Steeds meer bedrijven kiezen voor circulair bouwen

Artikel delen

We zien steeds vaker dat circulair bouwen voor bedrijven een must is. Sterker nog, als blijkt dat dit tijdens een aanbesteding niet gebeurt, dan is de kans groot dat je als aannemer of projectontwikkelaar je koffers kunt pakken. Je kunt je dus wel voorstellen hoe belangrijk het is om te zorgen dat jij als projectontwikkelaar of aannemer precies weet wat er van je gevraagd wordt. Omdat duurzaamheid natuurlijk een steeds belangrijker en eigenlijk onmisbaar onderdeel is voor veel grote, maar ook steeds kleinere bedrijven, is het goed om eens te kijken wat circulair bouwen nu daadwerkelijk is en welke voordelen het heeft.

circulair bouwen

Wat is circulair bouwen precies

Bij circulair bouwen draait alles om hergebruik en recycling. In plaats van traditioneel bouwen, waarbij materialen na gebruik worden weggegooid, worden bij circulair bouwen materialen zo ontworpen en gekozen dat ze na gebruik kunnen worden hergebruikt of gerecycled. Deze materialen behouden hun waarde en kunnen dus in een nieuwe cyclus van bouwprojecten worden ingezet. Dit zorgt ervoor dat er mindere nieuwe grondstoffen hoeven worden gewonnen en ook de productie van nieuwe materialen een stuk minder belastend is voor mens, dier en milieu. Dit in combinatie met het laten plaatsen van zonnepanelen door een erkend zonnepanelen installatiebedrijf waardoor je volledig zelfvoorzienend bent, maakt dat je als bedrijf natuurlijk een stuk aantrekkelijker bent voor investeerders en ook klanten hechten hier steeds meer waarde aan.

Voordelen van circulair bouwen

Circulair bouwen biedt ontzettend veel verschillende voordelen voor bedrijven en het milieu. Zo zorgt het voor een aanzienlijke vermindering van afvalstromen, waardoor de hoeveelheid gestort afval wordt verminderd. Dit draagt bij aan een duurzamere samenleving en een schonere leefomgeving. In het verlengde daarvan is circulair bouwen kostenbesparend. Materialen die hergebruikt worden, hoeven namelijk niet nieuw te worden geproduceerd. Dit leidt vaak tot lagere kosten en minder uitgaven voor bedrijven. daarbij komt ook dat dit kan bijdragen aan bepaalde doelstellingen, zoals het laten bouwen van een nieuwe bedrijfshal die bestaat uit ten minste 50 procent hergebruikt materiaal.

Toepassingen van circulair bouwen

Circulair bouwen klinkt natuurlijk allemaal ontzettend leuk, maar hoe werkt dit in de praktijk? Een vrij eenvoudig voorbeeld is het hergebruik van sloopmateriaal. Dit kan bijvoorbeeld worden vergruisd en gebruikt worden als fundering voor een nieuw project. Belangrijk is daarbij wel dat er goed wordt gekeken naar de kwaliteit en deze ook gewaarborgd kan worden.

Innovatie en samenwerking

Om circulair bouwen verder te stimuleren is innovatie en samenwerking nodig. Bedrijven moeten samenwerken om kennis en expertise te delen en gezamenlijk nieuwe duurzame oplossingen te ontwikkelen. Zo zien we bijvoorbeeld al dat bedrijven voor zonnepanelen zoals Recharged veel verder gaan dan alleen het plaatsen van zonnepanelen. Naast dat er natuurlijk gebruik wordt gemaakt van duurzame materialen, waardoor de levensduur dus een stuk langer is, zetten ze ook in op allerlei andere vormen van verduurzamen. Dit kan zijn het plaatsen van een warmtepomp, airco, maar ook een batterij om de stroom die wordt opgewekt te kunnen opslaan. Dit in combinatie met circulair bouwen zorgt er natuurlijk wel voor dat we op korte termijn de uitstoot van CO2 enorm kunnen terugdringen met elkaar.