Kalkzandsteen minimaliseert geluid van buren

Waar woningen direct aan elkaar grenzen, bijvoorbeeld bij rijwoningen, dreigt het gevaar van hinderlijke geluidoverlast van buren. Dat voorkom je door een woningscheidende wand, die gemaakt is van een materiaal dat voldoet aan de geldende voorschriften. Een nauwgezette uitvoering is daarbij een vanzelfsprekendheid.

Sfeerbeeld

Aangenaam wonen wordt bepaald door veel factoren en geluid is toch wel één van de belangrijkste. Gelukkig zijn daar regels voor. In het Bbl (Besluit bouwwerken leefomgeving) bijvoorbeeld staan eisen voor geluidsisolatie. Maar hoe vertalen deze eisen zich naar wand- en vloerdikten en detaillering? Een zeer handig hulpmiddel hierbij is de NPR 5070, de Nederlandse Praktijk Richtlijn. Hierin zijn normen te vinden voor minimale gewichten van wanden en vloeren, waardoor je kunt voldoen  aan de geluidseisen voor onder meer woningscheidende wanden. Onderstaande tabel voor woningscheidende wanden komt uit de NPR 5070.

Tabel uit NPR 5070 voor grondgebonden woningen

Ankerloze spouwmuur

De woningscheidende wand bij grondgebonden woningen is meestal een ankerloze spouwmuur met de vereiste minimale massa van 2x 200 kg/m2. Deze waarde bereik je met kalkzandsteenwanden van 120 mm dik. De ankerloze spouwmuur wordt dan 2x 120 mm.

Tussen de beide wanden moet minimaal 60 mm ruimte zijn voor een optimale geluidsisolatie. Deze ruimte zorgt er ook voor dat vervuiling die tijdens de verwerking in de spouw valt geen contactbruggen veroorzaakt. Dergelijke contactbruggen verslechteren de geluidsisolatie van de wand. Een contactbrug is bijvoorbeeld specie die gevallen is waardoor beide wanden met elkaar verbonden worden. Daarom is het raadzaam zorgvuldig te werken en de spouw tussen de wanden zo schoon mogelijk te houden.

Vloerdetails

Bij de ankerloze spouwmuur is het gebruikelijk om de wanden op de vloer te plaatsen. De vloer inclusief de dekvloer moet dan een minimale massa van 350 kg/m2 hebben.  Door de wand op de vloer te plaatsen wordt de weg die het geluid af moet leggen verlengd en dat komt de geluidsisolatie ten goede. Het detail op de begane grond ziet er dan als volgt uit:

Plattegrond

In het detail is een ribbenvloer toegepast, maar de toepassing van een geïsoleerde kanaalplaatvloer is evengoed mogelijk.

Zoals gezegd is het belangrijk dat de vloeren van de verschillende woningen gescheiden blijven voor een optimale geluidsisolatie. Vanuit constructief oogpunt is het wel nodig om de woningen op verdiepingsniveau aan elkaar te koppelen om zo de stabiliteit te kunnen garanderen. Elke verdiepingsvloer wordt doorgekoppeld en dat gebeurt door het toepassen van koppelstaven, zie onderstaand detail. De koppelstaven (meestal 4 staven rond 12 of 16 mm) hebben geen noemenswaardige invloed op de geluidsisolatie.

Plattegrond

Dakdetail

Het gescheiden houden van de woningen geldt ook voor het dak. Door de kappen los te houden en te scheiden met zachte lagen isolatiemateriaal beperk je zoveel mogelijk de kans op geluidsoverdracht. Pas geen harde isolatie toe aan de bovenzijde van de wanden of tussen de wanden. Dergelijk isolatiemateriaal vergroot juist de kans op geluidsoverdracht. Uiteraard worden de dakpannen wel doorgelegd.

plattegrond

Aansluitende scheidingswanden

Doordat de twee woningen volledig zijn ontkoppeld dankzij een ankerloze woningscheidende wand, mogen aansluitende (stabiliteits)wanden hieraan constructief verbonden worden. Hier gelden geen eisen betreffende minimale wandgewichten.

Massieve (enkelvoudige) wand

Men kan de woningscheiding ook op een andere manier realiseren door een massieve wand toe te passen. Vanwege het feit dat dit een slechtere geluidsisolatie oplevert en niet goedkoper is, wordt deze oplossing alleen in specifieke situaties toegepast. Meer informatie en uitgebreide onderbouwing van de ankerloze spouwmuur is te vinden in het Adviesblad geluidsisolatie grondgebonden woningen.

Calduran Kalkzandsteen wil graag haar kennis delen met bouwpartners. In de praktijk doet het bedrijf dit door gerichte projectadvisering en ook door algemene advisering zoals in dit artikel. Zo zorgt het bedrijf ervoor dat bouwwerken voldoen aan alle bouwregelgeving en worden onnodige faalkosten voorkomen.

Heb je vragen over jouw project in relatie tot geluid? De afdeling Techniek en Advies van Calduran Kalkzandsteen helpt je graag verder.

Calduran Kalkzandsteen
www.calduran.nl