Snel verdiend

Ondernemen
Artikel delen

Leasen: een kritische blik is de eerste winst

Bedrijven in de bouwsector hebben het druk. Er komen veel aanvragen binnen en de projecten worden groter. Dit vraagt vaak om uitbreiding van personeel en ook materieel. Je hebt auto’s nodig voor je buitendienst. Of een machine om je product te fabriceren. Er zijn verschillende manieren om te investeren in dergelijke activa. Een financieringsvorm die de laatste tijd weer veel in populariteit is gestegen is leasen. Het aantal aanbieders van lease is daarom flink gestegen. Leasen heeft verschillende voordelen ten opzichte van meer traditionele leningsvormen. Zo is looptijd van een leasecontract vaak afgestemd op de economische levensduur van het leaseobject. Het object zelf wordt als onderpand genomen, waar bij traditionele leningsvormen vaak extra zekerheden als onderpand worden gevraagd. Niet onbelangrijk is dat de behandelingskosten vaak lager zijn en de doorlooptijd van afsluiten veel korter. Je kan je sneller aan de slag.

Het kenmerk van leasen is dat de leasemaatschappij het recht van gebruik voor een bepaalde periode en tegen een vergoeding aan de gebruiker afstaat. Leasecontracten kunnen we onderscheiden in twee basisvormen: financial lease en operational lease. Bij financial lease blijft het juridisch eigendom bij de leasemaatschappij, het economisch eigendom gaat over naar de gebruiker. Dit heeft verschillende voor- en nadelen. Je moet zelf zorgdragen voor de verzekering en onderhoud, maar daarentegen kan je wel gebruik maken van de fiscale voordelen zoals de milieu-investeringsaftrek of de energie-investeringsaftrek en andere reguliere afschrijvings- en aftrekmogelijkheden. Bij operational lease word je geen eigenaar van het leaseobject. Je kan in dat geval dus geen gebruik maken van de fiscale voordelen. Een voordeel hiervan is wel dat de investering in dit geval niet op de balans verschijnt. Je brengt de huurkosten ten laste van de winst. Bij full operational lease zitten ook verzekerings-, reparatie- en onderhoudskosten verwerkt in de periodieke huurkosten. In dit geval weet je vooraf precies wat de maandelijkse kosten gaan zijn.

Er zijn op dit moment verschillende aanbieders van lease oplossingen. De dealer of de leverancier zal als eerste een aanbod doen voor lease. Een belangrijke tip is om toch ook even verder te kijken. Er zijn nog veel meer aanbieders (nieuwe bedrijven, maar ook de grootbanken onder een andere naam) die in deze markt opereren. Onze klanten nemen daarom bij een dergelijke investering altijd eerst even contact met ons op voor een second opinion op het ontvangen voorstel. Hoewel sommige partijen al een redelijk scherpe aanbieding doen, kunnen wij door ons grote netwerk vaak een nog beter voorstel krijgen bij een andere partij. Een half procent minder rente over de gehele looptijd kan behoorlijk schelen in de maandlasten.
Ga je een investering aan, kijk dan eens kritisch naar hoe je dit gaat financieren. En kijk dan ook eens verder dan het aanbod van de leverancier of huisbankier. Ben je van plan om te gaan investeren en wil je meer weten over de verschillende mogelijkheden van financial of operational lease? Neem dan contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken via onderstaand e-mailadres of bel 088-253 3300.

BouwTotaal