Dataviewer: is dak geschikt voor zonnepanelen?

Artikel delen

Is uw dak of parkeerplaats geschikt voor plaatsing van zonnepanelen? De nieuwe dataviewer van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) brengt kansrijke daken en parkeerplaatsen in heel Nederland in beeld. De viewer geeft aan of een dak nu al mogelijk geschikt is voor zonnepanelen. Of geschikt te maken is, door bijvoorbeeld het versterken van het dak. Zo kunnen dakeigenaren, installateurs of aanbieders van zonnepanelen eenvoudig kansen voor zonnepanelen op daken zien.

Zonnepanelen viewer

Zo’n 50% van het oppervlakte van daken en parkeerplaatsen in Nederland is beschikbaar voor het opwekken van zonne-energie met panelen. Dat is 725 km2. Deze daken en parkeerplaatsen hebben genoeg ruimte om zonnepanelen te plaatsen. En er schijnt genoeg zonlicht op de panelen. Van deze oppervlakte is 8% direct geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. In de andere gevallen moeten er eerst belemmeringen worden opgelost. Denk hierbij aan het oplossen van netcongestie (overbelasting van het elektriciteitsnet) of daken eerst constructief aanpassen. Op 319 km2 (44% van het oppervlak) moeten meerdere punten (belemmeringen) opgelost worden om panelen te kunnen plaatsen.

Bekijk per locatie

Een gebruiker kan in de viewer de locatie van een pand intypen en ziet gelijk of het dak geschikt is of niet. Door in te zoomen op de kaart laat de viewer ook de kansrijke daken in de buurt zien. Er wordt meteen duidelijk welke belemmeringen er zijn. Voorbeelden van belemmeringen zijn:

  • dakconstructie is niet sterk genoeg;
  • aparte dakvorm of dakramen;
  • aanwezigheid van asbest.

Zijn er belemmeringen? Dan kan de eigenaar, installateur of aanbieder van zonnepanelen hiervoor een oplossing zoeken. De viewer zorgt er hiermee voor dat daken sneller geschikt kunnen worden gemaakt voor het opwekken van zonne-energie met panelen.

Getest op vakbeurzen

RVO testte de viewer eind maart 2024 op de vakbeurzen Solar Solutions en Green Heating Solutions. Bezoekers van de beurs konden kennis maken met de viewer en waren erg enthousiast. “Mooi om in mijn buurt te zien waar de kansrijke daken en belemmeringen zitten en leuk dat we deze tool makkelijk zelf kunnen bedienen op een groot scherm”, was een veel gehoorde reactie.

De viewer gebruiken? Ga naar www.rvo.nl/onderwerpen/zonne-energie/geschikte-daken