Werk je in de bouw? Volg dan een VCA cursus!

Artikel delen

Werk je in de bouwsector? Dan heb je tijdens je werkzaamheden voortdurend te maken met tijdsdruk en veranderende omstandigheden. Mede hierdoor zijn er jaarlijks gewonden en dodelijke slachtoffers te betreuren in de sector. Veiligheid op de bouwplaats is daarom van het allergrootste belang. Iedere dag weer. Je wilt veilig naar je werk, maar ook weer veilig thuiskomen! Het is belangrijk dat je veiligheidsregels en procedures op de bouwplaats goed kent.

cursusMaar hoe kom je aan die kennis? Die krijg je door het volgen van een VCA cursus en het doorlopen van het bijbehorende examen. Slaag je voor dat examen? Dan krijg je je VCA certificaat. Zo’n certificaat wordt steeds vaker verplicht gesteld door bedrijven in de bouwsector.

Maar allereerst wat is VCA? De afkorting VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Er zijn verschillende VCA certificeringen. Je hebt certificeringen voor werknemers (VCA Basis) en leidinggevenden (VCA VOL) maar ook voor bedrijven. In dit artikel lichten we de persoonscertificeringen aan je toe.

VCA Basis

VCA Basis is bedoeld voor uitvoerend medewerkers  die werkzaam zijn in risicovolle omgevingen of risicovolle werkzaamheden verrichten. VCA Basis behandelt de basiskennis van veiligheid, gezondheid en milieu. De belangrijkste onderwerpen die aan bod komen, zijn:

 • Herkennen van risico’s en het nemen van preventieve maatregelen op de werkvloer
 • Veilig werken met gereedschappen en machines
 • Juist gebruik van Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s)
 • Veilig werken met gevaarlijke stoffen
 • Handelen bij noodsituaties

Als je de kennis hebt die hoort bij VCA Basis, weet je hoe je onveilige situaties herkent en welke maatregelen je moet nemen om incidenten te voorkomen. Haal je je VCA Basis certificaat (B-VCA), dan is dat 10 jaar geldig.

VCA VOL

VOL staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Deze certificering is dan ook specifiek bedoeld voor leidinggevenden en managers die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid op de werkplek. VCA VOL behandelt naast de onderwerpen uit VCA Basis ook specifieke onderwerpen voor leidinggevenden, zoals:

 • Voeren van veiligheidsbeleid en veiligheidsbewustzijn
 • Opstellen van Risico Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) en Taak Risico Analyse (TRA)
 • Motiveren van medewerkers op het gebied van veilig en gezond werken
 • Analyseren van incidenten en ongelukken
 • Toezicht houden op en bijsturen van veiligheidsmaatregelen

Haal je je VCA VOL certificaat (VOL-VCA), dan is dat 10 jaar geldig, net als bij VCA Basis.

Zo haal je je VCA certificaat

Om een VCA Basis– of VCA VOL certificaat te halen volg je een VCA Basis cursus of VCA VOL cursus via VGMbox en doe je aansluitend examen. Beide cursussen kun je online of klassikaal volgen:

 • Online: dit biedt je de flexibiliteit om te leren waar en wanneer het jou uitkomt. Je kunt de lesstof volgen in je eigen tempo en volgens jouw schema, zonder dat je gebonden bent aan vaste lesuren of locaties. Heb je de online cursus doorlopen, dan neem je deel aan het officiële VCA examen. Dat is mogelijk op meer dan 125 locaties in heel Nederland.
 • Klassikaal: via de klassikale cursus combineer je de cursus en het examen op dezelfde dag. Je kunt dan ook je VCA Basis of VCA VOL diploma in één dag halen!

De inhoud van VCA VOL is uitgebreider dan die van VCA Basis. De studiebelasting van VCA VOL is dan ook hoger dan die van VCA Basis. Kies je voor een klassikale cursus VCA VOL, dan maakt een online voorbereidingsmodule onderdeel uit van de cursus.

Voordelen van een VCA certificaat

Met het VCA Basis certificaat laat je als bouwplaatsmedewerker zien dat je in staat bent om een veilige werkplek voor jou en je collega’s te creëren. Daardoor verklein je de kans op (bijna)- incidenten en ongevallen met letsel. Als leidinggevende ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van je team. Door de kennis die je hebt opgedaan tijdens de VCA VOL cursus ben je goed in staat om het voortouw te nemen in het verbeteren van de veiligheidscultuur binnen het bedrijf. Bedrijven die VCA gecertificeerde medewerkers in dienst hebben, komen ook eerder in aanmerking voor opdrachten want steeds meer opdrachtgevers verlangen dat je een VCA certificaat hebt.