In de spotlight

Producten
Artikel delen

Het dak, meer dan een 5e gevel

Er is geen bouwdeel dat op zoveel fronten moet presteren als het dak. In de basis om beschutting te bieden, maar het dak anno nu laat ook de roadmap naar een duurzame toekomst zien.

Kennisdocument

Nergens is de energietransitie zo zichtbaar. In huis gaat installatietechniek verscholen achter deuren en bakstenen domineren nog steeds het Nederlandse straatbeeld. Kijk je echter vanuit de lucht dan wordt er een nieuw landschap getekend. Daken die vroeger alleen een rookgasafvoer, ontspanning voor het riool en schoorsteen hadden worden nu verrijkt met zonnepanelen, groen, ventilatiedoorvoeren, en warmtepompen.

Het dak is zo veel meer dan een 5e gevel. Bescherming bieden en een mooi ontwerp zijn niet voldoende. Hier ligt het fundament van gezonde duurzame woningen. Hier komt de kennis van installateurs, ontwerpers, dakdekkers en aannemers samen, moeten we elkaar ruimte gunnen én samenwerken. Want druk zal het de komende decennia nog wel blijven op het dak, omdat eisen steeds verder worden aangescherpt.

Maar met Ubbink kan jij het dak op. Gewapend met kennis en innovatieve producten.

Renoveren met het oog op de toekomst

Is het in de nieuwbouw al vaak stoeien met de ruimte op het dak, bij renovaties komen daar letterlijk nog een paar obstakels bij. Waar plaats je de zonnepanelen zodat ze geen last hebben van de schoorsteen? Kan je nieuwe ventilatiedoorvoeren op de gewenste plek installeren zonder binnenshuis te veel aan te passen? En waar laat je in de toekomst de buitenunit van de warmtepomp?

Bij woningen die voor de eeuwwisseling zijn gebouwd, is bij het ontwerp geen rekening gehouden met duurzame technieken. Als vakman maak je het onderscheid door vragen te stellen. Hebben bewoners – behalve aan zonnepanelen – ook al gedacht aan de buitenunit voor de (hybride) warmtepomp? Zijn er uitbreidingsplannen, bijvoorbeeld door een dakkapel te plaatsen? Willen jouw klanten in de toekomst overschakelen op balansventilatie?

Promomateriaal kennisdocument

Aan welke (isolatie)-eisen moet een dak voldoen?

Omdat warme lucht stijgt, verliest een woning via het dak de meeste warmte, gemiddeld 20 tot 35%. Door isolerende maatregelen en luchtdichte aansluitingen te realiseren wordt warmteverlies voorkomen. Voor nieuwbouw is BENG (Bijna EnergieNeutrale Gebouwen) sinds 2021 de standaard. De hoogte van de eisen verschilt per type woning en gebruiksfunctie, maar kort samengevat is er een maximum gesteld aan het energiegebruik voor gebouwen.

Wil jij weten welke eisen er zijn gesteld en hoe je die het beste kan tackelen? Download dan gratis het Kennisdocument Dak.

Ubbink
www.ubbink.com

BouwTotaal