Ideale uitgangspositie voor badkamerrenovatie

Artikel delen

De badkamer exact op de beschikbare ruimte ontwerpen, zien hoe die badkamer uiteindelijk oogt en tegelijk zien hoe die technisch moet worden gemaakt. “Dit alles kan via PaletteCAD, een alles-in-één-softwareconcept waarmee met gemak professioneel, snel en efficiënt kan worden ontworpen en gepresenteerd. En het kan zelfs de werkvoorbereiding en productie aansturen,” vertelt Jeroen Smeets, sales/marketingmanager van PaletteCAD Nederland. “Het is veel meer dan een presentatieprogramma. Het zorgt voor een ideale uitgangspositie voor de bouw of renovatie van een badkamer.”

Auteur: Paul Engels

PaletteCAD is al ruim 20 jaar beschikbaar als softwareoplossing voor interieur & design, interieurbouw & houttechniek, badkamer ontwerp & sanitair, somt Smeets op. Het van origine Duitse softwareprogramma is markleider in eigen land, waarbij de autonome Nederlandse vestiging in Nuth de Nederlandse en Vlaamse markt bedient. “We zien dat installateurs, bouwers en adviseurs de voordelen van ons programma ontdekken. Ze moeten toch een 2D tekening van de badkamer voor hun opdrachtgevers maken en dan is het extra makkelijk als je in hetzelfde tijdsbestek een realistisch 3D-ontwerp kunt maken, inclusief een overtuigende presentatie die meer zegt dan duizend woorden. Je wint de klant voor je met een schitterende presentatie en kunt gedegen aan het werk.”

Voorbeeld stuklijst

Druk op de knop

Het doet PaletteCAD tekort om het een ontwerp- en presentatieprogramma te noemen, maar daar ligt wel een groot deel van de kracht. Revolutionair oppervlaktedesign, een innovatieve user interface en een hele reeks gebruiksvriendelijke features zorgen dat de ontwerpvrijheid eindeloos is. “De ruimte kan men zelf vormgeven of van tekening inlezen. PaletteCAD kan zelf andere bestandsvormen importeren en exporteren (inclusief het nieuwe IFC bestand!) waardoor samenwerking met andere software mogelijk is.”

Voorbeeld tegels

Deuren en raamopeningen zijn eenvoudig op de goede plek te zetten. Uit een catalogus van ruim 20.000 objecten van sanitair-producenten zijn items in te passen. Of uit een overzichtelijke eigen voorkeurscatalogus, die de gebruiker kan opbouwen. Van tegels tot plaatmateriaal, van sanitaire voorzieningen tot verlichting en van meubels tot aansluitpunten voor de installatietechnische voorzieningen. “Je kunt heel eenvoudig de badkamer ontwerpen, waarbij het programma veel zaken automatisch kan indelen, zoals de optimale verdeling van een bepaald formaat tegel over een tegelvloer/wand. Als bij het opmeten van een bestaande badkamer de maten anders zijn, is het een kwestie van een druk op de knop en alles staat in de juiste maten in de computer. Andere keuze tegelmaat of voegbreedte? Het programma komt met een aangepast legplan en inzicht in het benodigde snijwerk. En de werktekeningen en stukslijsten rollen er direct uit.”

werktekening

Wow-effect

Smeets vervolgt: “PaletteCAD heeft daarbovenop tal van hoogwaardige presentatiemogelijkheden voor een ontwerp. De presentatie zorgt voor een ‘wow-effect’. De klant zet meteen z’n zinnen op die badkamer. Zo verkoop je de badkamer in één oogopslag. We kunnen naast kleuren en tegelpatronen zelfs structuren van tegels, kleureffecten, glans, al dat soort zaken aangeven. Ook het lichtplan dat bijvoorbeeld precies de lichtbundels in zo’n ruimte laat zien. De klant krijgt een realistisch beeld van de uiteindelijke badkamer. De nieuwste ontwikkeling is Palette Play, waarbij de klant met een virtual reality bril in zijn toekomstige badkamer kan staan en zelfs een kastje kan openen of een kraan kan aanzetten. “Daarbij is het mogelijk dat je direct vanuit de bril bijvoorbeeld de kleur van tegels, sanitair of verlichting kunt aanpassen.”

