“Hoe meer je er van weet, hoe meer je er over wíl weten”

Artikel delen

Als ambitieuze en vooral nieuwsgierige spring-in-‘t-veld kent Hester van der Kruk (26) geen beperkingen. Ze volgt haar intuïtie en voegt daad bij woord, waardoor er telkens nieuwe deuren openen. Met haar motto ‘hoe meer je weet, hoe meer je erover wíl weten’, verovert van der Kruk beetje bij beetje de bouwsector van de toekomst.

Altijd al voelde Hester een bepaalde aantrekkingskracht tot de bouwkolom. Waar ze haar loopbaan aanvankelijk startte met een interieuropleiding, merkte ze snel dat enkel ruimtes inrichten niet genoeg was. “Het besef groeide dat naast het interieur, ook iemand de ruimte zelf ontwerpt. Ik had er wel oren naar.” Die gedachte triggerde van der Kruk elke dag weer, dus ze nam het heft in eigen handen en schreef zich in bij de studie Bouwkunde. “Deze studieperiode zag ik ook als kans om te experimenteren. Zo liep ik stage bij een architectenbureau en koos ik voor een educatieve minor.” En voor de klas staan, dat vond ze wel wat. Na haar afstuderen behaalde ze een onderwijsbevoegdheid middels de kop-opleiding en werd het klaslokaal haar fulltime domein. “Het allerleukste aan een baan in het onderwijs is de groei die de leerlingen doormaken. Toch liet dit mij ook inzien dat ik zelf nog iets miste.” Daarop besloot Hester op zoek te gaan naar haar praktijkervaring in de aannemerij.

Op avontuur

Maar waar begin je zo’n zoektocht? Toevalligerwijs kwam een poosje na haar diploma-uitreiking de Construction University van Building Heroes op haar pad. “Het concept sprak me meteen aan. Het multi-company traineeship waar je bij drie verschillende bedrijven proeft van verschillende functies.” De externe lesdagen waren voor Hester de kers op de taart. “Praktijkervaring opdoen en mijn eigen vaardigheden verbeteren, dat is gewoon de perfecte combinatie.”

Na een fijne intake vond van der Kruk een plekje bij Salverda Bouw B.V., waar ze als trainee werkvoorbereider binnen de renovatie- en onderhoudstak haar dagen vult. “Ik houd wel van verantwoordelijkheid, dus ik trok kortgeleden aan de bel voor meer uitdaging. Nu bereid ik een eigen verduurzamingsproject met 108 woningen helemaal zelf voor. Natuurlijk wel onder toeziend oog van mijn senior.” Hoewel Hester het ontzettend interessant vindt om bij het voortraject betrokken te zijn, heeft ze haar oog stiekem laten vallen op een vervolgfunctie in de uitvoering. “Het snelle schakelen en het dynamische karakter, dat past gewoon goed bij mij.”

Volg je gevoel

Hester ziet de bouw als een superdiverse branche waarin nog veel te ontdekken is. “Zelf heb ik in een relatief kort tijdsbestek al zoveel facetten mogen zien. Als je me een paar jaar geleden vertelde dat ik voor de klas zou staan of in de aannemerij zou werken, had ik je nooit geloofd.” Die veelzijdigheid is precies wat de bouw volgens haar zo interessant maakt. “Ik doe wat ik leuk vind en experimenteer erop los, ik heb ook nog genoeg tijd.” Een blik op de toekomst werpen vindt ze daarom lastig. Gelukkig dat haar Construction University-avontuur nog maar net is begonnen.

Building Heroes gelooft dat alleen door samen te werken, te delen en te geven, we de branche samen verder brengen. Bouwhelden is een samenwerking met Building Heroes, hét Thuishonk voor de helden in bouw & infra. Meer weten? Ga naar www.buildingheroes.nl.