Wat is de ideale hellingshoek zonnepanelen?

Artikel delen

Bij woningbouw hoort nu steeds vaker de installatie van zonnepanelen. Dit is natuurlijk een uitstekende manier om energie op te wekken. Het is namelijk een relatief goedkope en milieuvriendelijke energiebron en de zonnepanelen besparen op lange termijn dan ook veel kosten. Wil jij ook de installatie van zonnepanelen aanbieden, verdiep je dan eerst in de ideale hellingshoek zonnepanelen zodat je deze zonnepanelen optimaal kunt installeren. In dit artikel kom je te weten hoe de hellingshoek wordt bepaald en wat de beste hellingshoek voor zonnepanelen is.

hellingshoek zonnepanelen

De benodigdheden voor de installatie

Je hebt voor de installatie een aantal belangrijke onderdelen nodig. Natuurlijk begin je met de zonnepanelen zelf. Je hebt ook een omvormer nodig om de gelijkstroom van de panelen om te zetten in de wisselstroom die de woning gebruikt. Daarnaast moet je de aansluiting in de meterkast regelen, zodat de woning eventueel te veel opgewekte stroom terug kan leveren aan het net. Je kunt ook een accu voor zonnepanelen installeren, zodat de overtollige stroom ook opgeslagen kan worden. Maar misschien wel het belangrijkste is het dak en de hellingshoek om er zoveel mogelijk rendement uit te halen.

Hoe wordt de beste hellingshoek zonnepanelen bepaald en hoe bereken je de hoek?

De ideale hellingshoeken zijn de hoeken waaronder het paneel is gericht om zonlicht te vangen. Hoe hoger de ideale hellingshoek, hoe meer zonlicht het paneel opvangt. De hoek hangt af van de geografische locatie van waar de zonnepanelen zijn geïnstalleerd. De hoek verschilt per seizoen en de tijd van de dag. Er zijn verschillende manieren om de beste hellingshoek te berekenen. Je kunt een online calculator gebruiken om de juiste hellingshoek te berekenen of je gebruikt de zonlicht kaart van het betreffende gebied om de juiste hellingshoek te bepalen. De zonnepanelen in Nijmegen zullen misschien anders gelegd moeten worden dan in Amsterdam.

De beste zonnepanelen hellingshoek

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag wat de beste hellingshoek zonnepanelen is. De optimale hellingshoek is afhankelijk van de geografische locatie waar het paneel wordt geïnstalleerd. In het algemeen is een ideale hellingshoek zonnepanelen tussen 25 en 35 graden ideaal. Een hellingshoek die lager is dan 25 graden kan minder licht opvangen, terwijl een zonnepanelen hellingshoek die hoger is dan 35 graden meer licht kan opvangen, maar ook meer schaduw zal creëren.

Hoe de hellingshoek dak zonnepanelen te verhogen

Als het zonnepaneel een lage hellingshoek heeft, kun je deze verhogen. Dit kan worden gedaan door het paneel te verhogen, te verplaatsen of te verankeren, het is afhankelijk van de situatie. Je kunt ook het dak verhogen of de helling verhogen door het met aarde te verhogen. Vergeet niet dat als je de hellingshoek verhoogt, je er rekening mee moet houden dat het paneel meer schaduw zal creëren. Er is dan dus meer schaduw, maar de hellingshoek is wel zo gepositioneerd dat er veel zon op komt, en dat is wat je klanten willen.

De grootte van het dak

Als je zonnepanelen op een plat dak wilt installeren, heb je minimaal 15 tot 20 vierkante meter nodig. Dat is genoeg ruimte voor ten minste 8 panelen, waarmee je de elektriciteitsbehoefte van een gemiddeld gezin kunt dekken. Voor een hellend dak is er tussen de 14 en 24 vierkante meter nodig voor een complete set zonnepanelen. De perfecte hellingshoek voor zonnepanelen is dus afhankelijk van waar je ze plaatst en het soort dak. Meestal ligt de ideale hoek tussen de 25 en 35 graden. Het is belangrijk om deze hoek goed te kiezen, zodat de panelen zoveel mogelijk zonlicht vangen en zo efficiënt mogelijk energie opwekken.