Bijzondere bouwmensen

Artikel delen

Ze inspireren, enthousiasmeren en zetten ons aan het denken: ook de bouwsector kent bijzondere ‘bouwmensen’. Sommigen vinden ze een beetje gek, anderen zijn lyrisch. En laten we wel wezen: grijze muizen hebben we al genoeg in de bouwsector. Wie van de gebaande paden durft te gaan, kan pas echt innoveren. In deze rubriek laten we vijf bouwmensen zien, waar wij toch wel enthousiast van worden.

Vijf keer inspiratie

Tekst: ing. Frank de Groot

Hennes de Ridder.

Hennes de Ridder is een gewild spreker die in de evaluaties als een kruising wordt gezien van een volksmenner, cabaretier, visionair en geestelijk leider. “Waarin onderscheidt de bouw zich van de normale wereld? Ieder bouwwerk is een project! Stel je voor dat iedere auto, fiets of pc een apart project zou zijn! We bouwen miljarden bouwwerken, maar het is telkens weer een project met een unieke locatie, unieke klant, unieke stakeholders, unieke aannemer en combinatie van onderaannemers. We denken in de bouw alleen maar in processen, maar er zit geen kennis in de producten. Ik maak graag de vergelijking met Lego. Met die stenen kun je onbeperkt variëren in bijvoorbeeld dak- en gevelvormen. En je kan een gebouw ook eenvoudig wijzigen of afbreken en verplaatsen. We moeten dus LEGOliseren!” De Ridder schreef onder meer het boek ‘LEGOlisering van de bouw’ (2011).


 Jan Willem van de Groep.

Innovator pur sang en iemand die geen blad voor de mond neemt als het gaat om de innovatiekracht in de bouw. Richtte in 2016, samen met partners, ARXlabs op om radicale bouwinnovaties te initiëren. Verder is hij bedenker en initiator van de Stroomversnelling. Een initiatief waarbij de bouw- en corporatiesector door middel van innovatie en industrialisatie woningen renoveren naar een energieneutraal niveau. Eind 2015 heeft hij met partners Factory Zero opgericht. Een nieuw type bedrijf binnen de bouw- en installatiesector geschoeid op de visie dat bouwen en renoveren goedkoper moet. Factory Zero integreert bouw- en installatietechniek in de producten die ze op de markt brengen, zoals de iCEM. Dat is een compacte, compleet geïntegreerde energiemodule die de woning voorziet van een geconditioneerd binnenklimaat en warm tapwater.


Onno Dwars,

Directeur Ballast Nedam Development. “Energienotanul is de nieuwe standaard voor nieuwbouw en de droom voor de bestaande bouw. EPC is achterhaald; het gaat om de woonlasten”, voorspelde Onno Dwars al in 2013. Op 11 april 2019 werd hij uitgeroepen tot de winnaar van de ABN AMRO Duurzame 50. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de persoon die het meest heeft bijgedragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Volgens de jury staat Dwars al jaren in de belangstelling met zijn duurzame ideeën. “Zijn maatschappelijke impact is indrukwekkend en zal de komende jaren alleen maar blijven toenemen”, zo roemde de jury de winnaar. Dus verdient Dwars een plek op deze pagina.


Jos Lichtenberg.

Zijn gezicht staat al jaren in BouwTotaal, maar toch mag hij ook op deze pagina niet ontbreken. In 2002 promoveerde hij op succes- en faalfactoren bij productontwikkeling en aansluitend werd hij in 2003 benoemd tot hoogleraar Productontwikkeling aan de TU/e. Nog steeds springt hij bij in het bedrijfsleven als er een innovatie uitdaging ligt. Slimbouwen, zijn visie op het resetten van de bouwkolom, heeft marktbreed de nodige aandacht getrokken. Ook in BouwTotaal publiceert Jos al jaren over Slimbouwen.


Bouwvakker.

De hardwerkende bouwvakker – en dat bent u – mag natuurlijk niet in dit illustere rijtje van opmerkelijke personen in de bouw ontbreken. Wie staat er op een koude winterochtend om 7:00 uur op de steiger? En wie ploetert er door op een bloedheet dak bij 35°C? Zweet is uw tweede natuur, net zoals eeltplekken en doorzettingsvermogen. Ze kunnen mooi praten, die andere heren op deze pagina, maar zonder u komen we helemaal nergens in de bouw. Zo, die zit!