“Je creëert met dit programma een geavanceerde digitale showroom,” stelt Smeets. “Het is gebruiksvriendelijk en resultaatgericht. Neem de filters die je kunt inbouwen, zoals budget, stijl, kleurvariatie, type ruimte etc. Dan zit je snel op dezelfde golflengte als je klant.”

werktekening

Stappen voor uitvoering

Behalve styling en presentatie vormt PaletteCAD de perfecte opstap naar de uitvoering. “Benodigde werktekeningen volgen direct uit het ontwerp. Aanzichten, doorsneden, stuklijsten, legplan voor de betegeling: alles ligt helder vast voor de productie van de badkamer. Deze data kunnen ook machines voor bijvoorbeeld plaatmateriaal en natuursteen aansturen. Alles wordt schaal 1 op 1 uitgewerkt, zodat er geen fouten in de maatvoering kunnen ontstaan. Een offerte kan eenvoudig worden opgesteld door gebruik te maken van de stuklijst, met hierin een opsomming van de verschillende sanitairproducten en de bijbehorende artikelnummers. Laat ik helder zijn: dit softwareprogramma bereidt alles voor van ontwerp tot montage, maar het is geen bouwkundig programma. Ook het leidingwerk onder de vloer valt erbuiten.”

Smeets wijst erop dat het programma heel veel mogelijkheden biedt, maar niet moeilijk is qua gebruik. “Veel wijst zichzelf in het gebruik. We bieden daarnaast een uitstekende service, zoals trainingen op drie manieren: online, in ons trainingscentrum in Nuth en on-site bij de klant. Daarnaast kun je via onze helpdesk onbeperkt worden geholpen. Persoonlijk vind ik dat dit vaak het beste werkt: begeleiding in een concreet ontwerp. Zo kom je spelenderwijs tot die prachtige badkamer voor jouw opdrachtgever. Of voor die inrichting van woning, hotel, kantoor of bedrijfsruimte. Want PaletteCAD is er voor elk interieur dat je overzichtelijk wilt inrichten, presenteren én bouwen.”

Informatie: www.palletecad.info

Waarom PaletteCAD voor de sanitairbranche?

  1. PaletteCAD heeft een uitgebreide Sanitair en Tegel catalogus met meer dan 500.000 objecten en materialen, van meer dan 80 Europese sanitair leveranciers en meer dan 200 Europese tegel leveranciers.
  2. PaletteCAD is een onbegrensd programma waarmee vrijwel alle typen 2D- en 3D-bestanden kunnen worden geïmporteerd en geëxporteerd. De gebruiker is niet gelimiteerd aan een beperkte catalogus of slechts een handvol functies. Zelfs de meest unieke ruimte kan uitgetekend worden.
  3. Met PaletteCAD kan de gebruiker binnen enkele minuten al een eenvoudige badkamer ontwerpen. Vanuit de tekening zijn vervolgens snel een 3D presentatie, de technische tekening en een stuklijst te onttrekken.
  4. PaletteCAD is altijd op de hoogte van de nieuwste technologische ontwikkelingen. Denk aan Virtual Reality en een digitale showroom. Ook de import en export van het IFC/BIM zal spoedig in de update erbij zitten.
  5. Met PaletteCAD is eenvoudig een kooi, stijl of prijsklasse uit te werken door middel van eigen catalogi en winkelmandjes. Op deze manier kan een werkvoorbereider het tekenwerk voor de verkoper zodanig vereenvoudigen dat ze nog sneller met de klant samen een ontwerp kunnen uitwerken.
  6. Verder heeft PaletteCAD alle extra mogelijkheden die bij een 3D ontwerpprogramma horen. Denk hierbij aan een online planner, een digitale showroom, een app voor de telefoon en tablet en ruimtes opmeten met lasertechnieken. Ook alle presentatie exports zijn mogelijk zoals filmpjes, panoramafoto’s en een Virtual-Reality ervaring.