Voordelen van een betonnen fundering

Artikel delen

Om een stevige vaste grond onder de voeten te hebben, starten veel bouwprojecten met de aanleg van een fundering, vaak van beton. Dit materiaal is niets voor niets de basis van alle woningbouw; een fundering van beton heeft namelijk talloze voordelen. Ga jij binnenkort ook aan de slag met een project? Wat de voordelen van deze stevige ondergrond zijn lees je hier.

betonnen fundering

Fundering van beton is sterk en duurzaam

Misschien wel het allergrootste voordeel van beton is dat het materiaal bestand is tegen hele zware belastingen en jarenlang mee gaat. Je creëert met een betonnen fundering dus echt een stabiele basis voor de constructie met een lange levensduur. Neem bijvoorbeeld hoge flatgebouwen of parkeergarages. Veel van deze grote constructies rusten op een massieve betonnen fundering die het gewicht van alle verdiepingen kan dragen en stabiliteit biedt aan het geheel. Daarbij is het materiaal naast de duurzame levensduur ook milieuvriendelijk. Beton bestaat namelijk voor grote delen uit natuurlijke grondstoffen zoals cement, zand, grind en water. Hierdoor kan het materiaal gerecycled worden, waardoor de ecologische voetafdruk van de constructie een stuk kleiner is en minder afval produceert.

Bestand tegen vele invloeden

In vergelijking met andere materialen vergt beton een stuk minder onderhoud. Dit komt doordat het materiaal bestand is tegen vele invloeden en weinig wordt aangetast. Zo is een fundering van beton bestand tegen diverse weersomstandigheden, waaronder regen, vorst en hitte. Ook is het harde materiaal ondoordringbaar voor ongedierte zoals termieten. Doordat het materiaal nauwelijks wordt aangetast door invloeden van buitenaf kun je met een fundering van beton rekenen op een stabiele en betrouwbare basis. Daarbij scheelt het natuurlijk in de onderhoudskosten dat je hier na het storten geen omkijken meer naar hebt. Ter vergelijking, een fundering van hout moet je droog houden en regelmatig controleren op houtrot, zodat de stevigheid van de constructie niet wordt aangetast. Hier heb je met beton geen last van. Het risico op structurele schade als gevolg van insectenplagen is hierbij ook nauwelijks aanwezig.

Flexibel en vormbaar

Doordat je beton in allerlei vormen kan gieten, is het materiaal geschikt voor diverse ontwerpen of architecturale vereisten. Het realiseren van een complexe funderingsvorm is geen enkel probleem. Welke ideeën je dus ook hebt voor de constructie, met beton kun je het waarmaken! Denk bijvoorbeeld eens aan het unieke en iconische Sydney Opera House in Australië. De unieke complexe vormen van dit gebouw zijn mede mogelijk gemaakt doordat de betonnen fundering in de gewenste vormen gegoten kon worden. Zolang je de juiste voorbereidingen treft met het aanleggen van een stevige bekisting is er van alles met dit vloeibare middel mogelijk. Ideaal voor architecten die hun creativiteit in een ontwerp willen laten zien!

Brandbestendig

Ook wordt beton veelvuldig gebruikt doordat het materiaal brandbestendig is. Het mortel is namelijk een niet-brandbaar materiaal waardoor de spreiding van de brand vertraagd wordt en tijdens een bepaalde periode de structurele integriteit van een gebouw behoudt. Deze vertragende werking is cruciaal voor de veiligheid van bewoners in een gebouw. Om deze redenen wordt dit materiaal op grote schaal gebruikt in gebouwen met veel mensen, denk aan grote appartementencomplexen, ziekenhuizen of andere openbare ruimten. Zo’n betonnen fundering behoudt een stabiele en veilige basis van de constructie, ook in tijden van nood.

Aan de slag met een fundering van beton

Al met al biedt een betonnen fundering een solide en betrouwbare basis voor diverse bouwconstructies. Door de indrukwekkende sterkte, duurzaamheid, flexibiliteit, weer-en brandbestendigheid is het een populair bouwmateriaal en essentieel onderdeel voor een veilig en stabiel bouwproject. Heb je advies nodig voordat je aan de slag gaat met het storten van beton of zoek je nog een leverancier om tijdig het mortel geleverd te krijgen voor de aanleg van een fundering? Je kunt hier eenvoudig online beton bestellen via Betondirekt, al 10 jaar lang dé online leverancier voor professionals en particulieren.