Waarom is in dit project gekozen voor cellenbeton dakplaten?
De tien Nederlandse waterbedrijven produceren jaarlijks ruim 1.200 miljard liter drinkwater. Dat water is grotendeels grondwater, maar ook een belangrijk deel is oppervlaktewater. Een van deze productielocaties ondergaat momenteel een grootschalige renovatie. Naast de bouw van een nieuwe hal met een moderne zuiveringsstraat, wordt ook de oude hal volledig gestript en opnieuw opgebouwd. Voor het dak van de oude hal is gekozen voor een oplossing met Hebel dakplaten van cellenbeton.
De renovatie wordt van begin tot eind begeleid en gerealiseerd door een aannemer die volledig is gespecialiseerd in waterzuiveringen en pompstations. Het is de bedoeling dat de volledig gerenoveerde hal met twee moderne zuiveringsinstallaties in 2024 wordt opgeleverd.
Evenwichtig binnenklimaat
Een van de uitdagingen van het project is het dak van de oude hal. Deze hal is relatief licht gefundeerd en kan geen zware dakconstructie dragen. Daarom is gekozen voor een oplossing met Hebel dakplaten van cellenbeton. Deze platen hebben een laag gewicht, maar zijn toch sterk en duurzaam. Bovendien hebben ze nog een aantal andere voordelen die passen bij de functie van het gebouw. Ten eerste is cellenbeton warmteaccumulerend. Hierdoor slaat het materiaal als de zon schijnt warmte in zich op. Hierdoor blijft het onder het dak koel en aangenaam. Als het kouder wordt, geeft het dak de warmte weer terug aan de ruimte eronder. Zo wordt een evenwichtig binnenklimaat gecreëerd, wat prettig is voor de medewerkers en de apparatuur. Dit is een extra voordeel boven op de isolatie op die op het dak is aangebracht en de VKV-installatie die in de hal staat.
Gunstige materiaaleigenschappen
Ook verzorgt cellenbeton de vochthuishouding onder het dak. Het materiaal kan vocht opnemen en weer afgeven, waardoor condensvorming wordt voorkomen. Dit is belangrijk voor de hygiëne en de levensduur van de installaties. Daarnaast is cellenbeton goed geluidsisolerend. Het materiaal dempt het geluid van buiten, maar ook van de machines en de pompen in de hal. Zo wordt geluidsoverlast voor de omgeving en de medewerkers beperkt. Tenslotte draagt cellenbeton ook bij aan de brandveiligheid van het gebouw. Het materiaal heeft een geteste brandweerstand van 360 minuten, wat betekent dat het bij een brand lang intact blijft en geen giftige stoffen afgeeft. Dit is essentieel voor de bescherming van de mensen en de installaties in de hal.
Constructief veilig
De dakplaten worden geplaatst door de afdeling Construction Services van Xella. Deze bouwafdeling is gespecialiseerd in het werken met cellenbeton en heeft veel ervaring met het plaatsen van dakplaten. Ze werken snel, met kennis van zaken en bovendien veilig, omdat ze zijn gecertificeerd op trede 3 van de NEN-EN veiligheidsladder. De hal die wordt gerenoveerd is 12 meter hoog, het te renoveren dakoppervlak bedraagt 800 vierkante meter. De dakplaten worden afgewerkt met isolatie en bitumen.
Xella
www.xella.nl