fbpx

Girlsday: meer meisjes interesseren voor bouw

Artikel delen

Girlsday werd 12 april officieel geopend door minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs. Na het startsein zijn in het hele land Girlsday-activiteiten voor ruim 11.000 meisjes uit het basis- en voortgezet onderwijs bij bèta, technische en ICT-bedrijven gestart. Het thema dit jaar: ‘Innovaties in de bouw’.

De kickoff, waar ook onder andere Sylvia van den Berg van Bouwend Nederland bij was, was dit jaar bij het project Rotterdamse Baan in Den Haag. Bij dit project bood BAM meiden tussen 10 en 15 jaar een kijkje in de wondere wereld van de techniek. Zo was er van alles te beleven en kwamen allerlei innovaties aan bod, zoals: de nieuwste BIM-technologie, HoloLens, Virtual reality, drones en zelfhelend beton.

VHTO, het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, heeft Girlsday in het leven geroepen om meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT. Meisjes interesseren voor de bouwsector is vanwege de personeelstekorten in de bouwsector belangrijker dan ooit.

 

Langzame toename meisjes in bouwopleidingen

Het aantal meisjes dat kiest voor een opleiding in de bouw en techniek neemt langzaam toe, blijkt uit cijfers van het VHTO. Zo was in 2012 van de 3.995 instromers op MBO-opleidingen in het domein bouw en infra, 3 procent meisjes. In 2016 is dit gestegen naar 5 procent (van de 3.477 instromers in dat jaar). Bij bouwkunde-opleidingen (HBO) was van de 1.695 instromers in 2012 25 procent vrouw, in 2016 was 33 procent vrouw (van de 1414 instromers). Bij WO ligt dit percentage nog hoger.
Deelname van Bouwend Nederland aan Girlsday heeft een duidelijk doel: nieuwe instroom. Instroom is van belang en het toetreden van meer vrouwen in de bouwsector zou ook de verhouding man/vrouw beter maken. Bovendien zal de bouwomgeving verrijkt worden door een verschillende manier van benaderen en denken.

Instroomcampagne

Voor meer informatie over de instroomcampagne ‘Je gaat het maken in de bouw en infra’ van Bouwend Nederland kijk op www.jegaathetmaken.nl.