Flabbergasted

Artikel delen

BouwTotaal vroeg mij of ik naar de Milwaukee Innovation Tour 2023 wilde gaan voor Tools & Equipment. Welke ontwikkelingen zijn er bij Milwaukee allemaal? Gewoon een praatje maken en wat foto’s. Dat wilde ik wel doen, tenslotte kende ik Milwaukee wel. Sterker nog, ik heb ook wat machines van dit merk. Als ik bijvoorbeeld bij een grote bouwmaterialenzaak loop zie ik soms wel drie meter stelling met schroefmachines, hakhamers en een paar slijptollen. Daarnaast zie je daar wat accessoires. De naam kende ik dus wel, maar verder?

Tekst en beeld: Ton Beijk

Boormachine op accu

Of het nu gaat om een schilderijtje ophangen in beton of een gat van aanzienlijke omvang; het gebeurt allemaal op accu tegenwoordig.

Wat direct opvalt bij binnenkomst is die grote vrachtwagen, de ‘Big Red’. Dit is een rijdende demonstratie truck waarin wel heel veel te zien is van dit merk. Deze truck zal je in het land ook vaker tegenkomen bij dealers van Milwaukee. Wandelend door DeFabrique, een oude fabriek in Utrecht omgebouwd tot evenementen locatie, kom ik er langzaam achter dat ik dit merk helemaal niet zo goed ken als ik dacht. Sterker nog: ik val van de ene verbazing in de andere.

Milwaukee is niet alleen een merk dat wat gereedschap maakt voor een bouwvakker, maar voor zowat iedereen die met zijn handen werkt. Of je nu werkt in de bouw, installatietechniek, transportsector, houtbewerking, als hovenier of in de industrie; voor elke branche maken zij het nodige gereedschap. En niet te vergeten een breed assortiment handgereedschap van professionele kwaliteit. Milwaukee richt zich vooral op de vakman. Er is ook erg veel ontwikkeling op het gebied van meten en verlichting.

Hole-Shooter

Het begon aan het eind van de Eerste Wereldoorlog. Henry Ford benaderde de jonge fabrikant A.H. Petersen met de vraag om een specifieke boormachine te maken die krachtig genoeg was om bepaalde gaten te boren in het productieproces en bediend kon worden door een gewone arbeider. Dit werd de ‘Hole-Shooter’. Na enkele tegenslagen is in 1924 Milwaukee als merk ontstaan.

Heden ten dage is het een toonaangevend bedrijf met wereldwijd 44.000 werknemers. Milwaukee doet zeer veel in de ontwikkeling van producten die het de gebruiker alleen maar makkelijker maken. Maar ze maken het werk vooral ook veiliger en uiteindelijk ook lichter. Milwaukee luistert naar de eindgebruiker en werkt er hard aan om bijna alles op accu te kunnen doen. Bedenk hierbij dat ongeveer 25 jaar geleden het bijna onmogelijk was om te werken met bijvoorbeeld een haakse slijper op accu. Of het nu gaat om een schilderijtje ophangen in beton of een gat van aanzienlijke omvang; het gebeurt allemaal op accu tegenwoordig. Van M12 naar MX Fuel.

De ‘Hole-Shooter’ van vlak na de Eerste Wereldoorlog.

De ‘Hole-Shooter’ van vlak na de Eerste Wereldoorlog.

Onder de indruk

Om alles hier te benoemen is gewoon te veel. Wel heb ik gezien dat zij voor bijvoorbeeld rioolspecialisten een heel scala aan ontstoppingsmachines maken, maar ook apparatuur om leidingen te lokaliseren en inwendig te inspecteren. Verder is er een breed programma aan laser waterpassen, meetapparatuur en zeker niet onbelangrijk, verlichting.

Dus was deze Milwaukee Innovation Tour 2023 nuttig voor mij? Jazeker. Ik heb veel gezien en geleerd. Wel voelde ik mij wat ongemakkelijk om als enige met een redelijk zichtbare camera om mijn nek te lopen en regelmatig Milwaukee mensen te bevragen, terwijl expliciet gevraagd was om niet te fotograferen. Deze avond was vooral bedoeld voor dealers van Milwaukee en eindgebruikers, zoals mensen die bij grotere aannemers werken. Maar onder de indruk, dat kun je rustig stellen.

Rondgang langs probleemoplossers

bandvijl op accu

In de M12 range is er de zeer handige bandvijl M12 FPFL13-402B met een 360 graden roterende kop. Voor de moeilijk bereikbare plekken. Dit is een probleemoplosser ten top.

bovenfrees

Nieuw in de M18 range is de bovenfrees met 12 mm opname schacht: M18 FR12KIT-0P. Met 12 mm in plaats van 8 mm kan de machine dus ook freezen met grotere diameters aan. Denk aan een bossing frees.

vacuümpomp

Ook nieuw in de M18 range is de vacuümpomp M18 FVP5-801. Handig voor de installateur die vaker een airco of warmtepomp plaatst op een wat lastige plek.

schroevendraaier

Voor de elektro technici: een geïsoleerde schroevendraaier met een verdunde bit. Zo voldoet hij aan alle strenge eisen en past perfect in je schakelautomaat.

kettingzaag

Voor de tuinmannen: in de M18 range de kettingzaag M18 FTHCHS30-802 met een zaagblad van 30 cm. Door zijn afmetingen zeer wendbaar.

Op het gebied van gereedschap vervoeren, ophangen en opbergen is er bij Milwaukee genoeg ontwikkeling. Naast het inmiddels bekende Packout systeem is er het Packout Shop Storage systeem. Een mogelijkheid om alles in de werkplaats netjes te ordenen.

Over de auteur:

Ton Beijk heeft veel ervaring met het testen van gereedschappen. Hij neemt voor BouwTotaal regelmatig tools onder handen en geeft zijn objectieve mening.