Tien toppers uit tien jaar Slim Ruimtegebruik

Artikel delen

Tien jaar geleden voorzagen Bouwtotaal en LEVEN in Tuinen een belangrijke toekomst voor piepkleine super innovatieve mega duurzame gebouwtjes. De verwachting was dat vooral met deze kleine gebouwtjes veel geëxperimenteerd en gepionierd zou worden met nieuwe materialen, nieuwe bouwsystemen en duurzame installaties. Ook hoopten we dat de bouwsels de lezers van Bouwtotaal zouden prikkelen en inspireren. Met die overtuiging is de succesvolle serie Slim Ruimtegebruik gestart.

Tekst: Ir. Marcel van Mierlo

1 m2 huisje. Foto: Daniela Kleint.

1 m2 huisje van Van Bo Le Mentzel (juni 2013). Foto: Daniela Kleint.

Het eerste artikel (april 2013) beschreef White Cube, een tot kantoor omgebouwde zeecontainer. Daarna volgden kleine huisjes van klei, mantelzorgwoningen, muziekstudiootjes, boomhutten, uitklapgebouwtjes en ga zo maar door. Nu, tien jaar later, zijn er 90 (!) artikelen met de meest uiteenlopende verschijningsvormen en functies gepubliceerd. De eerste 60 artikelen zijn gebundeld in drie rijk geïllustreerde hardcover boekjes. Een mooi moment om tien unieke bouwsels, die hoog scoren bij de medewerkers van Bouwtotaal, nog een keer in de spotlights te zetten.

1 m2 huisje (juni 2013)

1 m2 huisje wat in een busje wordt gestopt

Foto: Daniela Kleint.

Het kleinste huisje ooit bedacht, 1 m2 vloeroppervlak, is in 2012 ontwikkeld door Van Bo Le-Mentzel: ‘Voor mensen, die geloven, dat we een betere wereld krijgen als we meer bouwen en minder kopen.’ Je kan het huisje eenvoudig zelf bouwen en achterin je bestelbus meenemen.

Frank de Groot (hoofdredacteur van Bouwtotaal) is gecharmeerd van dit micro-huisje: “Het 1 m2 huisje is me altijd bijgebleven als inspiratiebron van Slim Ruimtegebruik. Je kunt erin zitten of in slapen. En met wielen is je huisje verplaatsbaar. Dit concept zet vooral aan tot nadenken. Je kunt meer met weinig ruimte dan je denkt!”

1 m2 huisje van Van Bo Le Mentzel (juni 2013). Foto: Daniela Kleint.

Foto: Daniela Kleint.

Lees hier het artikel ‘1 m2 huis’.

Bunkie uit Canada (augustus 2013)

Bunkie uit Canada.

Bunkie uit Canada. Foto: Jorge Torres.

Interieur Bunkie

Foto: Jorge Torres.

Is Bunkie een multifunctioneel huisje of een veranderbaar meubelstuk met een dakje? Door het hellende dak en een ‘schoorsteen’ in de gevelcontouren, word je verleid om te denken aan een traditionele woning, maar de bouwwijze van Bunkie is allesbehalve traditioneel.  De grote glasvakken in de kopgevels zetten je op het spoor van een doorzonwoning, maar in een open ruimte wordt dit huisje bijna volledig transparant in het landschap opgenomen. De kleine ruimte dwingt je gedachten in de richting van sober gebruik, ……  Niets is minder waar. De gebruiksmogelijkheden zijn door de slimme in- en uitklapmeubelen onbegrensd.

Het sales- en marketingteam van Bouwtotaal is enthousiast over dit bijzondere huisje. Tom legt uit waarom: “We zijn onder de indruk van de fantastische inval van het licht, zeker in combinatie met zo’n mooie locatie.”

Render van Bunkie

Foto: Jorge Torres.

Lees hier het artikel ‘Bunkie’

Hobbit Huis, natuurlijk leven in Wales (maart 2014)

Hobbit Huis. Foto: Simon Dale.

Hobbit Huis. Foto: Simon Dale.

