Lighthouse op wielen

Artikel delen

Lighthouse is een rijdend tuinkantoortje dat is ontworpen als meubelstuk. In het bijzondere kantoor met een vijfhoekige plattegrond en schuine wanden is een deur zonder rechte hoeken geïntegreerd en een op maat gemaakt dakraam, dat traditionele scheepsbouwmaterialen combineert met details van het zonnedak van een auto. Justin Rice en Kagan Taylor van de Knowhow Shop hebben het kantoortje ontwikkeld en gebouwd in hun werkplaats in Los Angeles.

Tekst: Ir. Marcel van Mierlo

Lighthouse

Foto: Stephen Schauer.

Het kantoortje heet Lighthouse om de hoeveelheid licht, die je door de grote raamopeningen binnen krijgt, te benadrukken. Maar de naam Lighthouse verwijst ook naar het geringe gewicht van het kantoor. Het duo maakt gebruik van SIP-elementen (Structural Insulated Panels) en Douglas Spar van oude balken en besteedt veel aandacht aan het gebruik van lichtgewicht en gerecyclede materialen: “We maken een eindproduct dat weinig impact heeft op het milieu en licht genoeg is om gemakkelijk te kunnen worden verplaatst.”

Lighthouse

Foto: Stephen Schauer.

Op wielen

Lighthouse

Werkplaats Knowhow Shop. Foto: Marisa Vitale.

Lighthouse

Werkplaats Knowhow Shop. Foto: Marisa Vitale.

Het microkantoor is gebouwd op stevige zwenkwielen, die eigenlijk zijn ontworpen om containers te ondersteunen. Hierdoor kan de werkruimte eenvoudig worden verplaatst en hoeft geen traditionele fundering te worden gemaakt. De wielen zorgen er ook voor dat de constructie vrij blijft van de grond en geen last heeft van vocht uit de grond.

“We hebben een kleine werkplaats en hechten veel waarde aan flexibiliteit in onze workflow”, zeggen Justin en Kagan. “Door ons kantoor op wielen te plaatsen, kunnen we het op een andere plek zetten, wanneer we ruimte nodig hebben voor een grote materiaallevering of als we onze studio moeten verhuizen naar een bouwlocatie.”

Lighthouse

Foto: Nephew LA.

Nieuwe vormen en nieuwe materialen

Lighthouse

Foto: Stephen Schauer.

Knowhow Shop maakt vernieuwende ontwerpen en introduceert een nieuwe manier van bouwen: “We hebben geen traditionele details en bouwmethoden toegepast. Vanaf het fabriceren van de SIP-elementen en het verwerken van glasvezel in de gevel tot het schilderwerk, productie van ramen en deuren en uitvoering van het binnen houtwerk. Alles hebben we zelf uitgevoerd. Dit was gelijk een goede gelegenheid om onze vakbekwaamheden te testen en onze vaardigheid om ruimte te creëren.”

Lighthouse heeft een oppervlakte van slechts 14,3 m² en door het gebruik van geometrische hoeken en vormen ziet het kantoortje er van buiten ook vrij klein uit. “Toch biedt hij een verrassend ruim interieur. Binnen is het kantoor voorzien van prachtige houten wandpanelen en vloeren, vier computerwerkplekken en veel opbergruimte.”

Lighthouse

Foto: Stephen Schauer.

Duurzame toekomst

Het extra grote raam en het dakraam laten overdag veel natuurlijk licht toe om de ruimte te vullen, terwijl ’s avonds een bureaulamp in staat is om het interieur efficiënt te verlichten. Het dakraam kan ook worden geopend voor natuurlijke ventilatie in het kantoor. Momenteel wordt het kantoor gevoed door het elektriciteitsnet, maar Lighthouse kan gemakkelijk worden uitgerust met zonnepanelen.

“De meeste ‘Tiny Houses’ zien eruit als kleine versies van traditionele lokale architectuur”, zeggen de twee. “Maar wij zijn niet geïnteresseerd in het nabootsen van gebouwen die al bestaan. We willen eigen duurzame gebouwen creëren op kleine schaal. Lighthouse weegt ongeveer evenveel als een gezinsauto, omdat hij is opgebouwd uit SIP-elementen. Het geringe gewicht, plus het feit dat de panelen worden geprefabriceerd en eenvoudig naar de bouwplaats kunnen worden vervoerd, zorgt voor een minimale overlast voor het milieu.”

Knowhow Shop wil Lighthouses gaan bouwen die binnen een dag op locatie in elkaar kunnen worden gezet. Het team werkt momenteel aan een tweekamerversie in de Mojave woestijn.

Lighthouse

Foto: Stephen Schauer.

Wat kunnen we leren van de Knowhow Shop?

Justin en Kagan zijn pure vaklieden voor wie hout geen geheimen heeft. Maar hun filosofie gaat een stap verder. Ze experimenteren met nieuwe materialen, nieuwe afwerkingen, mobiele ruimte, duurzame materialen en onverwachte ruimte-indelingen. De combinatie van vakmanschap en vrije ideeën over materialisatie en ruimte blijkt een perfecte mix voor succes. Met Lighthouse laten ze zien dat je ook anders kunt bouwen dan we gewend zijn.

BouwTotaal en Slim Ruimtegebruik

Sinds 2013 laat ir. Marcel van Mierlo in iedere uitgave van BouwTotaal een oplossing zien van slim ruimtegebruik. Inmiddels zijn al meer dan 90 kleine gebouwtjes door hem in de spotlights gezet, variërend van Tiny Houses tot tuinkantoortjes en van muziekstudiootjes tot ruimte voor mantelzorg. De eerste 60 artikelen zijn verzameld in drie rijk geïllustreerde hardcover bundels met ieder twintig uitgewerkte projecten. SLIM RUIMTEGEBRUIK 2 en 3 zijn ook verkrijgbaar als e-book. Meer informatie vindt u op: SLIMRUIMTEGEBRUIK.NL.

Marcel houdt van zeilen, bijen en kleine gebouwtjes en heeft een apart podium opgericht voor kleine bouwsels, zo klein dat ze soms zelfs in de tuin passen: www.levenintuinen.nl.  Hij is vaste medewerker bij Klein Wonen Magazine en heeft in 2017 samen met Tiny House pionier Marjolein Jonker het platform TinyFindy opgericht, waar vraag en aanbod van Tiny Houses elkaar vinden.