Waarom kiezen voor kalkzandsteen?

Artikel delen

Nieuwe bouwprojecten moeten we duurzaam en toekomstbestendig bouwen. Bij het bouwen voor toekomstige generaties kies je dan ook voor duurzame materialen.

Droneshot van een bouwplaats

Kalkzandsteen wordt van de natuurlijke materialen zand (95%) en kalk (5%) gemaakt. Het zand wordt naast de fabrieken in Nederland gewonnen, met zeer korte transportafstanden. Tevens vindt de verharding plaats bij relatief lage temperaturen (ca 200° Celsius), waardoor maar een beperkte hoeveelheid energie nodig is. Bij de winning, productie en transport worden steeds meer elektrische motoren zonder emissies ingezet. Dit alles resulteert in lage milieukosten (MKI). Bij gebruik van Calduran Caldubo elementen, voeg je ook het deel circulariteit toe. Bij elkaar een goede basis om een MPG te scoren van minder dan 0,5. Een van de eisen vanuit toekomstbestendige gebouwen.

Bouwplaatsen

Mogelijke toekomstige aanpassingen

Naast de keuze voor een duurzaam materiaal, denkt men bij een duurzaam gebouw ook na over mogelijke toekomstige aanpassingen. Denk hierbij aan de herinrichting of aanpassing van ruimtes. Met een robuust materiaal als kalkzandsteen creëer je stevige wanden waarin makkelijk geboord kan worden om voorwerpen op te hangen. Ook kan de afwerking (bijvoorbeeld tegelwerk in de badkamer) nog makkelijk worden veranderd. Robuuste en toekomstbestendige woningen gaan tevens veel langer mee. Dit is zeer gunstig voor het milieu, omdat de milieukosten daardoor over meerdere jaren worden verspreid.

Als het gebouw uiteindelijk gesloopt moet worden, zorg dan voor een circulair sloopplan. Kalkzandsteen kan dan apart worden ingezameld en weer terug naar de fabriek om nieuw kalkzandsteen van te maken. Zo is men met een ‘Endless Material’ klaar voor een volledig circulaire bouweconomie.

Calduran Kalkzandsteen
www.calduran.nl