Skiphouse: bewoonbare afvalcontainer

Artikel delen

De Britse kunstenaar Harrison Marshall heeft een unieke manier gevonden om de stijgende kosten van levensonderhoud in Londen het hoofd te bieden. Terwijl de huurprijzen in de Britse hoofdstad voor veel mensen onhaalbaar zijn, heeft hij zijn ontwerpvaardigheden gebruikt om een nieuwe manier te creëren om met minder te leven. In januari 2023 pakte Harrison zijn koffers en verhuisde naar een bewoonbare afvalcontainer.

Tekst: Ir. Marcel van Mierlo
Beeld: Katie Edwards

Tiny house

slaapruimte Tiny houseDe kunstenaar heeft de afvalcontainer omgebouwd tot een leefbare ruimte, geschikt om te slapen, koken, wassen en zelfs om een paar vrienden te ontvangen. Met nog geen 2,5 vierkante meter aan vloeroppervlak beschikt de container over alle basisvoorzieningen om hem in staat te stellen in het centrum van Londen te wonen.

Harrison is medeoprichter van CAUKIN Studio: een sociale ontwerp- en bouwonderneming die impact creëert door middel van architectuur. Hij heeft voor dit project £ 4000,- uitgegeven aan materialen en levensbenodigdheden en zijn lopende uitgaven komen uit op zo’n £ 50,- per maand. “Dit project is de samensmelting van jaren van enigszins bizarre ideeën, en gaat terug tot de tijd dat ik als kind droomde van het leven in mijn eigen kleine huis. Vorig jaar verhuisde ik terug naar Londen en werd meteen getroffen door de hoge huurkosten. Ik wist dat er een andere mogelijkheid moest zijn. Voordat ik er echt over kon nadenken, was ik al op weg om in een container te leven.”

Inrichting Tiny House

SKIP Gallery

Tiny house zij aanzichtHet project maakt deel uit van SKIP Gallery, een doorlopend collaboratief openbaar kunstinitiatief dat is gestart om de broodnodige ruimte, kansen, financiering en belangenbehartiging te creëren voor opkomende kunstenaars. Dit in een poging het exclusieve karakter van de kunstwereld en de meer typische galerieruimtes te bestrijden. Het Skip House is deels kunstinstallatie, deels sociaal commentaar en wil een gesprek op gang brengen over de Britse huizencrisis en alternatieve oplossingen verkennen.

Catharine Borowski is fan van Skip House: “Het Skip House lijkt misschien uit de lucht gevallen, maar het is het natuurlijke vervolg en het hoogtepunt van zes jaar kunstinstallaties, tentoonstellingen, modeshows, theater en optredens van SKIP Gallery. Harrison, onze samenwerkingspartner, kwam naar ons toe met dit schitterende idee en we hebben de kans met beide handen aangegrepen aan om het te realiseren.”

Tiny house van buiten

Inclusief keuken

Achterkant tiny houseSkip House maakt gebruik van een afvalcontainer uit de bouw, met daarin een geïsoleerd houtskelet. Het dak biedt voldoende ruimte om het bed boven stahoogte aan te brengen en de lagere ruimte voor het woongedeelte te behouden. Een gootsteen en een fornuis met een kookplaat vormen het keukengedeelte en de opslagruimte is verdeeld over twee van de muren. Er is ook een gehuurd toilet op de locatie. Harrison doucht meestal in de sportschool of op zijn werkplek.

De ingang is via een luik boven de rand van de bak met een kleine ladder om te helpen bij het klimmen. Cederhouten dakshingles bekleden de buitenmuren en kunstzinnig uitgewerkte ramen zorgen voor natuurlijk licht en ventilatie. Een vochtbestendig membraan omhult de onderste helft van de houtconstructie en biedt extra bescherming tegen het binnendringen van water.

De woning is aangesloten op het elektriciteitsnet, dat een kleine verwarming, verlichting, elektrisch fornuis en minikoelkast van stroom voorziet. Water wordt geleverd door een naburig pand.

Keuken Tiny House

Bermondsey

Skip House bevindt zich momenteel op een stuk grond in Bermondsey, aan het einde van een rij rijtjeshuizen. Hier stond voorheen 25 jaar lang een Russische T-34-tank met de bijnaam Stompie. Skip House zal waarschijnlijk tijdens zijn levensduur naar verschillende locaties in Londen verhuizen. Het project wordt ondersteund door BK Waste Management en RMS Skip Hire, die de container tegen een nominaal tarief ter beschikking hebben gesteld.

Kunstenaar en zijn tiny house

Wat kunnen we leren van de Harrison Marshall?

Kunstenaars hebben hun eigen manier om de wereld te beleven en er hun bijdrage aan te leveren, vaak een hele creatieve. Harrison zocht een betaalbare woning en hield de oplossing dicht bij huis. Hij is gaan wonen in een omgebouwde afvalcontainer uit de bouw en vond een mooie locatie in de stedelijke ruimte, waar zijn vrijstaande villa mag staan.

BouwTotaal en Slim Ruimtegebruik

Sinds 2013 laat ir. Marcel van Mierlo in iedere uitgave van BouwTotaal een oplossing zien van slim ruimtegebruik. Inmiddels zijn al meer dan 90 kleine gebouwtjes door hem in de spotlights gezet, variërend van Tiny Houses tot tuinkantoortjes en van muziekstudiootjes tot ruimte voor mantelzorg. De eerste 60 artikelen zijn verzameld in drie rijk geïllustreerde hardcover bundels met ieder twintig uitgewerkte projecten. SLIM RUIMTEGEBRUIK 2 en 3 zijn ook verkrijgbaar als e-book. Meer informatie vindt u op: SLIMRUIMTEGEBRUIK.NL of stuur uw vraag naar: levenintuinen@gmail.com.

Marcel houdt van zeilen, bijen en kleine gebouwtjes en heeft een apart podium opgericht voor kleine bouwsels, zo klein dat ze soms zelfs in de tuin passen: www.levenintuinen.nl.  Hij is vaste medewerker bij Klein Wonen Magazine en heeft in 2017 samen met Tiny House pionier Marjolein Jonker het platform TinyFindy opgericht, waar vraag en aanbod van Tiny Houses elkaar vinden.