Salderingsregeling blijft komende jaren bestaan

Artikel delen

Voor veel bouwbedrijven en natuurlijk ook particulieren kwam dit nieuws als geroepen. Het voorstel om de salderingsregeling vanaf 2025 af te bouwen, heeft geen meerderheid weten te behalen. Dit heeft als voordeel dat het aanschaffen van zonnepanelen nog altijd ontzettend interessant is. Veel bedrijven die deze zonnepanelen plaatsen, zagen dit dan dus ook direct terug in het aantal aanvragen. Hoe dit precies zit en wat jij hierover moet weten, vertellen we je natuurlijk allemaal stap voor stap.

salderingsregeling

Wat is de salderingsregeling?

De salderingsregeling houdt in dat de energie die je met je zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het elektriciteitsnet, wordt verrekend met de energie die je afneemt van het net. Met andere woorden, als je meer energie opwekt dan je verbruikt, kun je dit overschot terugleveren aan het net en krijg je hiervoor een vergoeding in de vorm van een verlaagde energierekening. Dit maakt het hebben van zonnepanelen niet alleen milieuvriendelijk, maar ook financieel aantrekkelijk. Het is daarom dus ook voor zowel de particulieren als bouwbedrijven ontzettend belangrijk dat deze regeling ook de komende jaren blijft bestaan. Dit maakt het voor particulieren een stuk aantrekkelijker om ze aan te schaffen, wat uiteindelijk ook zorgt voor meer werk voor bedrijven die deze zonnepanelen uiteindelijk plaatsen.

Hoe werkt de salderingsregeling precies?

De salderingsregeling is gebaseerd op je jaarlijkse energieverbruik en opwekking. Stel dat je op jaarbasis 3000 kWh aan energie verbruikt en je zonnepanelen 2000 kWh energie opwekken, dan zal je netto verbruik 1000 kWh bedragen. Dit betekent dat je voor 1000 kWh daadwerkelijk moet betalen aan je energieleverancier, terwijl de rest wordt verrekend met de energie die je hebt teruggeleverd. Zo profiteer je dus ook van de stroom die je opwekt in de zomer, terwijl je dit pas in de wintermaanden verbruikt.

Zo profiteer je maximaal van deze regeling

Om ervoor te zorgen dat je maximaal kunt profiteren van deze regeling, is het belangrijk dat je zorgt voor de juiste panelen. Aan bedrijven dus de taak om te zorgen voor een passend advies op maat. Zo kan het bijvoorbeeld interessant zijn om voor panelen te kiezen die meer opwekken, zodat je uiteindelijk ook meer terugkrijgt aan het eind van het jaar. Daarbij is het aan jou als bedrijf de taak om de klant hier volledig in te ontzien. Dat houdt niet alleen in dat je een passend advies geeft over het type paneel, maar ook de plaatsing. De kans is namelijk vrij groot dat zich nog meer partijen zullen gaan mengen, wat ervoor zal zorgen dat de concurrentie onverminderd groot blijft.

Positieve ontwikkelingen voor bedrijven

Met de afwijzing van het wetsvoorstel, zal de vraag naar zonnepanelen de komende jaren alleen maar verder  toenemen. Dit is natuurlijk een positieve ontwikkeling voor bedrijven, wat zorgt voor de nodige toestroom aan werkgelegenheid. Het is daarbij wel belangrijk om als bedrijf te zorgen dat je alles goed voorbereid en zorgt dat je voldoende materiaal op voorraad hebt. Het is namelijk zonde dat je straks een flinke stroom aanvragen hebt, maar deze niet tot uitvoering kunt brengen.