Snel verdiend

Ondernemen
Artikel delen

Help, mijn werknemers lopen (weer) weg!

Ooit, jaren voor de crisis, heb ik op verzoek van een cliënt een product ontwikkeld om zijn gewaardeerde werknemers sterker aan het bedrijf te binden. Destijds kon dat bedrijf (de toename van) het werk nauwelijks aan. Ondertussen werd door concurrenten (soms met succes) aan zijn werknemers getrokken. Nu, na de crisis, is de situatie voor veel bedrijven in de bouw- en installatiebranche vergelijkbaar en is de vraag weer aan de orde: hoe hou ik mijn werknemers bij mij?

Probleem

Jaren geleden, tijdens een lezing voor ondernemers in de bouw- en installatiebranche, vertelde een ondernemer mij dat zijn installatiebedrijf zo moeilijk aan personeel kan komen. Hij overwoog zelfs om een ander installatiebedrijf over te nemen voor de werknemers die daar werkzaam zijn. Maar vooral was hij bang dat zijn beste mensen bij hem weg zouden kunnen gaan. Andere ondernemers herkenden dit probleem. Nu, na de crisis, is dit vraagstuk opnieuw aan de orde. Er is werk genoeg, maar er zijn te weinig werknemers.

Oplossing

Voor die ondernemer heb ik toen een creatieve oplossing bedacht ofwel de ‘gepimpte’ winstdelingsregeling. En wat mij betreft biedt die regeling ook nu de oplossing. Natuurlijk bestaan winstdelingsregelingen al jaren. Maar het is de vraag of de werknemer door de gebruikelijke winstdelingsregelingen afdoende wordt gestimuleerd om in dienst te blijven. Want wat kost het de werknemer om over te stappen naar een andere werkgever die een hoger loon biedt? Meestal is het antwoord: weinig tot niets. Juist op dit punt wijkt mijn ‘gepimpte’ winstdelingsregeling af van de gebruikelijke regelingen, want er zit een zeer belangrijke ‘blijfpremie’ in. Een werknemer die vertrekt verliest het winstaandeel dat hij in de vooraf afgesproken periode inmiddels heeft opgebouwd.

Werknemer blijft (en nieuwe werknemers komen)

Binnen het kader van dit artikel kan ik niet ingaan op de details van de ‘blijfpremie’ en alle overige kenmerken van de ‘gepimpte’ winstdelingsregeling. Daarnaast moet de ‘gepimpte’ winstdelingsregeling altijd op maat gemaakt worden. De belangrijkste effecten zijn echter, zo blijkt uit onze praktijk, steeds gelijk en duidelijk. Een gewaardeerde werknemer wordt gestimuleerd om vooral niet over te stappen naar een andere werkgever. Bijkomend voordeel is dat de ‘gepimpte’ winstdelingsregeling ook een aantrekkende werking kan hebben op nieuwe werknemers. Iedereen wil toch genieten van een goed basisloon met daarbij een zeer aantrekkelijke winstdeling. En zo snijdt het mes aan twee kanten.

Tenslotte

Bent u benieuwd naar de kenmerken van de ‘gepimpte’ winstdelingsregeling? Vraagt u zich af of deze past in uw onderneming? Neem dan contact met mij op. Bedenk ook dat er veel varianten mogelijk zijn. Maatwerk is dus mogelijk.

Mr. Frank Kerkhof RB
Alfa Accountants en Adviseurs te Bennekom
fkerkhof@alfa.nl

BouwTotaal