruimtes zoals badkamers. Het enige wat je niet kunt gieten met dit product is de douchevloer op afschot, maar dat is meestal maar een vierkante meter die de tegelzetter liefst toch zelf doet.”

Vanuit de centrale

Weber Beamix heeft al jarenlange kennis van en ervaring met cementgebonden gietvloeren in al zijn facetten, maar leverde dat tot voor kort alleen als mortel, in zakken, silo’s of pomptruck. Met de overname van MPG Solutions kreeg het bedrijf de beschikking over compound voor cementgebonden gietvloeren die door betoncentrales geleverd kunnen worden. Weber Beamix is nu bezig om een netwerk van distribiteurs door heel Nederland op te zetten.

Inmiddels is Weber Cemfloor al via diverse centrales leverbaar, waaronder de Leeuwarder Beton Centrale LBC waar Thermo Floor Friesland mee werkt. LBC heeft zelfs speciaal op een aantal betonmixers de aanduiding ‘gietvloeren’ laten zetten en heeft de mixer met betonpomp er voor aan laten passen. “We gebruiken dezelfde pomp, maar met dunnere slangen. Het zijn wat beperkte aanpassingen. De giek gebruiken we in principe niet. Die gebruiken we alleen als we moeten gieten op een hogere bouwlaag”, vertelt de vaste chauffeur van de mixerpomp van LBC. De mixers en de pomp blijven overigens ook gewoon bruikbaar voor regulier beton.

Circulair bouwen

Gymzaal De Meet in Haren wordt gebouwd door Bouw- en Aannemingsbedrijf G. de Haan & Zn. uit Garyp. Het ontwerp is van Wind Architecten Adviseurs uit Drachten. Bij het ontwerp is hoog ingezet op biobased en circulair bouwen. De gietvloer is zwevend uitgevoerd, zodat die ooit weer demontabel is. De cementgebonden mortel is 100 procent recyclebaar, geeft key-accountmanager Edwin de Blois van Weber Beamix aan.

Zwevend aanbrengen betekent in dit geval dat er over de dragende betonvloer folie is gelegd. “Om mogelijke krimp op te vangen, is er een wapeningsnet toegepast. De vloervelden mogen niet groter zijn dan 150 vierkante meter, om krimpscheuren te voorkomen. In dit geval kwam dat mooi uit en is precies over het midden van de vloer een dilatatieprofiel aangebracht. De wapening in de dekvloer is daar ook onderbroken. Als je de vloer niet zwevend maar hechtend aanbrengt, heb je in veel gevallen geen wapening nodig. Op de ondervloer breng je dan een hechtprimer aan, om te voorkomen dat het vocht uit de vloer wegtrekt in de constructie”, zegt Edwin. “Hiermee creëer je een goede hechting en een mooier en beter eindresultaat.”

Voorbereidingen

Deze zwevende opbouw vroeg van Thermo Floor Friesland een zorgvuldige uitvoering. Alle naden van de vele vloerputten en de randen zijn zorgvuldig getapet, om weglopen van de gietmortel te voorkomen. De wapening en elektraleidingen zijn gecontroleerd en waar nodig extra vastgezet om te voorkomen dat ze boven de vloer uit gaan steken, mede vanwege de zeer geringe dikte van de vloer.

Thermo Floor Friesland plaatste hoogtepiketjes op de vloer, waarvan de afstandsringen met behulp van een laser op de juiste hoogte werden gesteld. Daarna kon het gieten beginnen. Met gieten en dobberen werd overal de juiste hoogte gerealiseerd, wat regelmatig extra gecontroleerd werd met de laser. Na het aanbrengen van de gehele vloer werden de hoogtepiketjes verwijderd en werd kruislings in twee richtingen nogmaals gedobberd. Bij de laatste afwerking werd direct ook met een rugspuit een curing compound aangebracht over de toplaag om te snelle droging te voorkomen.

