Renovatie dakgoot goedkoper dan vervangen

Artikel delen

Het komt nogal eens voor: lekkende dakgoten. Niet alleen bij particuliere woningen, maar ook bij grotere wooncomplexen van woningbouwverenigingen. Behalve de ingrijpende oplossing om zo’n lekkende dakgoot compleet te vervangen, kan deze ook gerenoveerd worden. Gootlek.nl heeft daarvoor een duurzame én goedkope(re) oplossing dan vervanging van de goot.

Het is lang niet altijd noodzakelijk om lekkende dakgoten te vervangen; ook met renovatie kan een prima resultaat worden bereikt. Dat blijkt wel uit het feit dat Gootlek.nl op haar methode van renovatie maar liefst een garantie biedt van 10 jaar. ‘Maar het materiaal gaat zeker wel 50 jaar mee’, vertelt Bram Mijnen, eigenaar van Gootlek.nl. ‘We gebruiken namelijk EPDM rubberfolie om de goot mee te beplakken. De folie is zelfklevend en kan gewoon in de oude zinken dakgoot, maar ook in een nieuwe houten goot worden aangebracht.’
De renovatiemethode is zowel voor particuliere woningeigenaren als voor woningbouwverenigingen en VvE’s met grotere woningcomplexen een duurzame oplossing.

 

EPDM rubberfolie

EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer en is een synthetische rubber. De producten worden al zo’n 30 jaar onder meer in de bouw toegepast. Gootlek.nl werkt met de merken Resitrix® en Resistit®, beide van Carlisle Construction Materials. Al deze materialen bestaan uit een gewapende EPDM rubberlaag aan de bovenzijde en een SBS-polymeer-bitumen compound aan de onderzijde. Resistit is speciaal voor dakgoten en gevelafdichting gemaakt doordat het dunner is dan Resitrix, namelijk 1,6 mm in plaats van 2,6 mm. Ook wordt Resistit geleverd in verschillende breedtes, waardoor het vooral geschikt is voor dakgoten.
De rubberfolie is zeer goed bestand tegen zonlicht, ozon en andere weersinvloeden. Het materiaal is bovendien extreem elastisch (met een rek van circa 500 procent) zodat bijvoorbeeld scheuren in de onderconstructie door uitzetten of krimp, geen probleem vormen.

Oude goot blijft zitten

Traditioneel zijn goten in Nederland veelal van zink. Ondanks dat een zinken goot wel 40 jaar kan meegaan, ontstaan in veel gevallen al eerder problemen in de vorm van lekkage. Het beplakken met rubberfolie kan de levensduur van een goot weer aanzienlijk verlengen. Deze methode kan tot wel 50 procent goedkoper zijn dan vervanging door een nieuwe zinken goot. De renovatie van een zinken goot kost circa 42 euro per strekkende meter (dit is een vanaf-prijs excl. btw). Deze lagere kosten worden mede veroorzaakt doordat de oude goot niet wordt verwijderd, maar gewoon blijft zitten. Deze methode is zowel geschikt voor normale horizontale goten als voor kilgoten en zakgoten.

Voor het beplakken wordt alleen de onderste rij pannen tijdelijk verwijderd of omhoog geschoven. Vervolgens wordt de bestaande goot schoongemaakt met een staalborstel en ontvet met thinner. Hierna wordt een hechtprimer aangebracht in de goot en wordt de zelfklevende folie op de juiste breedte in de goot geplakt. Om een goede verkleving met de ondergrond te krijgen, wordt de rubberfolie met een roller aangedrukt, met name ook in de hoeken van de goot. De hemelwaterafvoeren worden compleet vernieuwd met een nieuwe prefab HWA die is voorzien van een EPDM manchet.

De naden tussen de folie worden thermisch gelast. Dit gebeurt met een heteluchtföhn. Ook de randen van de folie worden nog extra aangedrukt met de roller en de föhn. Hierbij wordt dus geen open vuur gebruikt, wat deze methode ook veel veiliger maakt (bij het solderen van zinken goten wordt wél open vuur gebruikt). Na het herstellen van de gootconstructie met de ingeplakte EPDM-stroken is het aanzicht niet gewijzigd.

Gootlek
www.gootlek.nl