BATIBOUW toe aan 60ste editie

Artikel delen

Van donderdag 21 februari tot en met zondag 3 maart 2019 vindt de 60e BATIBOUW plaats in het Belgische Brussel. In 1960 vond het ‘Salon van de Bouw’ voor het eerst plaats in het centrum van Brussel. De welbekende schildpad werd in 1976 in het leven geroepen en wordt tot op vandaag geassocieerd met de bekendste beurs van onze zuiderburen.

Zowel professionele als particuliere bezoekers kunnen terecht op de grootste bouw- en renovatiebeurs van België. Het belooft een feesteditie te worden waar zo’n 1.000 exposanten uit alle sectoren het beste van zichzelf laten zien. Drie thema’s zullen gedurende elf dagen in alle paleizen van Brussels Expo opvallen.

Healthy Indoor Climate

BATIBOUW schenkt met het thema Healthy Indoor Climate aandacht aan het belang van een gezond binnenklimaat. Frisse lucht is van groot belang, aangezien ruimten met vervuilde lucht al snel kunnen zorgen voor hoofdpijn, vermoeidheid en andere klachten. Daarbij komt dat woningen en gebouwen tegenwoordig zo goed zijn geïsoleerd dat een natuurlijke stroom met verse lucht en ventilatie van de ruimten minder vanzelfsprekend zijn. Voor een gezond binnenklimaat moet rekening worden gehouden met de temperatuur van de ruimte, de vochtigheidsgraad en de hoeveelheid schone lucht. Een goede ventilatie is onmisbaar voor het behoud van een gezond binnenklimaat.

New Way of Living

New Way of Living, zo luidt het tweede thema van BATIBOUW 2019. We moeten het vaker stellen met minder ruimte om te leven en te bouwen. Vroeger waren grote woningen buiten de stad de norm, vandaag kiezen we meer voor de stad. Eén van de beweegredenen daarvoor is het mobiliteitsprobleem: we willen minder in de file staan en zo dicht mogelijk bij het werk wonen. Gevolg: we wonen met meer op minder vierkante meters en moeten kleiner gaan wonen. Daarbij komt dat de bouwgronden duurder worden, wat resulteert in kleinere woningen. Projectontwikkelaars komen met inventieve woonoplossingen in oude industriezones. Ook alternatieve manieren van wonen zijn ons niet meer vreemd: naast de eengezinswoning gaan we tegenwoordig co-wonen of worden huizen omgebouwd tot een kangoeroewoning. Ook termen als cohousing, zorgwonen en CLT’s zijn onze zuiderburen niet meer vreemd.

Smart building

Ten slotte schenkt de beurs dit jaar meer aandacht aan Smart building, een verzamelnaam voor alle nieuwere bouwtechnieken, waarbij efficiëntie het codewoord bij uitstek is. Zo is er BIM, het Building Information Model. Denk ook aan 3D-printing en 3D-scanning. Maar Smart building wilt ook zeggen dat we gaan bouwen op een meer bewuste, duurzame en energiezuinige manier. Daarvan is het fenomeen circulair bouwen een goed voorbeeld. Er wordt daarbij geopteerd voor lokale, hergroeibare en biobased materialen.

Praktische informatie

Plaats: Brussels Expo, Belgiëplein 1, 1020 Brussel
Openingstijden:

  • Donderdag 21 februari 2019 van 10:00 tot 18:30 uur (zakelijk).
  • Vrijdag 22 februari 2019 van 10:00 tot 21:00 uur (zakelijk).
  • Zaterdag 23 februari tot en met zondag 3 maart 2019 van 10:00 tot 18:30 uur (zakelijk en particulier).
  • Avondopenstelling op donderdag 28 februari 2019: 10:00 tot 22:00 uur.