ROCKWOOL®: van nature circulair!

Artikel delen

In het programma ‘Nederland Circulair 2050’ is de kabinetsvisie op de circulaire economie neergezet. Doel is om uiterlijk in 2050 een volledig circulaire economie tot stand te brengen. De ambitie van het kabinet is om samen met markt en overheid in 2030 een (tussen)doel te realiseren van 50% minder gebruik van primaire grondstoffen. Wist je dat ROCKWOOL al helemaal klaar is voor een circulaire toekomst?

Isolatiemateriaal van steenwol

In de circulaire economie is afval geen afval, maar een waardevolle grondstof die geregenereerd of hergebruikt kan worden tot iets nieuws. Zo hebben het Rijksvastgoedbedrijf, Rijkswaterstaat en Prorail de ambitie om vanaf 2030 al hun opdrachten circulair aan te besteden. Ook moeten er dan als (tussen)doel 50% minder primaire grondstoffen worden gebruikt. Daarnaast heeft demissionair minister Hugo de Jonge aangekondigd dat per 1 januari 2025 de MPG voor woningen aangescherpt wordt naar 0,5.

Door de keuze voor de duurzame en circulaire isolatie van ROCKWOOL kun je nu al energie besparen en bovendien de milieubelasting van toe te passen materialen verlagen. ROCKWOOL isolatie kent namelijk een zeer lage milieubelasting en is daarbij volledig circulair!

Goed isoleren is noodzaak

Vulkanisch gesteenteUiteraard is het niet gebruiken van enige isolatie het meest circulair te noemen, omdat er geen enkele aantasting van natuurlijke bronnen plaatsvindt, er geen transportbewegingen nodig zijn en er geen energie voor de productie nodig is. Maar waar gebouwen staan of er gebouwd wordt, is goede isolatie noodzakelijk.

In 2050 moeten volgens het Klimaatakkoord (2019) 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen van het aardgas af. Dat betekent isoleren en gebruikmaken van duurzame warmte en elektriciteit. Maar ook de inzet van bijvoorbeeld warmtepompen en lage temperatuur systemen vragen een zeer goede isolatie. De trias energetica is hierbij leidend: beperk eerst het energiegebruik door goed isoleren en maak vervolgens maximaal gebruik van energie uit duurzame bronnen om ruimten te verwarmen of koelen. Maak uiteindelijk zo efficiënt mogelijk gebruik van fossiele brandstoffen om in de resterende energiebehoefte te voorzien. Kortom; goed isoleren loont!

Steenwol

BasaltWelke rol vervult steenwol in een circulaire economie? ROCKWOOL steenwolproducten passen perfect in een circulaire economie. Steenwol is een natuurproduct, dat gemaakt wordt van het vulkanisch gesteente basalt. Elk jaar produceert de aarde 38.000 keer meer basalt dan ROCKWOOL voor de productie van steenwol gebruikt! Bovendien kan steenwol keer op keer gerecycleerd worden zonder dat de kwaliteit verslechtert.

ROCKWOOL heeft sinds 1992 een eigen recyclefabriek waar ook afval van andere industrieën tot secundaire grondstof voor de productie van nieuwe steenwol wordt verwerkt. Afval van onder meer de aluminiumindustrie, energiecentrales en afvalwater wordt hergebruikt. Nieuwe steenwolproducten bestaan tot wel 50% uit gerecyclede grondstoffen. ROCKWOOL steenwol producten verouderen verder niet, waardoor een blijvend hoge isolatiewaarde is gegarandeerd. Door de levensduur van wel 75 jaar kunnen producten hergebruikt worden met behoud van de oorspronkelijke kwaliteit.

In 2022 zorgde ROCKWOOL ervoor dat ongeveer 68.000 ton gebruikte steenwol wereldwijd werd verzameld voor hergebruik en recycling. Door het afval van eigen en andere industrieën te recyclen, wordt niet alleen het afval dat wordt gestort gereduceerd, maar wordt ook de inzet van primaire grondstoffen verminderd. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de circulariteit van steenwol.

Rockcycle

Rockcycle biedt tot slot professionele ondersteuning bij de inzameling en verwerking van ROCKWOOL steenwolresten. In samenwerking met Renewi, expert op het gebied van inzameling, verwerking en recycling van restmaterialen.

Renewi ziet afval als kans. Met hun jarenlange kennis en ervaring, gecombineerd met innovatie en de nieuwste technologie, zetten ze afval weer om tot bruikbare materialen. Op die manier wint ROCKWOOL uit het afval van vandaag de grondstoffen van morgen!

ROCKWOOL
www.rockwool.com