Bouw Hobbit huis

Foto: Simon Dale.

Simon en Jasmine Dale uit Wales zijn, net als veel eigenaren en ontwikkelaars van kleine gebouwtjes, begaan met het milieu: “Alleen gebruiken wat je nodig hebt en waardering tonen voor het groeiproces en de eigenschappen van de bouwmaterialen: zacht, natuurlijk en geluiddempend.” Simon bouwde met z’n schoonvader een Hobbit Huis met uitsluitend natuurlijke materialen: strobalen, als isolerende bouwstenen, afgewerkt met aarde en kalkpleister. Het huis wordt gevoed met off-grid energiebronnen. Terwijl de Dales in het Lammas ecodorp woonden en bouwden (van 2009 tot 2018), teelden ze voedselgewassen en hielden zich bezig met zorg voor wilde dieren.

Het commerciële team van Bouwtotaal is een beetje verliefd geworden op het Hobbit Huis: “We vinden dit het meest unieke concept van de Slim Ruimtegebruik serie. Een echte eyecatcher.”

Binnenkant Hobbit Huis

Foto: Simon Dale.

Lees hier het artikel ‘Hobbit Huis’

Tronc Creux in bossen van Bordeaux (september 2014)

Tronc Creux in bossen van Bordeaux. Foto: Bruit du Frigo.

Tronc Creux in bossen van Bordeaux. Foto: Bruit du Frigo.

Binnenkant Tronc Creux

Foto: Bruit du Frigo.

De Franse ontwerp studio ‘Bruit du Frigo’ (vrij vertaald: lawaai van de koelkast) heeft zich laten inspireren door omgevallen boomstammen, die zo vaak beschutting bieden aan kleine dieren. Tronc Creux, wat ‘holle stam’ betekent, biedt een duurzame overnachtingsplek in de natuur van Bordeaux. Het bouwwerk is ongeveer even groot als een container en kan simpel per vrachtwagen worden vervoerd naar verschillende locaties.

Ronald Wientjes (vormgever van Bouwtotaal) is betoverd: “Tronc Creux geeft weliswaar niet gelijk een woongevoel, maar blijkt toch meer dan voldoende ruimte te bieden om met een groep riant te overnachten. De kunstige boomstam past prachtig in de natuur, maar ook weer niet door de uitvoering met klimblokken en verspringingen in de stam.”

Tronc Creux

Foto: Bruit du Frigo.

Lees hier het artikel ‘Tonc Creux’

Joël Allen’s boomhut (augustus 2015)

Joël Allen’s boomhut. Foto: Joël Allen.

Joël Allen’s boomhut. Foto: Joël Allen.

Bouw van Joël Allen’s boomhut.

Foto: Joël Allen.

Je eigen hutje in een willekeurige boom hangen…mag dat? De sympathieke Joël Allen heeft het gewoon gedaan in Whistle, British Columbia, Canada. Hij gebruikte een boom, die op de kroondomeinen staat. Joël’s boom-ei van hout heeft geen elektriciteit of voorzieningen, maar blinkt uit in schoonheid en harmonie met de Canadese bossen.

Frank is enthousiast over dit hutje in de bomen: “Het is toch een jongensdroom om een hut in de bomen te mogen bouwen en dit is wel een hele luxe uitvoering met een prachtige vormgeving en fraai materiaalgebruik. Ik vind het ook spectaculair dat de boom dwars door de boomhut loopt.” De boomhut is ook één van de favorieten van Ronald: “Een hut boven in de boom. Elk kind wilde dat vroeger. Deze past zo mooi in de omgeving, vooral door het bijzondere kleur- en materiaalgebruik.”

Joël Allen’s boomhut van binnen. Foto: Joël Allen.

Foto: Joël Allen.

Lees hier het artikel ‘Joël Allen’s boomhut’

Office Pod, Engels tuinkantoor (november 2017)

Office Pod, Engels tuinkantoor. Foto: OfficePOD Ltd.

Office Pod, Engels tuinkantoor. Foto: OfficePOD Ltd.

