Zeer snelle gietvloermortel

Artikel delen

Slechts 4 tot 6 uur na het aanbrengen kun je al over de ‘Remix/Sakrete Gietvloermortel Snel’ lopen. De volgende dag is deze al betegelbaar. Een ideale combinatie vormt de zeer dunne klimaatregelende tegelvloer Schlüter-BEKOTEC-THERM met deze gietvloermortel. Ette Ploeg van Ette Ploeg Multiklus past sinds medio 2022 geen ander dekvloersysteem meer toe bij zijn projecten. BouwTotaal sprak met alle partijen: wat zijn de voordelen?

Tekst: ing. Frank de Groot

Aanbrengen gietvloermortel

Dun, licht en snel: dat zijn de belangrijkste troeven van de Remix Gietvloermortel Snel. Deze snel uithardende gietvloermortel is geschikt voor het maken van cementdekvloeren op minerale ondergronden in laagdiktes van 30 tot 100 mm. “Door de samenstelling van deze sneldrogende mix hardt deze gietvloer heel snel uit tot een hoge sterkte van 25 N/mm2. Na 4 tot 6 uur kun je er al overheen lopen en de volgende dag kun je een ontkoppelingsmat leggen en tegelen. Je hoeft dus niet 28 dagen te wachten tot dekvloer droog is. Dat biedt enorme voordelen bij onder meer retailprojecten, maar ook in de woningbouw is dit prettig. Vooral in de renovatie blijft de overlast voor bewoners beperkt”, zegt Jan Bouwe Reinholtd, accountmanager bij Remix. “En met een belastbaarheid tot 5 kN/m2 is deze dekvloer ook geschikt voor bijvoorbeeld autoshowrooms”, vervolgt Ette Ploeg.

Egaliseren kan eveneens met deze gietvloermortel. Jan Bouwe: “We hebben recentelijk een oude ‘kratervloer’ geëgaliseerd in een kantine en nevenruimten die tot één geheel waren samengevoegd. De oneffenheden varieerden van 10 tot 100 mm. Daar hebben we de gietvloermortel op aangebracht. Dan heb je de volgende dag een prachtige egale ondervloer.”

Mengen Gietvloermortel

Vloerverwarming

Steeds meer bestaande woningen en bijna alle nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig voorzien van vloerverwarming. Dat heeft alles te maken met de energietransitie en de opkomst van warmtepompen. Vooral een vloerverwarming in combinatie met een tegelvloer kan, door de goede afgifte van stralingswarmte, met lage temperaturen een goed geïsoleerde woning comfortabel verwarmen. Maar er zijn natuurlijk ook andere vloerafwerkingen mogelijk, zoals PVC, tapijt, laminaat of hout. Maar dan is wel een hogere watertemperatuur nodig, omdat deze vloerbekledingen een isolerende werking hebben. Duits onderzoek door de Universität Stuttgart toont aan dat de klimaatregelende tegelvloer tot 50% energiebesparing kan opleveren. Ook vloerkoeling is mogelijk.

Ette Ploeg werkt al jaren met de Schlüter-BEKOTEC-THERM vloer. Hij heeft speciaal hiervoor in Duitsland een training gevolgd tot gecertificeerd systeemverwerker. Dit systeem bestaat uit een polystyreen dekvloernoppenplaat die op de draagkrachtige ondergrond of op een thermische en/of contactgeluidsisolatie wordt gelegd. De verwarmingsbuizen worden tussen de noppen geklikt. “Maar ik gebruik die noppenplaat ook in projecten met houten vloeren waar geen vloerverwarming komt. Deze noppenplaat is veel lichter en eenvoudiger te hanteren dan bijvoorbeeld een stalen zwaluwstaartplaat”, aldus Ette, die al in 1996 met zijn bedrijf startte. De laatste jaren doet hij dat samen met Remco van der Veer, die de installatietechniek doet.

“Ik was in de verwerking nog niet tevreden over de gietvloermortel van een ander fabrikaat. De ondersteuning was slecht en er trad scheurvorming op. In Meppel zag ik bij een vestiging van Concordia een demonstratie van een BEKOTEC-vloer met een gietvloermortel van Remix. Dat sprak me erg aan, waarna ik in Hardenberg met Remix om tafel ben gegaan: ik was op zoek naar een goed verpompbare mortel. Deze moest goed vloeien en een hoge sterkte hebben bij een dunne laag. Ook moest de mortel de noppen en de leidingen goed omsluiten en het hoogteverschil van de vloer door de noppen goed kunnen overbruggen. Daar zijn ze mee aan de slag gegaan en toen heb ik in de warme zomer van 2022 proef gedraaid in een uitbouw van 35 m2 bij nota bene mijn buurman. Ondanks de tropische hitte ging dat prima. De buurman heeft de uitbouw daarna gelijk in gebruik kunnen nemen, omdat hij zijn woning aan het verbouwen was. Na nog wat finetunen is de gietvloermortel nu perfect!”, aldus Ette.

