Bijzondere tegels

Artikel delen

De geschiedenis van de geglazuurde tegels gaat terug tot in het Oude Egypte en Mesopotamië. Meer recent zijn de beroemde betegelde muren van het veertiende eeuwse Alhambra, dat zich in het Zuid Spaanse Granada bevindt. Eind 16e eeuw werden keramische tegels ook in Nederland bekender. De tegel is nu niet meer weg te denken uit ons leven. Sterker nog: de laatste jaren zien we steeds vaker dat tegels niet alleen als wand- en vloerbekleding worden gebruikt, maar ook als kunstuiting. Wij kozen de vijf mooiste voor u uit.

Tekst: ing. Frank de Groot

 

Langste tegeltableau Nederland. De bijna 200 jaar oude keramiekgeschiedenis van Maastricht is te zien in de Sphinxpassage. Ruim 250 tegeltableaus met tientallen teksten zijn door het bedrijf MaatWerkTegels ingebakken op 30.000 tegels. De tegelverhalen brengen de ondernemerskracht en vergane glorie van de iconische Sphinx sanitairfabriek uit 1930 tot leven. Het is het langste tegeltableau in Nederland en heeft een lengte van 120 meter. Goed voor een plek in deze top vijf.

 

Tegelplein. Dit fraaie kunstwerk was te zien op het Tegelplein tijdens BouwBeurs 2019 in Utrecht. Dit plein was een initiatief van Rubi Benelux en de Bovatin. Overige deelnemers waren: Ardex, Ceves Vergeer, Coba, Forbo Eurocol, Mapei Nederland, Mosa, PCI, Rako, Rubi Benelux, Schlüter, Schönox, Villeroy & Boch en Wedi GmbH. Samen staan we sterk!

 

Zwembadwand. Edwin Bakker van Artiles realiseerde in zijn woonplaats een wel heel opvallende wand in zwembad Meekenesch. “Mijn voorstel symboliseert het wedstrijdelement dat de Lichtenvoordenaren moeten leveren om het bad open te houden. De zwemmer strijdt om het hoofd boven water te houden, maar meer nog om vaart te maken richting de toekomst, gedragen in de gehele breedte door de inwoners van Lichtenvoorde”, aldus Bakker. Wij zijn onder de indruk.

Isthar-Poort. Hij mag niet ontbreken in dit illustere overzicht. De complete 2.500 jaar oude Ishtar-Poort met prachtige geglazuurde stenen, werd tot een hoogte van meer dan 14 meter gereconstrueerd. Dit paradepaardje van tegelwerk bevindt zich nu in het Pergamon Museum in Berlijn.

Bolvormig dak. Het blijft adembenemend: de donut op de uitbreiding Museum de Fundatie Zwolle. Jaar: 2013. Architect: Bierman Henket Architecten. Opdrachtgever: Gemeente Zwolle. Aannemer: BAM Utiliteitsbouw. Product: driedimensionaal vormgegeven geglazuurde tegels van Koninklijke Tichelaar.