Snel gebouwd

Innovatie & Inspiratie
Artikel delen

Flexwonen geen containerbegrip

Soms is een dak boven je hoofd even niet vanzelfsprekend. Naar schatting zoekt 10% van de Nederlandse bevolking met spoed tijdelijke woonruimte. Dat zijn, om maar enkele voorbeelden te noemen, partners die in scheiding liggen, studenten, expats, seizoenswerkers, mensen die gedetacheerd zijn, statushouders en mantelzorgers. Voor spoedzoekers zit de woningmarkt op slot. De vraag naar tijdelijke huisvesting neemt toe en blijft. De Groot Vroomshoop Bouwsystemen heeft duurzame oplossingen, geschikt voor ‘langetermijndenkers’.

alleen gebruik in overleg of volgens afspraak is toegestaan

Flexwonen is wonen zonder wachttijd. Per jaar moeten we in Nederland 15.000 flexwoningen bouwen om de groeiende groep spoedzoekers tegemoet te komen. Een ambitie die we alleen samen waarmaken. Samen wil zeggen de bouwsector, het rijk, gemeenten en woningcorporaties.
Het kabinet investeert de komende jaren fors om de woningmarkt vlot te trekken en gaat gemeenten en woningcorporaties stimuleren om sneller en meer betaalbare woningen te realiseren. De Groot Vroomshoop Bouwsystemen biedt prefab oplossingen, waarmee de vereiste snelheid om het woningtekort op te lossen haalbaar is. De huisvestingsoplossingen zijn aanpasbaar aan de veranderende woonvraag en over een veel langere termijn exploitabel, waarmee ze ook betaalbaar worden. Met de flexwoningen is de krapte niet volledig opgelost, maar is wel de druk op de wachtlijst verminderd.

Festing

Wie bij flexwonen denkt aan huisvesting in containers, zou verder moeten kijken. Er zijn goede voorbeelden van flexwoningen van hoge kwaliteit, met een mooie uitstraling en toch betaalbaar, juist door de langere exploitatietermijn. Deze dragen bovendien bij aan duurzaamheidsverplichtingen. Festing® is het eigen elementensysteem van De Groot Vroomshoop Bouwsystemen met beton en staal als basis in een vaste stramienmaat. Er zijn vrije overspanningen van 7200 mm mogelijk om maximale interne en externe flexibiliteit te garanderen. De maatvoering van het bouwsysteem is gebaseerd op een stramienmaat van 2400 x 7200 mm. Architectuur, indeling, materialisering en gevelafwerking zijn maatwerk en geven het woongebouw uitstraling. De bouwelementen zijn herbruikbaar.
Deze flexwoningen hebben hoogrenderende beglazing, warmte accumulerende betonvloeren, hoog isolerende en warmtewerende wanden en lichte kunststof dakbedekking voor extra warmtewering. De woningen hebben verder een vrijdragend akoestisch systeemplafond met inbouwarmaturen en vrije plafondhoogtes van 2800 mm voor goede luchtkwaliteit. De kunststof buitenkozijnen hebben een luxe verdiept profiel met de uitstraling van houten kozijnen, maar dan volledig onderhoudsarm. Er wordt een kruipruimte toegepast voor het leggen van extra leidingen en eventueel benodigd onderhoud van bestaande leidingen. Alle buitendeuren worden uitgevoerd in kwalitatief hoogwaardig hardhout. Voorbeelden van dit huisvestingsconcept zijn gerealiseerd in Drachten voor Woningcorporatie Accolade en in Haarlem voor Elan Wonen.

Festing studentenwoningen in IJmuiden.

Finch flexwoningen in Amsterdam.

Finch Buildings

In Leiden realiseerde De Groot Vroomshoop Bouwsystemen verplaatsbare houten woonstudio’s van Finch Buildings, waarmee nauw wordt samengewerkt. De opdrachtgevers zijn enthousiast. Finch Buildings ontwikkelt verschillende gebouwen gebaseerd op één module. Zonder hulpconstructies kan er tot vijf lagen hoog worden gestapeld en de modules zijn onderling te schakelen. Er zijn eindeloos veel configuraties: van gestapeld complex tot solitaire recreatiewoning en van starterswoning tot mantelzorgwoning. Zo flexibel als Lego dus!

Finch flexwoningen in Leiden.

BouwTotaal