Van Epoxy tot Woonbeton, de kenmerken

Artikel delen

Wanneer valt de keuze op een epoxy vloer en wanneer is woonbeton of een gietvloer de beste keuze? De keuze voor dergelijke vloeren valt of staat met het doeleinde van de vloer en het aanwezige budget. Waarvoor is de vloer bestemd, in welke ruimte komt hij?

woonbeton

Diverse gietvloeren nader bekeken

Omdat de prijsverschillen groot zijn tussen de verschillende mogelijkheden op gebied van vloercoating, nemen we ze nader onder de loep.

Epoxy vloercoating

Epoxy, wat een kunsthars is, geldt als uitermate geschikt voor ruimtes als garages en werkplaatsen. Het materiaal is praktisch onverwoestbaar, kent een prachtige glans en wordt zelfs voor kunst doeleinden gebruikt (resin art) wat te zien is in deze Epoxywinkel. De epoxy vloer heeft overigens een herwaardering gekregen en is nu soms zelfs in woningen te vinden, waarvoor hij aanvankelijk niet is bedoeld. De vloer biedt geen gebruikscomfort doordat de laag uitermate dun wordt aangebracht, maar leent zich wel voor prachtige kunstzinnige vloeren.

Wie een kaal oppervlak eerst egaliseert met Egaline en vervolgens op kunstzinnige wijze pigment en verf toevoegt, kan een heuse design vloer creëren, met het uiterlijk van gepolijst natuursteen. Met epoxy is dus veel mogelijk en het is voordelig in aanschaf. Daarnaast kent epoxy een lange levensduur en kan het ook toegepast worden als coating over een bestaande tegelvloer; het hoogglans effect is echt grandioos.

Gietvloeren

Een Coatingvloer/ gietvloer vormt een andere categorie van vloerafwerking die zich onderscheidt door de hoogwaardige kwaliteit en toepasbaarheid. Gietvloeren kennen een samenstelling van cement of natuursteen zoals lava gesteente, gecombineerd met kunststof. Dit wordt aangeduid als PU gietvloer. De coatingvloer wordt gegoten in meerdere lagen en kent een naadloze afwerking. De topcoating kan extra bescherming bieden, kan uit hoogglans of matte afwerking bestaan en er kan een antislip laag worden aangebracht. Coatingvloeren vormen een populaire keuze voor woningen, maar ook voor ziekenhuizen en bedrijven. De vloer is zeer hygiënisch, gemakkelijk in onderhoud, duurzaam en bestand tegen slijtage, krassen, vlekken en zelfs temperatuurschommelingen.

Daarnaast zijn coatingvloeren in alle RAL kleuren verkrijgbaar en is de keuze dus enorm. Ook kan de vloer een dessin of print naar wens bevatten, zoals een bedrijfslogo bijvoorbeeld, of een patroon naar keuze.

Woonbeton

Woonbeton, zoals beton cire, wordt handmatig aangebracht door middel van het uitstrijken van de specie. Deze handeling moet echt door een prof worden aangebracht, om zoveel mogelijk oneffenheden te vermijden. Natuurlijk is het zichtbaar dat deze vloer niet gegoten is, maar uitgestreken is: dat is direct ook de charme van dit type vloer. Door het uitstrijken krijgt de vloer een echte industriële look en is daardoor een populaire keuze voor woningen en bedrijven. Het is echter wel zo dat Woonbeton minder elastisch is dan een gietvloer en dat deze vloer iets vatbaarder is voor vlekken dan de gietvloer.

Ieder type coating vloer kent zo zijn voor- en nadelen, ook zijn de prijsverschillen groot tussen de verschillende type vloeren. Een epoxy coating is in principe door iedereen aan te brengen, waar woonbeton en gietvloeren echt door professionals moeten worden aangebracht.