Basis vloerverwarming

Superdunne vloer

Een belangrijk voordeel van de Schlüter-BEKOTEC-THERM vloer (dus met vloerverwarming) is de zeer geringe dikte, door de hoge sterkte. De te storten cementdekvloer komt slechts 8 – 25 mm boven de noppen en verwarmingsbuizen. Hierdoor wordt in vergelijking met een traditionele dekvloer tot 40% bouwhoogte uitgespaard. Dit maakt het systeem ook voor renovaties een ideale oplossing. Zodra de dekvloer beloopbaar is, wordt er een ontkoppelingsmat op gelijmd. Daarop kunnen dan rechtstreeks keramische tegels of natuursteen worden gelegd. Zelfs grootformaat tegels zijn geen probleem.

Peter Trommel, Technisch Adviseur / Sales bij Schlüter, zit ook aan tafel. Hij merkt op: “Een watertemperatuur van 30°C is bij de klimaatregelende tegelvloer al voldoende. Doordat de Remix Gietvloermortel de leidingen perfect omsluit en geen holle ruimtes bevat, wordt de temperatuur ook optimaal doorgegeven. Daarnaast is de dikte van de dekvloer zeer gering. De noppen zijn 24 mm hoog. De totale dikte is hierdoor minimaal 24 + 8 mm = 32 mm. De responstijd is daardoor zeer kort. De vloer bereikt al na 40 minuten zijn gewenste temperatuur en na uitschakelen is deze na een half uur al weer op omgevingstemperatuur. Deze vloer wordt dan ook veel gebruikt in hotels en bed & breakfast, omdat je daar de vloerverwarming uit wil zetten als een kamer onbezet is.”

Aanbrengen gietvloermortel

Spanningsvrij

Belangrijke eigenschap is volgens Peter verder dat deze vloer spanningsvrij is, waardoor er geen scheuren in de dekvloer ontstaan: “Het geheim zijn kleine bruggetjes die onderin de noppenplaat tussen de noppen lopen. Die fungeren als kleine dilatatievoegjes, waardoor er ter hoogte van die bruggetjes hele kleine scheurtjes onderin de dekvloer ontstaan, waardoor deze zijn spanningen kwijt kan. Hierdoor kun je grote vloeroppervlakken storten zonder dilatatievoegen. De tijdwinst is groot met dit systeem. Bij een conventionele dekvloer gaat men uit van ongeveer 70 m² per dag. Met Schlüter®-BEKOTEC kan tot 100 m² per dag worden geplaatst. Onder normale omstandigheden is het mogelijk om de BEKOTEC-THERM vloer na een week op te stoken zonder opwarmingsprotocol. Dit geeft een tijdwinst van vier tot zes weken. Dat is de reden waarom wij hiermee veel renovatie van zowel woningen als winkels doen.”

Ette is enthousiast over de geringe dikte en dus het geringe gewicht van de vloer: “Je praat over 40 tot 56  kg/m², afhankelijk van de dikte. Dat is ideaal bij bestaande woningen met een houten vloer. De verwerking is ook eenvoudig, zelfs bij kleine vloeren in badkamers. We zetten buiten een mengpomp klaar en maken de mortel aan. Slang naar binnen via het raam en gieten maar! Je hebt dus bij kleinere projecten geen pomptruck nodig. In binnenstedelijke gebied is dat ook een voordeel.” Peter vult aan: “En door de geringe opbouwhoogte heb je ook meer ruimte om onder de dekvloer voldoende isolatie aan te brengen.”

Alle aanwezigen roemen tot slot de onderlinge samenwerking, waardoor er hoge prestaties worden bereikt. Ette: “Ik vind de samenwerking met Schlüter en Remix perfect. Je kunt wel een goed product hebben, maar ik wil ook een goede ondersteuning.” Peter: “Ook hier geldt: de zwakste schakel bepaalt de sterkte van de ketting. We hebben eerst meerdere proefvloeren gemaakt en onze ervaringen gebundeld. Een ideale combinatie en een plezierige samenwerking!” Jan Bouwe besluit: “Wij leren weer veel door ons contact met de toeleveranciers en verwerkers. Uiteindelijk worden we daar allemaal beter van!”