Snelle montage prefab casco appartementengebouw

Artikel delen

In negen weken tijd is in Veendam door Heembeton het casco geplaatst van een vierlaags appartementengebouw met vijftig huurwoningen. Door een optimale samenwerking met Rottinghuis’ Aannemingsbedrijf bv en een uitgekiende keuze van alle prefab wanden, vloeren en balkons kon er razendsnel worden doorgewerkt.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Heembeton

Prefab casco appartementengebouw

In week 50 stond het casco van de 50 huurappartementen die in opdracht van woningcorporatie Acantus in Veendam worden gerealiseerd. Een sterk staaltje prefab bouwen van Heembeton, dat naast de levering van prefab betonnen wanden en vloeren ook de montage uitvoerde. “We doen de montage op aanvraag. Soms kiest de aannemer zelf voor montage. Inmiddels hebben we al talrijke soortgelijke projecten uitgevoerd, al of niet inclusief montage. Voorbeelden zijn 220 appartementen in Harderwijk, 94 in Utrecht en twee projecten in Deventer van 75 en 36 appartementen”, aldus Harry Sterenberg, accountmanager bij Heembeton.

Volgens Harry zijn de voordelen optimaal benut doordat Heembeton al vroegtijdig om tafel zat met Rottinghuis (onderdeel van VolkerWessels): “We verzorgen de engineering en rekenwerk in CAT 5 en de productie en montage. Tevens zorgen wij voor een goede afstemming met de aannemer, installateur en externe leveranciers van trappen, balkons, consoles en beglaasde kozijnen.”

Opbouw vloeren

Er zijn drie typen prefab vloeren van Heembeton toegepast in het casco:

  • Appartementenvloer. Deze innovatieve voorgespannen vloer heeft een breedte van 3,00 meter. De appartementenvloer kan in de fabriek reeds worden voorzien van de leidingen voor ventilatie, elektra en riolering. Dit vloertype heeft een constructieve dikte van 280 mm en is voorzien van een Schöck® Isokorf met IQlick verbinding voor de ophanging van de prefab balkons. Dit vloertype vinden we aan de hoeken van het woongebouw, waar deze wijze van ophanging van balkons het meest pragmatisch was. Daar zijn dan ook geen consoles nodig.
  • Cascovloer. De cascovloer is een prefab massieve traditioneel gewapende vloerplaat, die een constructieve hoogte van slechts 200 mm heeft. Hierdoor is er ruimte om leidingen op de vloer aan te brengen en af te storten met schuimbeton. Dit vloertype, met een breedte van 3,00 meter, vinden we in een brede middenstrook ter plaatse van de natte ruimten. Constructief is deze dunne vloer mogelijk door speciale koppelingen met de kanaalplaatvloeren.
  • Kanaalplaatvloer. Deze vloer heeft een dikte van 255 mm en vinden we ter hoogte van de woonkamer en slaapkamer. Ook is deze als dakvloer toegepast.

Betonnen vloeren

Opbouw wanden

Naast de vloeren, zijn ook alle wanden door Heembeton geleverd. Harry legt uit: “We leveren de gevelelementen, compleet met beglaasde kozijnen. Daarnaast leveren we de woningscheidende wanden en wanden van trappenhuis en lichtschacht. De prefab betonnen trappen, consoles en balkons zijn van andere leveranciers, maar die monteren wij ook.”

Met behulp van een traditionele Isokorf-verbinding zijn de 250 mm dikke woningscheidende wanden aan de uiteinden voorzien van prefab consoles. Hierop rusten de balkons die zich niet aan de hoeken van het gebouw bevinden. De gevels worden aan de buitenzijde afgewerkt met hardschuim isolatieplaten en traditioneel metselwerk.

De gevelelementen worden luchtdicht gekoppeld met een combinatie van foamband en een cementgebonden afdichting. “We werken al jaren met dezelfde stucadoor. Die weet wat er verwacht wordt”, zegt Harry.

prefab casco appartementengebouw

Logistieke afstemming

Projectmanager Klaas Engels van Heembeton begeleid de montage en doet de projectcoördinatie: “De aannemer wilde eerst zelf monteren, maar uiteindelijk bleek het uitbesteden van de montage aan Heembeton toch veel voordelen te bieden. Wij verzorgen de complete logistiek. Zo moeten de instortvoorzieningen voor de Isokorf-systemen ook naar de externe fabrikanten van de betonnen consoles en balkons. Daarnaast is afstemming nodig met de leverancier van de beglaasde kozijnen. Ook is een goede afstemming nodig met de installateur en natuurlijk met onze eigen productie van de drie typen vloeren, gevelelementen, woningscheidende wanden en wanden van het trappenhuis en liftschacht.”

Volgens Klaas is het werk qua montage in twee delen gesplitst: “Dit is op verzoek van de aannemer. Hierdoor kan men nog sneller starten met aansluitende werkzaamheden, zoals gevelafwerking en afbouw.”

Veel voordelen

Uiteindelijk biedt het volledig prefabriceren van het casco volgens de heren veel voordelen: “Aannemers hebben steeds vaker te maken met een tekort aan vakmensen. De montage van het complete casco vraagt veel minder manuren. Daarnaast is het gebouw na negen weken wind- en waterdicht. Daardoor ben je minder afhankelijk van de weersomstandigheden. Maar dat geldt ook voor de montage van de elementen zelf. Hierdoor kun je een gebouw eerder opleveren, waardoor de woningcorporatie eerder kan starten met de verhuur. Verder is een prefab gebouw demontabel, hetgeen circulair bouwen bevordert.”

Volgens Klaas biedt prefabricage ook kansen om heel veilig te werken: “Wij zorgen dat er na de montage van de vloeren direct een randbeveiliging aanwezig is. De balkons en galerijen worden zelfs al op maaiveld voorzien van veiligheidsleuningen en dan pas ingehesen. Daardoor zijn de balkons en galerijen direct na de montage al veilig te betreden. Hierdoor hoeven onze mensen ook minder aangelijnd te werken.”

Volgens Klaas heeft de aannemer al aangegeven zeer tevreden te zijn over het verloop van de cascobouw. “Het gaat vooral om samenwerking. Als alle werkzaamheden optimaal op elkaar zijn afgestemd kun je zeer snel werken en bereik je een hoge kwaliteit. Gezien de grote woningopgave en de komst van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen heeft prefabricage dan ook de toekomst!”