Ruwe betonvloer egaliseren voor het leggen van de vloer

Artikel delen

Voordat je een vloer kunt leggen is het wel belangrijk dat de ondervloer ook vlak is. Dit is ook precies de reden waarom het egaliseren ervan zo belangrijk is. Doe je dit namelijk niet, dan loop je het risico  dat je oneffenheden gaat zien of nog erger, de vloer op een gegeven moment op bepaalde plekken omhoog komt. Reden genoeg dus om ervoor te zorgen dat de ruwe betonvloer van je woning eerst wordt voorzien van een laag egaline, zodat je zonder problemen kunt beginnen met het leggen van de vloer. Hoe je dit het beste kunt doen en wat hier allemaal voor nodig is, leggen we je stap voor stap uit. Zo kan ook de echte hobbyklusser aan de slag met zijn of haar eigen vloer.

ruwe betonvloer

Maak de vloer eerst schoon

Een ruwe betonvloer is nu niet per definitie de meest schone vloer. Vaak liggen er nog allerlei stukjes beton en zand op, wat ervoor zorgt dat je oneffenheden een stuk lastiger kunnen zien. Daarbij komt ook dat je natuurlijk niet wil dat deze resten in je ondervloer komen. Begin daarom eerst met het goed aanvegen van de vloer en maak deze daarna vetvrij. Mocht blijken dat het om een enorme oppervlakte gaat, bijvoorbeeld een flinke bedrijfshal, dan kun je hier ook een industriële stofzuiger voor gebruiken.

Ga op zoek naar scheuren en gaten

Uiteindelijk wil je een volledige naadloze ondervloer. Net zoals dat naden en kiezen na het leggen moeten worden gedicht met siliconen kit van Mapesil AC, is de eerste stap om de scheuren en gaten in de ruwe betonvloer te dichten. Dit doe je eenvoudig met een daarvoor speciaal bestemd middel, zodat je straks niet onnodig veel egaline nodig hebt om deze gaten en scheuren te dichten. Daarbij komt ook dat dit voorkomt dat scheuren straks onder de ondervloer verder kunnen uitscheuren.

Kies de juiste egaline

Zijn alle scheuren en gaten gevuld en is de vloer helemaal schoon? Dan is het tijd voor het aanbrengen van de egaline. Belangrijk daarbij is wel dat je goed kijkt naar de juiste egaline. Zo is het belangrijk dat deze geschikt is voor de PVC lijm die jij gebruikt voor het verlijmen van je PVC vloer of natuurlijk een andere soort vloer. De uiteindelijke keuze hangt af van de dikte en het type vloer.

Vloer egaliseren

Heb je de juiste egaline? Dan kun je beginnen met het aanbrengen van de primer voor het egaliseren van de vloer. Je vloer egaliseren doe je namelijk in twee stappen. De primer zorgt ervoor dat de uiteindelijke egaline goed hecht, waardoor je resultaat een stuk beter wordt. Belangrijk is wel dat de egaline gelijkmatig wordt verdeeld en je deze goed laat uitharden. Afhankelijk van de oneffenheden, kan het zijn dat je bijvoorbeeld een wat dikkere laag egaline moet aanbrengen, waardoor ook het drogen een stukje langer duurt. Is de vloer volledig uitgehard? Controleer de vloer dan op ruwe plekken en oneffenheden. Mocht dit het geval zijn, dan kun je deze prima wat te schuren en bijwerken met een dunne laag egaline.