Office Pod, Engels tuinkantoor.

Foto: OfficePOD Ltd.

Steeds minder mensen hebben zin om een lange tocht naar de werkpaleizen in de stad te maken. Logisch, als dat gepaard gaat met een portie fileleed. Office Pod ziet een grote toekomst voor thuiswerkplekken. Stephen Tanner: “Als gevolg van de Coronapandemie is de behoefte aan hoogwaardige kantoorruimte thuis groter geworden. Ons doel is om thuis een goede werkomgeving te creëren zonder het gevoel te hebben, dat je in een doos zit. Tien jaar na onze start zien de kantoortjes er nog zo goed als nieuw uit en zijn er al meerdere doorgeschoven naar een volgende locatie.”

Ronald is fan: “Wat een mooie vormgeving voor het gebruik als kantoor. Of zelfs als kantoor in kantoor. De ronde hoeken maken de vormen zachter, waardoor dit mobiele kantoortje goed in diverse omgevingen geplaatst kan worden. En toch is het een strak gebouwtje met de uitstraling van een kantoor en bedoeld voor gebruik als kantoor. Ideaal om als ZZP’er in de achtertuin te hebben.”

Binnenkant Office Pod

Foto: OfficePOD Ltd.

Lees hier het artikel ‘Office Pod’

Tiny Tower, mini scraper uit Philadelphia (oktober 2019)

Tiny Tower, mini scraper uit Philadelphia.

Tiny Tower, mini scraper uit Philadelphia. Foto: Sam Oberter Photography.

Binnenkant Tiny Tower, mini scraper uit Philadelphia.

Foto: Sam Oberter Photography.

Weinig grondoppervlak kan uitnodigen tot hoog bouwen. Daar weten ze in de U.S.A. alles van. Maar wat nou als de skyscraper traditie in aanraking komt met de Tiny House beweging? Tiny Tower van architectenbureau ISA (Interface Studio Architects) staat op 30 m2 grond en meet een vloeroppervlak van zo’n 110 m2, verdeeld over vijf woonlagen. Hoewel het totale vloeroppervlak vergelijkbaar is met een gezinswoning in Nederland, zijn de ontwerpuitdagingen vergelijkbaar met een Tiny House.

De buren van Tiny Tower gebruiken dergelijke kavels als parkeerplaats en stadstuin. Deze mini wolkenkrabber is juist zo hoog mogelijk gebouwd, binnen de beperkingen van het bestemmingsplan en ook onder de grond is de ruimte benut.

Tiny Tower behoort tot de favorieten van het sales- en marketingteam van Bouwtotaal: “Wij vinden dit een mooi, slank gebouw en het lijkt ons ideaal om te bewonen in druk binnenstedelijk gebied.”

Interieur Tiny Tower uit Philadelphia

Foto: Sam Oberter Photography.

Lees hier het artikel ‘Tiny Tower’

Metselkunst van Varun Thautam in Mexico (juni 2020)

Metselkunst van Varun Thautam.

Metselkunst van Varun Thautam. Foto Casa Nomin.

Interieur van Varun Thautam.

Foto Casa Nomin.

Diep in de bossen van Santa Rosa de Lima (Guanajuato, Mexico) vind je een bijzondere woning met haar aparte vorm. Het huisje is vooral rond en het dak loopt naadloos over in de gevel. Vrijwilligers legden steen voor steen met liefde en aandacht precies op de goede plek, geïnspireerd door architect Varun Thautam uit India, die het geweldig vindt om met aarden bouwmaterialen te werken.

De bezielde ontwerper legt uit hoe dat werkt: “Werken met de aarde is voor mij een diep spiritueel proces. Ik zie geen onderscheid tussen kunst, werk, meditatie en educatie terwijl ik met de aarde werk. Ik hou van reizen, leren, bouwen en lesgeven. En zoek manieren om mensen de mogelijkheid te bieden zinvol voor zichzelf te creëren en te bouwen.” Vooral de originele architectuur spreekt de medewerkers van Bouwtotaal aan in dit ontwerp.

