Muren als duurzame klimaatbuffer

Artikel delen

In een woning varieert het vochtgehalte in de loop van de tijd. Dit komt omdat op bepaalde tijdstippen veel vocht wordt geproduceerd in de woning. Denk hierbij aan het vocht dat vrijkomt bij het koken of bij het douchen.

Om vochtproblemen en schimmelvorming te voorkomen dient overtollig vocht door voldoende ventilatie te worden afgevoerd. Het voordeel van een kalkzandsteenwand in je woning is dat het vocht bij deze vochtpieken voor een deel geabsorbeerd kan worden. Wordt het vochtgehalte in de ruimte minder? Dan kan de wand evengoed het vocht weer afgegeven.

Hierdoor ontstaat een constante vochtgehalte in je leefruimte en voorkom je de perioden met te droge lucht. Voor een prettig comfort is namelijk een hoog vochtgehalte niet goed, maar een te laag vochtgehalte is ook een probleem. Hierdoor krijg je eerder lichamelijke klachten zoals hoesten, een droge huid of geïrriteerde ogen. Het meten van het vochtgehalte, het bijsturen van de hoeveelheid ventilatie en het zo nodig inzetten van luchtbevochtigers helpt om deze klachten tegen te gaan.

Bij de keuze voor binnenwanden van kalkzandsteen, kies je dus ook automatisch voor en gezond en optimaal woonklimaat. Zie ook het nieuwsartikel ‘Kalkzandsteen als duurzame klimaatbuffer’ op deze pagina: www.kalkzandsteen.nl/nieuws/. CollectieCentrum Nederland (CC NL) koos vanwege deze eigenschap voor de toepassing van kalkzandsteenwanden in het rijksdepot voor museumstukken in Amersfoort

Calduran
https://www.calduran.nl/waarom-kiezen-voor-kalkzandsteen