Zelf meubels maken met meubelpanelen

Artikel delen

Ben jij een echte meubelmaker? Dan weet je natuurlijk allang hoe belangrijk goede meubelpanelen zijn en hoeveel het uitmaakt met welke variant je aan de slag gaat. Maar als net startende doe-het-zelver is het al helemaal goed om even door te nemen wat de mogelijkheden zijn van meubelpanelen. Goed nieuws! Wij zetten alles voor je op een rijtje.

meubelpanelen

Hier moet je op letten bij het kopen van meubelpanelen

Het is maar goed dat je bij dit artikel terecht bent gekomen, want een goede voorbereiding is een vereiste bij het slagen van dat nieuwe bouwproject dat staat te wachten. Om te beginnen kies je bij het maken van meubels passende meubelpanelen. Dat doe je door eerst te bedenken waar de meubelpanelen precies voor zijn. Wat voor meubels ga je maken? Wil je een boekenkast maken, een televisiemeubel of bijvoorbeeld een mooie nieuwe werktafel? Bedenk dan van tevoren welke soort meubelpanelen hier geschikt voor zijn. Dan ben je klaar om naar de bouwmarkt te gaan, waar je natuurlijk ook om advies kunt vragen bij het kopen van meubelpanelen. Maar je bent nog beter voorbereid door nu alvast even de verschillende soorten meubelpanelen door te nemen. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

De verschillende soorten meubelpanelen

Om te beginnen heb je als (doorsnee) meubelpaneel de spaanplaat. De spaanplaat is de goedkoopste optie van de verschillende soorten meubelpanelen en is over het algemeen het meest bruikbaar voor constructieve doeleinden. Dat wil zeggen dat het als basis kan dienen van een stevig meubel, maar deze niet per se de charmantste onder de meubelpanelen is. De spaanplaat is dus prima geschikt voor bouwwerken die geen mooie afwerking met verf of behang nodig hebben. De robuuste bouwer kan wel uit de voeten met de spaanplaat, maar voor de creatieveling en de zorgvuldige bouwer is er meer.

MDF en HPL

De MDF plaat is een duurder meubelpaneel dan de spaanplaat, maar is ook beter geschikt voor een nette afwerking. Dat komt door het gladde oppervlak van de MDF plaat. Deze is makkelijker te bewerken met bijvoorbeeld een likje verf. De MDF plaat is in tegenstelling tot de spaanplaat wel geschikt voor meubels die zichtbaar mogen zijn. Dan heb je ook nog de HPL platen. HPL meubelpanelen zijn bedekt met een laagje kunststof en zijn daardoor geweerd tegen krassen en stoten. Daarom leent de HPL plaat zich perfect voor ruimtes waar veel gewerkt wordt. Denk daarbij aan de werkkamer of aan de keuken. Zo zijn er een hoop HPL keukenbladen te verkrijgen. Ook bij de HPL plaat is er sprake van een mooie mogelijke afwerking en deze is dus ook nog eens bestand tegen krassen en stoten van buitenaf.

Voorbereid op pad

Hopelijk ga je na deze beknopte introductie van het meubelpaneel goed voorbereid op stap. Denk aan wat je wilt bouwen, hoe belangrijk de afwerking is en in welke ruimte het meubel gebruikt gaat worden. Dan kunnen we je alleen nog maar succes en vooral veel plezier wensen met bouwen!