Betonsector komt met eerste gevalideerde CSC-duurzaamheidsverslag

Artikel delen

Betonhuis, de brancheorganisatie voor betonbedrijven in Nederland, heeft haar eerste gevalideerde CSC-duurzaamheidsverslag gepubliceerd. Inmiddels hebben zoveel betonbedrijven zich aangesloten dat je kunt zeggen dat de betonsector met haar aanpak een trendsetter is op het gebied van verduurzaming in
Nederland.

In het CSC-duurzaamheidsverslag 2022 publiceert Betonhuis de gegevens van alle bedrijven die hun milieugegevens hebben laten controleren. Via de zogenaamde Monitoringstool hebben deze betonbedrijven hun gegevens die betrekking hebben op duurzaamheid (LCA A1 t/m A3) en CO2-uitstoot geregistreerd. Vervolgens is op die gegevens een tweevoudige controle gedaan. De eerste controle wordt gedaan door een certificeringsinstituut (KIWA, SGS of SKG-IKOB) en de tweede door een accountant (in dit geval Verstegen Accountants). Hiermee wordt ondubbelzinnig aangetoond dat deze bedrijven serieus bezig zijn met duurzaamheid.

Concrete Sustainability Council

The Concrete Sustainability Council (CSC) is de wereldwijde standaard voor duurzaamheid en verantwoorde herkomst van grondstoffen in de betonketen. De eisen van de CSC zijn streng. Rapportage geschiedt volgens de standaard van de Global Reporting Initiative om eenduidigheid te garanderen. Wie door de keuring komt, mag met recht trots zijn.
In Nederland wordt het CSC-systeem uitgevoerd door Betonhuis. In 2022 zijn wereldwijd zo’n 300 certificaten uitgereikt. Dat Nederland daar met 58 certificaten een vijfde van voor zijn rekening neemt, laat zien hoe serieus de betonsector in Nederland verduurzaming als haar opdracht ziet De ijver is opmerkelijk omdat deelname aan het certificaatprogramma vrijwillig is en omdat Nederland vergeleken met het wereldwijde gemiddelde eigenlijk al erg goed scoort. ‘Wij zijn hier al meer dan tien jaar mee bezig. De bijdrage van de betonsector aan de CO2-uitstoot in Nederland is maar 1,6%. Vergelijk dat even met een mondiaal gemiddelde van 7%! Dan moet je toch al iets goed doen,’ zegt Paul Ewalds, adviseur CSC en coördinator circulaire economie Betonhuis.

Meer weten over hoe de betonsector in Nederland inzet op duurzaamheid? Download het CSC-duurzaamheidsverslag op betonhuis.nl.