Welke hoogwerker voor welke klus

Artikel delen

Voor het werken op hoogte is een hoogwerker vaak een goede oplossing. Voor de kleinere klussen is het ook een veel goedkoper alternatief dan het opzetten van een hele steiger. Wil je een hoogwerker huren? In deze blog vertellen we jou meer over de verschillende types hoogwerkers en de werkzaamheden die je er mee uitvoert.

Hoogwerkers voor binnenwerkzaamheden

Schaarhoogwerkers zijn ideaal voor binnenwerkzaamheden mits de ondergrond effen is. De reikwijdte verschilt per schaarhoogwerker en varieert tussen gemiddeld 4,5 meter tot 14 meter. Omdat schaarhoogwerkers van een effen ondergrond afhankelijk zijn om veilig mee te werken, worden ze meestal gebruikt voor binnenwerkzaamheden. Denk hierbij aan installatiewerkzaamheden aan het plafond van grote bedrijfsruimtes.

De schaarhoogwerker kan in bepaalde gevallen ook voor buitenwerkzaamheden worden gebruikt. Het is een goedkoper alternatief voor het opzetten van een hele steiger. Denk hierbij aan gevelreiniging of lichte schilderwerkzaamheden. Let er dan wel op dat er geen kuilen, gaten of instabiele obstakels rondom het pand aanwezig zijn.

hoogwerker

Hoogwerker voor buitenwerkzaamheden

Voor intensievere buitenwerkzaamheden is de telescoophoogwerker weer een goede oplossing.

Het platform biedt een ruimere en stabielere werkruimte voor het werken op hoogte. Bovendien geeft de telescooparm je meer flexibiliteit. Door de roterende bewegingen kun je het platform zowel horizontaal als verticaal bewegen.

De telescoophoogwerker bestaat uit meerdere varianten qua reikwijdte en mobiliteit. Met reikwijdtes die variëren tussen de 12 en 24 meter liggen, kun je met een telescoophoogwerker een grote variatie aan klussen uitvoeren. Hierbij kun je denken aan de grote schilderklussen of gevelmontage.

De telescoophoogwerker heeft nog een voordeel voor buitenwerkzaamheden. Behalve de standaarduitvoering op banden, is de telescoophoogwerker ook op rupsbanden verkrijgbaar. De uitvoering met rupsbanden maakt deze hoogwerker geschikt om op bouwplaatsen te gebruiken waar nog geen bestrating aanwezig is. We weten allemaal hoe een bouwplaats er na een periode van regen uitziet. Met rupsbanden kom je wel vooruit op de zachte en natte ondergrond.

Hoogwerkers voor specifieke doeleinden

Hoogwerkers bestaan in nog veel meer subtypes zoals de spinhoogwerker. Op de website van verhuurders van zwaar bouwmaterieel zoals die van Willemsen Verhuur heb je een mooi overzicht van de verschillende types hoogwerkers die je kan huren voor een klus.

De spinhoogwerker beweegt zich net zoals de telescoophoogwerker voort op rupsbanden. De spinhoogwerker is compacter en wendbaarder dan de telescoophoogwerker. Dit maakt de spinhoogwerker weer geschikt voor hoveniers bij werkzaamheden zoals het snoeien van hoge bomen.

Een ander type hoogwerker die hoveniers meer flexibiliteit en mobiliteit geeft, is de aanhanger hoogwerker. Deze hoogwerker koppel je achter je auto of werkbus. Het maakt de hovenier flexibel en mobiel bij het snoeien van veel bomen langs wegen en straten binnen de bebouwde kom.