Zaag je eigen huis uit

Artikel delen

Wethouder Tjeerd Herrema (Ruimte, wonen & wijken) van Almere opende 23 februari 2018 het eerste bewoonbare WikiHouse – samen met het Engelse WikiHouse – in de wereld. WikiHouse is de revolutie in de zelfbouw. Het is een duurzaam en digitaal geproduceerd houtskelet bouwpakket waarmee je zelf je huis (of werkruimte) kunt ontwerpen en bouwen.

Almere is een living lab waar zelfbouw, betaalbaarheid en digitale innovaties in de woningbouw centraal staan. Het Woningbouwatelier programmeert en ontwikkelt innovatie en realiseert experimenten, waaronder WikiHouse, en valt onder de portefeuille van de wethouder. Gemeente Almere, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en het Rijksvastgoedbedrijf zijn de initiatiefnemers van het Woningbouwatelier. Doel is om de dynamiek op de woningmarkt weer aan te jagen.

Zelf je huis uitzagen

De eerste stap naar een WikiHouse is het zelf maken van een digitaal ontwerp. Vervolgens zaag je de woning uit met een computergestuurde zaag. De onderdelen worden in elkaar gezet met je vrienden en familie. Of zoek iets uit de alsmaar groeiende bibliotheek met gratis te downloaden WikiHouse ontwerpen; een kwestie van downloaden, computergestuurd uitzagen en in elkaar zetten. Projectleider Ivar Diekerhof: “Het delen van ontwerpen en informatie is de kracht achter dit systeem; met elke woning die waar dan ook op de wereld wordt gebouwd, wordt WikiHouse beter, efficiënter, duurzamer en goedkoper.”

Het experiment eindigt niet met de Pionierswoning op de Bouw Expo – Tiny Housing. Aankomende periode gaat Het Woningbouwatelier samen met zo’n 20 geïnteresseerden WikiHouses bouwen op de Stripmaker. Almere kent een lange traditie in de zelfbouw. Wethouder Tjeerd Herrema: “We hebben de zelfbouwer veel ruimte gegeven in Almere en geven dat met dit experiment een extra impuls; ook nu de woningmarkt weer aantrekt. Verder wordt in de bouw veel gesproken over digitalisering in de bouw; in Almere doen we het ook.”
Het Woningbouwatelier is onderdeel van het programma Almere 2.0 Vernieuwend Wonen. Het Woningbouwatelier leidt dit proces als buitenboordmotor van de gemeente. De bouw van de WikiHouse Pionierswoning wordt mogelijk gemaakt door Trebbe, WikiHouseNL, Almere2.0 en Woningstichting GoedeStede, die zich heeft ingezet om dit innovatieve experiment te laten slagen.