Stichting OPEN’s stimuleringsregeling overtreft verwachtingen

Artikel delen

Twee jaar na de start viert Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (Stichting OPEN) het overweldigende succes van hun Stimuleringsregeling voor Metaalrecyclers. Gelanceerd als een kleine pilot in 2021 en vanaf 2022 volledig operationeel dankzij accountmanagement, heeft de regeling in 2023 de verwachtingen ver overtroffen.

stimuleringsregeling

Bron foto: LightRec

De nadruk van het programma heeft altijd gelegen op de samenwerking met de metaalrecyclingsector, een samenwerking die nu een belangrijke bijdrage levert aan de nationale inzamelingscijfers van e-waste. Enkele van de voornaamste resultaten zijn:

  • In 2023 leverde de regeling 42.000 ton extra ingezamelde e-waste op. Hierdoor komt de totale e-waste inzameling door Stichting OPEN op 204.000 ton.
  • Van deze extra inzameling bestaat 3.000 ton uit CV-ketels en 2.000 ton uit armaturen, die dankzij de regeling hoogwaardig, milieuvriendelijk en veilig zijn verwerkt volgens CENELEC-standaarden.
  • De stimuleringsregeling bleek 20 keer zo effectief als eerdere pilots, een bewijs van de sterke samenwerking met metaalrecyclers voor een verantwoorde e-waste verwerking.

Willeke Ketting, voorzitter van de Metaal Recycling Federatie (MRF), licht toe: “Deze mijlpaal bewijst de effectiviteit van onze samenwerking in de sector, waardoor we niet alleen bijdragen aan de circulaire economie maar ook onze sector toekomstbestendig maken. Het is een bevestiging van onze rol als essentiële schakel in de inzamel- en verwerkingsketen. En de kracht van een positieve financiële prikkel via de stimuleringsregeling.”

Steven van Eijck, voegt toe: “Met onze stimuleringsregeling hebben we uitstekende resultaten behaald, die laten zien wat we kunnen bereiken als we samenwerken. Met ‘Wecycle voor bedrijven’ trappen we het gaspedaal nog dieper in op weg naar een circulair Nederland. Dit is niet zomaar recycling; dit is onze toekomst vormgeven, waarbij we van afval een schat maken. Samen zetten we grote stappen vooruit!”

Met een inzameling resultaat van bijna 20% voor CV-ketels, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van voorgaande jaren, onderstreept de regeling haar cruciale rol in het realiseren van de circulaire ambities van Nederland. Het laat ook zien hoe andere toekomstige ingrepen, zoals de inleverplicht, zullen bijdragen aan een circulair Nederland.

Stichting OPEN blijft vooruitkijken en zet zich onverminderd in voor de bevordering van circulaire innovaties en het verhogen van het inzamelpercentage. De lancering van Wecycle voor bedrijven is een belangrijke volgende mijlpaal binnen een ons plan om Nederland voorop te krijgen in de circulaire economie. Door een gerichte oplossing te bieden voor de inzameling van e-waste bij bedrijven.

Het ‘Aan de bak’-initiatief, dat als doel heeft de hoeveelheid bedrijfsafval te halveren, wordt door Stichting OPEN omarmd als een krachtige impuls die perfect aansluit bij onze circulaire ambities. Dit soort acties zijn essentieel om onze gezamenlijke visie op een duurzamere toekomst te realiseren.