Finch buildings: stapelen mag!

Artikel delen

Oprichter architect Jurrian Knijtijzer droomde ooit van een modulaire unit, die duurzaam en gezond is en er modern uitziet. De Finch standaardmodule van massief hout is inmiddels werkelijkheid en meet 25 m2, 29 m2 of 40 m2 grondoppervlak. De module is ‘all electric’. Heb je aan een unit niet genoeg, dan kan je de units gemakkelijk schakelen, zelfs stapelen tot 5 lagen is geen probleem.

Tekst: Ir. Marcel van Mierlo

De naam van het bedrijf is afgeleid van vinken (finches), die Charles Darwin op de Galapagos-eilanden ontdekte. Deze vogels hebben zich weten aan te passen aan de verschillende omstandigheden in hun leefomgeving. En dat beoogt Knijtijzer ook met zijn concept. Gebouwen niet benaderen als project, maar als producten, die je naar wens kan verplaatsen of koppelen, daar waar je ze nodig hebt.

Modules zijn uitwisselbaar

De wooneenheden van Finch Buildings worden geproduceerd door de Groot Vroomshoop, onderdeel van bouwconcern Volker Wessels. De units zijn eenvoudig en goedkoop te verplaatsen, en kunnen over de weg worden getransporteerd. Omdat de modules ‘plug and play’ zijn, kunnen ze na verloop van tijd eenvoudig worden gekoppeld of ontkoppeld om zo grotere of kleinere gebouwen of ruimten te creëren. Elke module heeft zijn eigen voorzieningen, zoals een keuken, sanitair en meterkast. De eenheden zijn uitwisselbaar en hebben een binnen hoogte van 2 meter 80.

Knijtijzer heeft een duidelijke mening over de traditionele manier van werken in de bouw. “Dat de gebouwen echt aanpasbaar zijn en bijvoorbeeld ook kunnen groeien of krimpen, is vernieuwend,” zegt hij. Knijtijzer: “Er wordt over het algemeen 0 procent flexibel gebouwd. Dat komt omdat de bouw vaak in projecten denkt en niet in producten. Er wordt per project opnieuw ontworpen, gecalculeerd et cetera. Ons product is modulair, schaalbaar en compromisloos. Onze mentaliteit is disruptief, wij willen de traditionele manier van ontwerpen, bouwen en aanbesteden veranderen. Vergelijk het met Tesla, ook een niet-traditionele nieuwe speler die met product denken modellen op de markt brengt.”

Door hoge prestaties, uitgangspunten die verder gaan dan het bouwbesluit en eenvoudige aanpasbaarheid kunnen de gebouwen zowel tijdelijk als permanent worden ingezet.

Grondstoffen behouden hun waarde

De modules van Finch Buildings zijn aan te passen aan het gebruik en kunnen dienen als zorgwoningen, studentenwoningen, hotels, en huisvesting voor statushouders. Het modulaire bouwsysteem is zowel tijdelijk als permanent inzetbaar en in zijn geheel circulair. Er hoeft dus niet voor laagwaardiger oplossingen gekozen te worden in de toekomst. Mochten de modules over 50 jaar niet meer bruikbaar zijn dan kunnen de toegepaste materialen worden hergebruikt. Grondstoffen behouden zo hun waarde. De modules zijn volledig elektrisch en hebben geen gasaansluiting. Bovendien wordt er in de modules alleen met elektriciteit gewerkt, die opgewekt wordt uit duurzame bronnen zoals zonnepanelen.

Gezond leven in hout

De wooneenheden zijn volledig bio-based gebouwd van massief hout (Cross Laminated Timber). Puur op basis van de draagkracht van het hout is het mogelijk om gebouwen van vijf lagen hoog te maken. “De bouw van de modules uit massief hout heeft voordelen. Het leefklimaat is gezonder en er is geen last van schimmel- en toxinevorming,” legt Knijtijzer uit. “We gebruiken voor het casco altijd vurenhout uit Oostenrijk en Duitsland. Voor de gevelafwerking kunnen we verschillende soorten gebruiken. Denk aan western red cedar, Dumo Wood of verduurzaamd vuren.”

Knijtijzer juicht toe, dat de overheid aandacht heeft voor duurzaamheid. “Het is goed dat de overheid stimuleert om op grote schaal energie te besparen. De gebouwde omgeving is immers voor 47 procent verantwoordelijk voor de totale, wereldwijde CO2-emissies. Ik vind wel dat de focus teveel ligt op het energieaspect. Wooncomfort en vooral een gezond binnenklimaat zijn net zo belangrijk.”

Woonkosten inclusief energie

De huurprijzen liggen rond de 550 en 600 euro per module per maand exclusief de energierekening en water. De huizen zijn all-electric en hebben zonnepanelen op het dak. Twee eenheden op elkaar zijn zelfs energieneutraal. De ambitie is om elk jaar minstens 1.000 modules te bouwen. Knijtijzer: “We denken ook aan toepassingen zoals starterswoningen, ouderenwoningen en recreatiewoningen, en ook scholen behoren tot de mogelijkheden.”

Bron: de architect, samen energie besparen en bouwwereld

Leiden huisvest statushouders

De eerste zestien woningen van Finch building zijn geopend op een braakliggend terrein in Leiden. Ze worden gebruikt voor statushouders, mensen uit de maatschappelijke opvang en reguliere woningzoekenden. De modules kwamen vorig jaar als één van de winnaars uit de bus bij de prijsvraag die de Rijksbouwmeester en Platform Opnieuw Thuis hadden georganiseerd om innovatieve huisvesting voor statushouders te stimuleren. “De tijdelijke units zijn door hun uitstraling en kwaliteit evengoed permanent te gebruiken,” stelde de jury destijds.

De woonmodules voldoen aan alle eisen van het Bouwbesluit. “Zo kunnen ze alsnog worden omgezet tot permanent bouwwerk,” zegt Jurrian Knijtijzer, directeur van Finch Buildings. “Het hogere prijskaartje is terug te verdienen door afspraken over langdurig grondgebruik,” is zijn stellige overtuiging.