Verankering aanpassen aan zwaardere kozijnen

Artikel delen

Door de energietransitie worden kozijnen steeds zwaarder. Denk aan zwaardere stijlen en dorpels, triple-beglazing en een positiewisseling van het kozijn door dikkere gevelconstructies. “Veel timmer- en bouwbedrijven denken dat de kozijnverankering hetzelfde kan blijven, maar er moet toch echt worden nagedacht over de positie en afmetingen van de hedendaagse kozijnverankeringen”, zegt technisch adviseur Michel Vernooij van Gebr. Bodegraven (GB).

De nieuwe generatie kozijnen past soms niet eens meer in het boek van GB.

De nieuwe generatie kozijnen past soms niet eens meer in het boek van GB.

“Wij maken al zestig jaar kozijnverankeringen. Timmer- en bouwbedrijven denken vaak dat die verankeringen altijd hetzelfde blijven, maar dat is niet zo. Waar er vroeger enkele beglazing van 10 kg/m2 in een kozijn zat, zien we nu triple beglazing met een gewicht van 60 tot 70 kg/m2”, merkt Michel Vernooij op. Uiteraard leidt dit ook tot forsere kozijnafmetingen. “Bovendien wordt de schil steeds dikker door toenemende isolatie. Dan schuift het kozijn zover mogelijk op naar buiten, ten opzichte van het stelkozijn. Dat resulteert in enorme krachten, vooral bij schuifpuien. Als je die openschuift heb je zelfs deels het dubbele gewicht dat de onderdorpel moet opvangen. Met een standaard kozijnverankering krijg je dan problemen.”

Kennis bundelen

Om de kennis te bundelen zijn Hebo Kozijnen in Hengevelde en Gebr. Bodegraven in Nieuwkoop een samenwerking aangegaan op gebied van kozijnverankering. Op een eigen Techniekplein bij Hebo worden dit jaar tweewekelijks ‘Techniekdagen’ georganiseerd om zoveel mogelijk praktijkmensen bewust te maken van een goede kozijnverankering.

Op de Techniekdag krijgen de aanwezigen een foto van een uitgezakt houten kozijn in een prefab betonnen wand te zien. “Zit er pas vijf weken in en het element moet nog naar de bouw. Kwestie van een ondeugdelijke verankering”, zegt Michel. “We zien veel kennis over verankering verdwijnen, terwijl de kozijnen zwaarder worden en diversiteit aan materialen waarop het kozijn wordt verankerd groeit. Denk aan kalkzandsteen, beton, cellenbeton, porotherm en hout: die vergen allemaal een eigen aanpak. En niet iedereen pakt de KVT erbij.”

Michel noemt de top vijf van veel voorkomende servicemeldingen op gebied van verankering: “Dan zie je het torderen van de zijstijlen, rondgetrokken stijlen en kozijnen uit de haak door te hard aantrekken van schroeven in verkeerd gepositioneerde ankers. Ook het niet goed of helemaal niet verankeren van de bovendorpel van de schuifpui en het niet juist stellen/verankeren van de onderdorpel van een schuifpui of zelfs het gebruik van verkeerde ankers komt voor. Kijk dus goed naar de posities van het anker en de afmetingen.”

Rekentool

GB heeft overigens sinds enige tijd een eigen rekentool voor kozijnen- en elementverankering (schroef, hoek en anker) dat samen met de NBVT is ontwikkeld. Met behulp van de rekentool, doorlopen de gebruikers een stappenplan om te bepalen welke kozijnverbinding in welke specifieke situatie moet worden gebruikt. Dit alles volgens de geldende normen en praktijkrichtlijnen zoals KVT. Deze tool is te vinden op: kozijnverbindingen.gb.nl.

Gebr. Bodegraven
www.gb.nl