Wonen in het bos

Artikel delen

In BOSS doet ontwikkelaar Timpaan het helemaal anders: op een fantastische plek aan het Gooimeer, aan de rand van het Cirkelbos, wordt er bos geplant én verrijst er tussen de bomen een duurzame villawijk met houtskeletbouwwoningen. De kavels zijn minimaal 1.500 m2, met bomen tot aan de voordeur. De kopers worden samen eigenaar van een eigen bosrijk resort.

huis in bos

Timpaan heeft zich onlangs gecommitteerd aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Met project BOSS wordt tijdens de ontwikkeling maar ook na oplevering, een positieve bijdrage geleverd aan verschillende SDG’s. Het plan is klimaatadaptief en energieneutraal. Door een bijzonder groene wijk te maken en de verhardingen te minimaliseren, de wandelpaden uit te voeren in halfverharding in combinatie met een netwerk van wadi’s, worden de extreme pieken van regenval afgevangen. Door waterberging en opslag en met de wadi’s wordt er gezorgd voor een vertraagde waterafvoer en wordt droogte voorkomen. Het groen en de bomen vormen daarnaast de ‘airco’ van de wijk, waarmee hittestress wordt tegengaan (SDG 13 en 15).

Luchtfotografie Timpaan

HSB-woningen

De huizen worden verwarmd door middel van een warmtepomp. Uiteraard krijgen de woningen ook een aantal zonnepanelen om eigen energie op te wekken (SDG 7). De woningen op een betonnen fundering en vloer worden verder volledig in houtskeletbouw uitgevoerd. Met deze natuurlijke materialen levert Timpaan, naast een energiezuinige en duurzame woning, ook bij aan woning met een comfortabel binnenklimaat. In de gehele wijk zal een diversiteit van inheemse bomen en struiken worden toegepast, alsmede (eetbaar) fruitbomen aanplanten (SDG 12).
In combinatie met Honey Highway komt er een bloemenweide en wil men de biodiversiteit verhogen en onder andere de (wilde) bijen meer ruimte geven (SDG 15). Samen met Honey Highway worden basisschoolklassen uitgenodigd om te helpen bij het inzaaien en om de kinderen te leren hoe belangrijk biodiversiteit is voor de bijen en daarmee de wereld (SDG 4).

De ketenpartners van plan BOSS zijn projectontwikkelaar Timpaan, een bouwcombinatie van ThuisinBouwen en Vastbouw, civiel engineer en aannemer Copijn – AW Infra, OOK architecten en de duurzame energiesysteemleverancier econic (SDG 17).

Meer informatie over het project:
https://www.boss-overgooi.nl/