Uw ladder in een handomdraai gezekerd

Artikel delen

Een veelgehoorde klacht als het gaat om veilig werken met ladders en steigers op hoogte: ‘het is zo tijdrovend en duur!’ SpouwVast presenteert een innovatief muuranker waarmee ladders en steigers in een handomdraai aan een gemetselde muur zijn te zekeren, via de ventilatievoegen. Na gebruik is het muuranker weer eenvoudig te verwijderen voor hergebruik.

In de meeste gemetselde muren zijn ventilatievoegen aanwezig. Deze worden door SpouwVast gebruikt als ankerpunt. Ook het verwijderen van het anker is daardoor na afloop eenvoudig, kostenbesparend en beter voor het milieu. De SpouwVast is langdurig herbruikbaar en kan dus gewoon weer worden hergebruikt voor een volgende klus.

Hoe werkt het?

De SpouwVast is een roestvast stalen muuranker, met aan het uiteinde een driehoek. Het anker wordt in de open voeg gestoken tot voorbij de steendikte (Voorbeeld 1). Door het muuranker vervolgens een kwartslag te draaien, haakt het driehoekige uiteinde achter de stenen. Om te voorkomen dat het anker per ongeluk uit de voeg kan schieten, is deze voorzien van een borg. Het anker wordt geleverd met een elastische borgring, die je vóór het gebruik eerst over die borg moet spannen. Na plaatsing van het anker wordt de borg met hulp van de elastische borgring in de voeg geklapt (Voorbeeld 2). Hierdoor kan het anker geen kwartslag terugdraaien en is deze gezekerd aan twee stenen (met een bout is dat maar aan één steen). Vervolgens kunt u bijvoorbeeld ladder of steiger met spanbanden, (musketon)haak, steigeranker of touw bevestigen aan het oog van het muuranker. Na gebruik wordt de borg weer naar buiten gedraaid en kan het anker weer een kwartslag worden gedraaid voor verwijdering. De gevel blijft onbeschadigd, er hoeven nadien geen bouten afgezaagd te worden en het muuranker is klaar om weer te gebruiken. De SpouwVast is dus snel, veilig, goedkoop en duurzaam.

Voorbeeld 1. Het insteken van het muuranker.

Voorbeeld 2. Na het insteken wordt de SpouwVast een kwartslag gedraaid en de borg neergeklapt.

Eigenschappen

Het product is vervaardigd van roestvrijstaal, is leverbaar in een dikte van 6 of 8 mm en kan een grote trekkracht hebben. Op basis van proeven is vastgesteld dat u het 6 mm SpouwVast muuranker tot circa 1.000 kilogram per stuk kan belasten, mits toegepast volgens de gebruiksaanwijzing. Dat is een waarde die in de praktijk nooit zal voorkomen bij het juiste gebruik. Voor het 8 mm SpouwVast muuranker zijn deze waarden nog ruim 30% hoger.
Het anker hoeft niet per se hoog bevestigd te worden. Ook als u het muuranker op geringe hoogte bevestigt – bijvoorbeeld net boven de begane grond ramen – staat de ladder/steiger zeer stevig. Eventueel kan op een hoger punt nóg een SpouwVast bevestigd worden. En heeft de gevel geen ventilatieopeningen? Dan kunnen deze eenvoudig ter plaatse van enkele stootvoegen ingezaagd worden, zonder het aanzien van de gevel te beschadigen. Op de website zijn nog talrijke andere toepassingen te zien, zoals het ophangen van bloembakken, versieringen, banners, enzovoort.

Ook steigers zijn met de SpouwVast snel te verankeren, al tijdens het opbouwen.

SpouwVast, www.spouwvast.nl