Bijzonder wonen

Artikel delen

Je hebt drie typen woningeigenaren. De eerste groep is het grootst en woont liever in een woning die niet al te veel opvalt. De tweede groep wil wel een opvallende woning, maar komt niet verder dan een afwijkende kleur, dakvorm of gevelindeling. De derde groep is het kleinste: dit zijn de durfals voor wie niets te gek is. Eigenlijk zijn we stiekem wel een beetje jaloers op deze bewoners. In deze rubriek laten we vijf woningen zien, waarin u de gebaande paden volledig verlaat.

Tekst: ing. Frank de Groot

Smal wonen.

De AIR Madalena is een extreem smalle woontoren met zes ruime appartementen. Deze verticale streep aan de horizon staat in het hart van de wijk Vila Madalena in het Braziliaanse São Paulo. De bewoners genieten van weidse uitzichten over de stad. De appartementen meten 100 m2 tot 140 m2, elk met een privébalkon en veel ramen. De twee laagste appartementen hebben het meeste oppervlak, terwijl de vier bovenste genieten van het uitzicht over de stad. Door het smalle ontwerp is er maar een gelimiteerd oppervlak beschikbaar per woning. Hierom heeft ieder appartement een tweede verdieping, die niet doorloopt in de woonkamer. Hierdoor ontstaat een hoge ruimte die veel lucht en licht doorlaat. Door een inklapbare wand kan de woonkamer nog groter worden gemaakt. De slanke woontoren is ontworpen en gebouwd door Triptyque.

 

Op de kop wonen.

In Duitsland vinden we meerdere woningen die op zijn kop staan. We weten niet of dit nu een typisch Duits virus is, maar deze woning staat in het Noord-Duitse Trassenheide. Maar ook in het Duitse Wertheim, Putbus, Edersee en Sankt Englmar staan woningen op zijn kop. Vreemde vogels, die Duitsers. Hoewel: bij Hindeloopen wordt een Friese stelpboerderij op de kop gebouwd. Eind 2019 moet deze gereed zijn.

Draaiend wonen.

‘Draaiend Huis’ is een kunstwerk in Tilburg op de Hasseltrotonde. Het wordt gezien als één van de meest opmerkelijke realisaties van rotondekunst in Nederland. De woning is ontworpen door John Körmeling en draait in 53 minuten eenmaal rond de rotonde. Het huis is 5 meter breed, 8,5 meter diep en 10 meter hoog. Helaas ging het aandrijfwerk in 2015 kapot en vervolgens eind 2018. De kosten voor herstel roepen veel weerstand op bij de minder draagkrachtigen in Tilburg. De gemeente wil verder niet dat de woning wordt bewoond. Toch jammer: ieder moment van de dag is het uitzicht immers anders…

Wonen onder zeegras.

Op het Deense eiland Læsø – in het uiterste noordoosten van Noord-Jutland – construeren boeren de daken van hun hoeves met zeewier. Of eigenlijk zeegras, want het spul wortelt onder water in de ondiepe kuststreken van het eiland. Door het hoge zoutgehalte van het zeewier zijn de daken decennialang – soms zelfs eeuwen – gevrijwaard van verval. Een dak van zeegras is wel 1,5 meter dik, volledig wind- en waterdicht en door het hoge zoutgehalte onbrandbaar. Momenteel zijn er van de oorspronkelijk 250 hoeves met een zeewierdak, nog maar 22 over. De overgebleven woningen worden gerestaureerd. Gelukkig; want wie wil er nu niet in zo’n hobbit-huis wonen? Foto: Adam Schnack.

Strand wonen.

Genieten van Zandvoort, het strand en autoracen. Dat is wat de bezoekers van het nieuwe luxueuze Qurios Vakantiepark Zandvoort kunnen verwachten. Vanaf augustus 2019 kunnen toeristen hier één van de 100 luxe recreatiewoningen huren. De woningen zijn door systeembouwer Barli plug & play geplaatst. Fermacell leverde de gipsvezelplaten. De een- en tweelaagse vakantiehuisjes voor 4, 6 of 8 personen zijn van alle gemakken voorzien. Een aantal woningen is helemaal ingericht op de fans van F1-coureur Max Verstappen. Ze bevatten onder meer een racesimulator.