Heerlen lanceert samen met Euregionale partners het Europees Centrum voor Circulaire Bouw en Transformatie (ECCBT)

Artikel delen

Op woensdag 6 maart werd met veel enthousiasme en betrokkenheid van alle partners het Europees Centrum voor Circulaire Bouw en Transformatie (ECCBT) officieel gelanceerd op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. Dit deed gemeente Heerlen in samenwerking met het ministerie van IenW en een grensoverstijgend ensemble van (semi)overheden, onderwijsinstellingen, kennisinstellingen en marktpartijen. De oprichtingshandeling werd in de Brightlands Campus te Heerlen verricht door demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen en wethouder Casper Gelderblom. 

eccbt

Het Europees Centrum voor Circulaire Bouw en Transformatie is een initiatief van tientallen Euregionale stakeholders die de circulaire transitie in de bouwwereld voort willen stuwen. Die transitie houdt in dat (bouw)materialen niet meer worden afgedankt, maar steeds worden hergebruikt. Op die manier wordt niet alleen de gigantische ecologische voetafdruk van de bouwsector teruggedrongen, maar ook nieuwe economische waarde ontsloten. Met de oprichting van het ECCBT spelen de betrokken partijen gezamenlijk in op de snelle groei van de circulaire bouwsector wereldwijd.

Casper Gelderblom, wethouder Wonen, Milieu & Circulariteit in Heerlen, is trots dat zijn stad als thuisbasis dient voor het ECCBT. “Dit nieuwe Europese Centrum toont de potentie van grensoverstijgende samenwerking in onze Euregio, én brengt de duurzame en sociale belofte van de circulaire economie dichterbij. Het is prachtig dat juist in onze regio, waar we vroeger brandstof aan de bodem onttrokken, we nu de krachten bundelen om duurzaam grondstoffen uit gebouwde omgeving te mijnen.”

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat): “Dit initiatief in Heerlen draagt bij aan de transitie naar een circulaire economie in de bouwsector en aan de toonaangevende rol die Nederland daarbij kan spelen. Hier in Heerlen werken verschillende regionale partijen, ook over de grens, van onderwijs tot markt en overheid, samen aan een circulaire economie. Met als doel een brede circulaire transitie in de bouwsector te stimuleren. Een goede en nodige ontwikkeling die ik dan ook van harte toejuich.”

Van ecosysteem naar impact

Het ECCBT stoelt op een brede groep partijen uit België, Nederland, en Duitsland; van de RWTH en Stadt Aachen tot PXL Hasselt en Embuild Limburg, en van Zuyd Hogeschool en Maastricht University tot Wonen Limburg en Bouwend Nederland. Een volledige lijst met partners is te vinden op www.eccbt.nl. Dat geldt ook voor het Comité van Aanbeveling, dat aangevoerd wordt door de vooraanstaande architecte Francine Houben. Houben huldigt de oprichting van het ECCBT: “Als thuisbasis voor het Europees Centrum voor Circulaire Bouw en Transformatie geeft Heerlen een nieuwe invulling aan haar profiel als pioniersstad. De oprichting van dit centrum is precies de beweging die Parkstad en de Euregio, maar ook de bouwsector nationaal en internationaal nodig heeft.”

Het ECCBT organiseert kruisbestuiving tussen circulaire kennis, kunde, en beleid. Dit mondt uit in projecten die zowel ecologische als maatschappelijke meerwaarde met zich meebrengen. Het Centrum maakt wat dat betreft een vliegende start. Zo brengt Wonen Limburg de transformatie van het voormalige DSM-kantoor naar een groene woonomgeving in als eerste Circular Build Hub in een innovatie-traject van het ministerie van IenW en marktpartij CollaborAll. En met het oog op de toenemende vraag naar professionals met kennis circulariteit in de gebouwde omgeving start Zuyd Hogeschool een haalbaarheidsonderzoek naar een nieuwe internationale opleiding Circular Cities and Communities in aansluiting op de opleiding Built Environment. “Afgestudeerden van deze opleidingsvariant zullen over de kennis en vaardigheden beschikken waarmee zij veranderingen in gang kunnen zetten voor de gebouwde omgeving van morgen”, duidt André Postema van Zuyd Hogeschool.

Parkstedelijke samenwerking

“De Parkstadgemeenten werken intensief samen op het gebied van duurzaamheid. Dat moet ook wel, want het klimaat trekt zich niets aan van gemeentegrenzen. Dat is bij de complexe puzzel die gelegd moet worden bij het onttrekken, transformeren en toevoegen van duizenden woningen in onze regio niet anders. Voortbouwend op de traditie van de steenkoolwinning richten we ons nu op het mijnen van grondstoffen voor de bouw uit sloop en transformatie met ‘Urban Mining’. Met de oprichting van het ECCBT brengen we op Euregionaal niveau markt, overheid en kennis bij elkaar om samen te bouwen aan een circulaire toekomst zonder afval. Voor onszelf, onze kinderen en onze kleinkinderen”, aldus Freed Janssen, Bestuurscommissie Duurzaamheid Stadsregio Parkstad Limburg