“De open tijd bedraagt ongeveer drie uur”, vertelt Edwin de Blois. “Gedurende die tijd is de mortel heel goed te verwerken. Die tijd is dus meer dan voldoende om de vloer eerst helemaal te gieten en dan af te werken, inclusief de reistijd van de mixers vanaf de centrale. Als daarna de verharding begint gaat het ook snel.”

Gegarandeerde kwaliteit

Voordeel van een cementgebonden gietmortel uit de betoncentrale is dat het met een betonpomp snel te verwerken is. Tevens is er geen extra silo nodig op het werk, zoals bij droge mortel. Edwin: “Voordeel is ook de zekerheid van de kwaliteit van een mortel die uit een centrale komt. We kunnen Weber Cemfloor leveren in diverse kwaliteiten, met druksterktes van C16 tot C30 en bijbehorende buigtreksterktes van F3 tot F6. Met een hogere buigtreksterkte heb je een flexibelere mortel en heb je minder laagdikte nodig. Weber Beamix is leverancier van het compound en bepaalt de juiste receptuur aan de hand van de zandmix die de centrale gebruikt. De centrale is verantwoordelijk voor de samenstelling en levering. Bij de start van het werk wordt een vloeimaat genomen als extra controle. Die aantoonbare kwaliteit wordt steeds belangrijker, zeker ook vanwege de Wkb.”

“Qua kosten is de gietmortel vergelijkbaar met anhydriet. Ten opzichte van een zandcementdekvloer geeft gieten een enorme besparing in de factor arbeid, terwijl dus ook veel gemakkelijker een veel grotere vlakheid te realiseren is.”

“Cemfloor heeft alleen maar voordelen. Die gietvloer is na 24 uur al beloopbaar en is ook ideaal voor natte ruimtes zoals badkamers.”

Vloerverwarming

Wierd Sjoerd Wagenaar beaamt die vlakheid. “We maken elke vloer zo vlak en strak mogelijk. We doen er vooral veel woningen mee, in combinatie met vloerverwarming. Toen we een jaar geleden in aanraking kwamen met dit product, hebben we naast de levering door LBC ook een samenwerking opgezet met een installateur. Het is namelijk ideaal voor vloerverwarming, vanwege de hoge warmtegeleidbaarheid. De mortel vloeit heel mooi om de leidingen heen. En je kunt het ook gebruiken om achteraf nog vloerverwarming aan te brengen. Dan giet je een vloer van 25 mm en frees je daar de sleuven in voor de vloerverwarming.”

Edwin de Blois vult aan: “Met gieten omsluit je de leidingen veel beter dan met een zandcement dekvloer ooit mogelijk is. Daardoor is de warmteafgifte van de vloer ook veel beter. Die betere efficiency betekent meer comfort en lagere kosten.”

Groeiende markt

Voor LBC was Weber Cemfloor een welkome uitbreiding van het assortiment. Betontechnoloog Jeroen Alberda van LBC: “Wij staan altijd open voor nieuwe dingen. Er waren al meer experimenten met een cementgebonden gietvloer, maar tot nu toe was dat lastig. Met dit product gaat het wel goed en het bewijst zich steeds meer in de markt. We hebben de processen in onze centrale ook goed onder controle en kunnen vrij gemakkelijk wisselen. Net als bij anhydriet moet je er geen grind in krijgen en dat weten we goed te voorkomen. Maar mocht er toch ergens een restje grind achterblijven, dan wordt dat wel weer opgevangen met een rooster.”

De markt blijkt Weber Cemfloor inmiddels te omarmen. Niet alleen Thermo Floor Friesland is er volop mee aan de slag gegaan, maar overal in den lande zijn inmiddels projecten in uitvoering, zowel groot als klein. Centrales verkopen het volop, merkt Edwin de Blois. Ook Jeroen Alberda van LBC, merkt de groeiende belangstelling. “Thermo Floor Friesland is een goede klant. Die heeft al veel vloeren super strak en vlak opgeleverd en dat gaat wel rond in het wereldje. Nu gaan andere vloerenleggers er ook mee experimenteren.”

Saint-Gobain Weber Beamix
www.nl.weber