Slim fit: een tiny wolkenkrabber

Artikel delen

Almere was er als één van de eersten bij om Tiny Houses prioriteit te geven in het gemeentelijk beleid. Een prijsvraag in 2016, BouwEXPO Tiny Housing, zorgde voor veel vernieuwende tiny inzichten. Een echt Tiny House wijkje in Almere Poort is het tastbare gevolg. Ana Rocha ontwikkelde met Slim fit een heel bijzonder concept. Haar prijswinnende ontwerp pronkt als een Tiny wolkenkrabber tussen de andere prachtige BouwEXPO Tiny Houses. Het huisje heeft een voetprint van 16 m2 en gebruikt de hoogte om extra gebruiksruimte te creëren.

Tekst: Ir. Marcel van Mierlo
Beeld: Ana Rocha

Ana Rocha werkt graag vanuit de omgeving, zonoriëntatie en licht om de vorm van een gebouw van de binnen- en buitenkant te creëren. Op een kleine locatie, zoals in Almere, is dat een bijzondere uitdaging, zeker in combinatie met een minimale footprint. Ana vertelt enthousiast hoe ze dat voor elkaar heeft gekregen: “De organisatie van de woonlagen is gebaseerd op de drie basiswoonfuncties: koken en eten op de begane grond aan de tuin, wonen en ontspannen op de eerste verdieping, slapen en verzorgen op de tweede verdieping.” De drie lagen zijn door een doorlopende, in de trap geïntegreerde, (boeken)kast verbonden. Ana: “Dankzij de diversiteit aan ruimtelijkheid, uitzicht en lichtkwaliteit per woonlaag ervaart de bewoner de woning toch niet als een tiny-huis maar als een compacte, lichte en ruimtelijke parkvilla, met een eigen tuin.”

Luxe uitstraling met minimale footprint

Slim fit is een permanent bewoonbare micro woning van 50 m2 bruto vloeroppervlak, ontworpen voor stedelijke verdichting. Het huisje bezet met zijn minimale voetprint van 16 m2 minder oppervlakte dan twee parkeerplaatsen. Ana Rocha legt uit, waarvoor je de woning allemaal kan gebruiken: “Het slimme, flexibele ontwerp kent veel toepassingsmogelijkheden. De woning kan vrijstaand, geschakeld of tussen bestaande gebouwen worden geplaatst. Door zijn compacte voetprint is het de ideale woning voor het invullen van binnenterreinen van stadsblokken of het verdichten van, bijvoorbeeld, ruim opgezette naoorlogse stedenbouwkundige plannen.”
Door de grote raamafmetingen en volwaardige hoogte van de ruimtes biedt de micro-woning een luxueuze ruimtelijkheid. Het concept is ontworpen voor de groeiende groep werkende singles die compact maar comfortabel, duurzaam, identiteitsvol en vooral centraal in stedelijke context willen wonen. Ana: “In het Tiny House wijkje in Almere Poort is de woning vrijstaand gerealiseerd, met vrij uitzicht over het Homerus park. De woning kenmerkt zich door zorgvuldig ontworpen en gepositioneerde openingen in alle vier de gevels, die het mogelijk maken om lichtinval, natuurlijke verwarming en verkoeling en uitzicht op het park maximaal te benutten. Slim fit bewijst dat ruimtelijk en identiteitsvol wonen ook binnen een minimale voetprint mogelijk is.”

Geen kostbaar maatwerk

Om de muren zo slank mogelijk te houden is er gekozen voor houtskeletbouw. De binnenzijde is met berkenhout afgewerkt en de buitengevel met Ayous hout. Ana Rocha vult aan: “Naast zijn duurzame kwaliteiten heeft houtskeletbouw het voordeel dat de woning zeer snel, in dit geval binnen twee dagen, opgebouwd kan worden. Vaak zien we bij tiny huisjes dat, door ruimtegebrek, op maat gemaakte, kostbare, onderdelen noodzakelijk zijn. Bij Slim fit zijn keukenblok, sanitair en losse meubels qua afmeting standaard.”
De verticale aansluiting is ondanks de zeer compacte voetprint van de woning eveneens met een standaard vurenhouten trap opgelost. De overige interieurelementen, zoals de (boeken)planken die met de trap zijn geïntegreerd en de opgebouwde schuifpanelen die de ruimtes afsluiten, zijn van berken triplex gemaakt.

Zonnewarmte en natuurlijke ventilatie

De simpele en open plattegronden maken verschillende gevelorganisaties mogelijk. Hierdoor kan, ten opzichte van de locatie van de woning, en de vorm waarin Slim fit eventueel geschakeld is, optimaal gebruik worden gemaakt van zonnewarmte en natuurlijke ventilatie. Ana geeft aan hoe dat in Almere Poort is ingevuld: “Hier zijn grote glasoppervlaktes naar de zon georiënteerd en kunnen de ondiepe ruimtes grotendeels op natuurlijke wijze worden verwarmd. De aanwezigheid van schuifpanelen voorkomt tocht en temperatuurverlies.”
De positionering van kleinere draaikiepramen tegenover elkaar zorgt voor natuurlijke ventilatie en verkoeling van de slanke woning. De grote glasoppervlaktes zijn voorzien van warmtewerend glas en het dak is met een wit, warmtewerend folie afgewerkt. De woning is op stadsverwarming aangesloten. De installaties nemen dus vrij weinig ruimte in beslag en zijn op de begane grond in de meterkast gesitueerd.

Wat kunnen we leren van Slim fit?

De stap naar kleinschaliger ontwerpen vraagt veel creativiteit van ontwerpers. Ana Rocha neemt de kleine ecologische footprint heel letterlijk en gebruikt een klein grondoppervlak om de aarde minimaal te belasten. Ana introduceert hiermee een nieuwe bouwtypologie: de Tiny Wolkenkrabber. Je hebt wat extra verticale verkeersruimte nodig, maar creëert tegelijkertijd oneindig veel nieuwe gebruiksmogelijkheden en geveloppervlak, dat je kan inzetten voor zonnewarmte. Een geslaagd prijswinnend concept in Almere Poort, dat ongetwijfeld een vervolg krijgt.