Vijf keer goed: Bijzondere bouwmaterialen

Artikel delen

Vroeger had je hout, beton, staal en steen. Dat was lekker overzichtelijk. Tegenwoordig is de diversiteit aan bouwmaterialen enorm toegenomen. Vooral de biobased bouwmaterialen doen het goed. Ze zijn veelal circulair en dus milieuverantwoord. In deze rubriek laten we vijf bouwmaterialen zien, waarmee u uw groene ambities met overtuiging vorm geeft.

Tekst: ing. Frank de Groot

Gevel van bermgras en toiletpapier.

Toiletpapier en bermgras in uw gevel? Het kan! Studenten van Avans Hogeschool, HZ University of Applied Sciences en TU-Eindhoven hebben samen met het bedrijfsleven een sterk en vormvast biobased gevelpaneel ontwikkeld. Het biocomposietmateriaal Nabasco® 8010 bestaat uit vezels van gemaaid bermgras, gerecycled toiletpapier (Recell®), gerecycled textiel, afvalriet en vlas. Ook is biobased hars en calciumcarbonaat, restmateriaal van het onthardingsproces van drinkwater, gebruikt. De vorm van de gevel is speciaal ontwikkeld voor warme landen. De lucht achter de panelen wordt warm, stijgt op en de trek zorgt ervoor dat koele lucht naar binnen is te zuigen. De brandveiligheid is door Peutz getest: klasse B-s1, d0. Ook prima dus.


Isoleren met zeewier.

Doe eens gek en isoleer met zeewier! Wist u dat zeewier al meer dan 150 jaar wordt gebruikt als bouw- en isolatiemateriaal? De isolatiewaarde is vergelijkbaar met die van minerale wol en daarnaast is zeewier een hernieuwbare grondstof. Het kan zonder moeite gekweekt worden in zee en zeewier heeft een zogenaamde negatieve voetafdruk. De plantjes nemen namelijk CO2 op en make nzo de lucht schoner. Ook is zeewier zeer brandveilig. Een mooi voorbeeld is een houten vakantiehuis op het Deense eiland Læsø, ontwikkeld door architectenbureau Vandkunsten. Het huis is volledig geïsoleerd met zeewier. Op het eiland zijn tevens oude zeewierhuizen gerestaureerd. Ook in Noorwegen wordt veel geëxperimenteerd met zeewier als isolatiemateriaal. Wat houdt u nog tegen?

Houten spijkers.

U denkt direct aan houten kindergereedschap met felle kleurtjes. Maar nee, dit betreft toch echt houten spijkers voor het ecologisch en onzichtbaar bevestigen van hout. Press Hechttechniek BV levert LignoLoc® houten spijkers op rol (170 stuks). Net tandenstokers, maar dan een stuk dikker en gemaakt van beukenhout. Het geheim zit in de verwerking met een pneumatische coilspijker-machine. Door de grote snelheid en kracht waarmee de machine de houten spijker in het hout schiet, in combinatie met het ruwe oppervlak van de spijker, ontstaat veel wrijvingswarmte. Door die vrijkomende warmte versmelt het lignine in de houten spijker met het omliggende hout. Hierdoor vormt de spijker na aanbrengen één geheel met het hout. Even schuren en je ziet er niets meer van.

Dakraam van 100 jaar oud hout.

Talrijke woningen uit 1910 in de Staringsbuurt in Rotterdam zijn gesloopt. Het vrijkomende hout krijgt bij de VELUX Groep een tweede leven in nieuwe dakramen. De dakramen van reclaimed hout zijn FSC gecertificeerd als 100% Recycled. Het hout is door A. van Liempd Sloopbedrijven ontgonnen uit de gebouwde omgeving, waarna het verzaagd en voorbereid is op het productieproces van een dakraam. Woningcorporatie Woonbedrijf uit Eindhoven is de eerste die hier gebruik van maakt. Zij hebben ruim 90 van hun sociale huurwoningen van deze dakramen voorzien. Oud voor nieuw dus.

 

Bamboe steiger.

U wilt een ecologische, circulaire steiger. Kies voor bamboe! In Hong Kong maken ze er massaal gebruik van en dat gaat vaak nog goed ook! OK, het buigt een beetje en u kunt de kantplanken en trappen wat lastig kwijt. Ook passen de steigervloeren niet goed. Maar laten we wel wezen: dit maakt het steigervak toch wel lekker spannend en uitdagend! Zet wel iemand op de uitkijk, want de Inspectie SZW kan hier minder enthousiast over zijn.