Metselwerk

Foto: Maricela Pichardo.

Lees hier het artikel ‘Varun Thautam’

Koda Loft uit Estland (september 2020)

Koda Loft uit Estland.

Koda Loft uit Estland. Foto: Frank Saunanen.

Interieur Koda Loft uit Estland

Foto: Getter Raiend.

Architecten- en ingenieursbureau Kodasema OÜ presenteert de KODA Loft. Na het prijswinnende KODA Concrete, dat in Almere Poort staat, hebben de bouwpioniers een nieuw concept ontwikkeld op basis van houtskeletbouw. Minder gewicht, goedkoper en volledig geprefabriceerd in de Fabriek in Estland. De oprichters van KODA willen de manier waarop huizen worden gebouwd drastisch veranderen: “De bouw heeft een serieuze uitdaging door de constant groeiende urbanisatiecijfers.”

“Omdat KODA een compact huis is, kan het veel van de toekomstige huisvestingsvragen oplossen met betaalbare huisvesting van hoge kwaliteit, die snel kan worden geplaatst wanneer en waar dat nodig is.” KODA Loft is multifunctioneel ontworpen en dus flexibel inzetbaar. Binnen een dag kan dit leef concept van een hotelkamer worden veranderd in een café en van een tandartspraktijk in een kantoor of bloemenwinkel. Het commerciële team van Bouwtotaal is gecharmeerd van dit vernieuwende concept: “En dan vooral het minimalistische design.”

Bouw Koda Loft in Estland

Foto: Getter Raiend.

Lees hier het artikel ‘Koda Loft’

Seroro, wolkenkrabber in Seoul (september 2021)

Interieur Seroro wolkenkrabber

Foto: Byun Jongseok.

Seroro wolkenbrabber.

Seroro wolkenbrabber. Foto: Byun Jongseok.

Dit gestapelde microhuis van Smaller Architects in Seoul laat zien dat je veel woonkwaliteit kan halen uit hoge gebouwtjes met een mini footprint. De kamers zijn gestapeld en de bewoners wonen verticaal.  Seroro is gelegen in het hart van de stad, waar de grondprijzen extreem hoog zijn. Maar dit stukje land was zo klein, dat er weinig ontwikkelingsmogelijkheden waren en de prijs naar een acceptabel niveau daalde. Een jong stel nam de moedige beslissing hier hun eerste huis te bouwen.

Frank is onder de indruk: “Geweldig toch, dat je op zo’n krappe locatie in een wereldstad een woning kan bouwen met voldoende leefruimte. De auto parkeer je onder de woning, dus parkeren vraagt ook geen extra ruimte. Wel moet je bereid zijn om veel trappen te lopen…”

Interieur Seroro wolkenkrabber

Foto: Byun Jongseok.

Lees hier het artikel Seroro

BouwTotaal en Slim Ruimtegebruik

Sinds 2013 laat ir. Marcel van Mierlo in iedere uitgave van BouwTotaal een oplossing zien van slim ruimtegebruik. Inmiddels zijn al meer dan 90 kleine gebouwtjes door hem in de spotlights gezet, variërend van Tiny Houses tot tuinkantoortjes en van muziekstudiootjes tot ruimte voor mantelzorg. De eerste 60 artikelen zijn verzameld in drie rijk geïllustreerde hardcover bundels met ieder twintig uitgewerkte projecten. SLIM RUIMTEGEBRUIK 2 en 3 zijn ook verkrijgbaar als e-book. Meer informatie vindt u op: slimruimtegebruik.nl.

Marcel houdt van zeilen, bijen en kleine gebouwtjes en heeft een apart podium opgericht voor kleine bouwsels, zo klein dat ze soms zelfs in de tuin passen: www.levenintuinen.nl.  Hij is vaste medewerker bij Klein Wonen Magazine en heeft in 2017 samen met Tiny House pionier Marjolein Jonker het platform TinyFindy opgericht, waar vraag en aanbod van Tiny Houses elkaar vinden.