Hoe aannemers duurzamer te werk kunnen gaan

Artikel delen

De term “verduurzaming” hoor je steeds vaker bij aannemers en is inmiddels onmisbaar geworden. Natuurlijke materialen, energiezuinige cv-ketels, zonnepanelen en zelfs een energiezuinige robotmaaier zijn tegenwoordig heel normaal geworden. Dit komt vooral door de groeiende vraag naar een circulaire economie en de overstap naar duurzame energie. Maar wat betekent dit nu precies voor aannemers? Lees het hier!

duurzamer te werk

Begin bij een energiezuinig kantoor!

Voor veel bedrijven is een duurzaam kantoor het meest concrete aspect dat ze kunnen verduurzamen. Probeer bijvoorbeeld te streven naar een kantoor dat voor 95% draait op zonne-energie en een warmtepomp. Bij elk project moet je onderzoeken welke duurzame alternatieven er zijn en die met je klanten bespreken. Hierbij kun je inzetten op het hergebruik van materialen, kiezen voor producten die duurzaam geproduceerd zijn en elektrisch materieel van de Tuinmachineshop gebruiken.

Verduurzaming in de bouw

Verduurzaming in de bouw gaat veel verder dan alleen energie besparen. Aannemers moeten zoveel mogelijk milieuvriendelijke materialen gebruiken en daarmee zorgen voor een gezonde leefomgeving. Waar moet je dan precies aan denken? Ten eerste moet je schimmelvorming voorkomen en de hoeveelheid schadelijke stoffen in de lucht binnenshuis minimaliseren. Het doel van duurzaam bouwen is om leefbare, langdurige woon- en werkplekken te maken en zoveel mogelijk materialen hergebruikt om de impact op het milieu te verkleinen.

Duurzaamheid in nieuwbouw

Ook in de nieuwbouw wordt er steeds meer rekening gehouden met duurzaamheid. Hierbij worden natuurlijke materialen gebruikt, zoals onbehandeld hout, steen, beton en metaal. Dit zijn materialen die gebruikt kunnen worden om duurzaam te bouwen. Met deze materialen kun je prachtige strakke en minimalistische ontwerpen maken, waarbij je tevens creatief aan de slag kunt gaan met accessoires en meubilair. De natuurlijke uitstraling van deze materialen heeft een rustgevende invloed en passen dus perfect bij deze nieuwe trend. Als aannemer kun je hierbij actief betrokken zijn.

Zo min mogelijk gebruik maken van primaire grondstoffen

Probeer zo min mogelijk nieuwe, onbewerkte grondstoffen te gebruiken. Nederland streeft naar een volledig circulaire economie tegen 2050, dus als aannemer kun je nu al beginnen door minder van deze grondstoffen te gebruiken. Je moet je productieprocessen efficiënter maken en waar mogelijk kiezen voor duurzaam geproduceerde, hernieuwbare of gerecyclede materialen in plaats van nieuwe. Deze materialen moeten idealiter lokaal beschikbaar zijn. Je kunt gerecyclede materialen inzetten als basis voor nieuwe producten om zoveel mogelijk te hergebruiken. Beton kan bijvoorbeeld circulair worden gebruikt door betonpuin of -granulaat opnieuw te gebruiken als grondstof voor nieuw beton. Als het niet meer bruikbaar is, kan het worden omgezet in een vervanger voor zand of grind. Er zijn dus verschillende dingen die aannemers kunnen doen om duurzamer te werk te gaan. Waar kun jij nog verbeteringen aanbrengen? Begin er vandaag nog mee!