De impact van energielabel C verplichting voor kantoren

Artikel delen

Vanaf 2023 is het voor kantoren verplicht om hun pand te voorzien van energielabel C. Dit is omdat het beter is voor het milieu en ook omdat het voor kantoren prima te doen is om dit voor elkaar te boksen. Energiebesparing is niet alleen goed voor het milieu, maar is ook een stuk beter voor de portemonnee van je bedrijf. Het is dus verstandig om het energielabel omhoog te krikken. Hieronder lees je precies wat de impact ervan is dat het nu ook een verplichting is.

energielabel c

De stand van zaken

Allereerst is het natuurlijk goed om te kijken wat de huidige stand van zaken is, omtrent het energielabel C in kantoren. In 2023 was er een goede meting geweest. Hierin kwam terug dat nog maar 55% van alle kantoren, energielabel C of hoger hebben. Ook zijn er kantoren waar geen energielabel aangegeven is, deze groep bedraagt 35%. Als laatste zijn de overige 10% van de kantoren voorzien van een energielabel D of lager. Kortom, er is nog veel werk aan de winkel als je kijkt hoeveel kantoren een goed energielabel moeten krijgen.

Vergunningen en regelgeving

Kantoren moeten dus tegenwoordig een energielabel C of hoger hebben. Dit is een verplichting die een kantoor moet dragen, ze moet zich er dus aan houden. Mocht een kantoor dit toch niet doen, of nog niet hebben gedaan? Dan is de kans groot dat ze een boete krijgen. Als ze er nog steeds niet mee aan de gang zijn, dan kan het zelfs zo zijn dat ze hun gebouw moeten sluiten. Er zit dus een pittige regelgeving aan verbonden die opgevolgd moet worden. Zorg er daarom voor dat je bedrijf maximaal 223 kWh per m2 verbruikt en niet meer. Op die manier kom je in energielabel C terecht.

Stappen op weg naar verduurzaming

Er zijn een aantal stappen die je kunt volgen om energielabel C te kunnen krijgen voor je kantoor. Om te beginnen is het verstandig om een maatwerkadvies aan te vragen. Zo kun je door een energieadviseur een analyse laten uitvoeren. Hij of zij kan je voorzien van adviezen omtrent het bedrijfspand. Dit kunnen adviezen zijn hoe je huidige energieprestatie is en wat je moet doen om je energielabel te verbeteren.

Daarna is het tijd om financiële regelingen te treffen. Zo zijn er verschillende subsidies die je aan kunt vragen en nog meer opties voor financiering. Op die manier kun je de kosten verlagen van verduurzaming. Denk aan regelingen zoals ISDE, Vamil en MIA.

Vervolgens is het tijd om alle maatregelen die zijn vastgesteld uit te voeren. Zo kun je de isolatie in het gebouw verbeteren, denk onder andere aan het plafond, spouwmuren en dubbelglas. Ook verlichting kun je aanpakken om duurzamer te laten zijn, gebruik daarom ook LED-verlichting in plaats van gloeilampen.

Het belang van een loodgieter in verduurzaming

Een kantoorpand verduurzamen kun je natuurlijk niet zelf, daar heb je hulp voor nodig. Zo kun je gemakkelijk hulp inschakelen van een loodgieters uit Utrecht. Een kantoor moet je namelijk ook op duurzame manier kunnen verkoelen en verwarmen. Een loodgieter is gespecialiseerd om dat soort systemen te installeren. Ook andere efficiënte systemen zoals waterbesparende voorzieningen. Op die manier is het verstandig om een loodgieter mee te laten kijken in je kantoorpand. Zo kan alles op een goede manier worden verduurzaamd en kun je met je kantoor van energielabel C gaan genieten.