Tegel leveling 2.0

Artikel delen

Tegel leveling systemen worden meer en meer gebruikt sinds de opmars van grootformaat tegels. Hoe kun jij zorgen voor een egale vloer zonder hoogteverschillen tussen de tegels? BouwTotaal geeft in samenwerking met RUBI BENELUX acht tips om je tegelvloeren naar een hoger level te brengen.

Tekst: RUBI BENELUX BV

1. Controleer of de tegel niet schotelt of rondstaat

Houd er rekening mee dat tegels onderling kunnen verschillen in onder andere vlakheid en haaksheid. Hoe lager de kwaliteit, hoe groter de onderlinge afwijkingen kunnen zijn. Leg twee tegels omgekeerd op elkaar en je ziet gelijk of er afwijkingen zijn. Staat een tegel te bol, pas dan zeker geen halfsteensverband toe. In dit geval wordt de afwijking juist geaccentueerd.

2. Gebruik een waterpas

Een waterpas is één van de meest gebruikte hulpmiddelen in de bouw. Ook bij het leggen van tegelvloeren is dit een onmisbaar stuk gereedschap. Nadat je de vloer hebt gecontroleerd – zodat je niet begint vanaf het diepste gedeelte van de vloer – kun je de tegels gaan plaatsen. Zorg dat je dit waterpas doet. Deze basis bepaalt het succes van je egale vloer!

Het DELTA LEVEL systeem van RUBI.

3. Zorg altijd voor voldoende lijm

Er zijn verschillende systemen om te nivelleren beschikbaar, maar bij elk type is het gebruik van voldoende lijm van cruciaal belang. Anders werkt het systeem niet. Dit geldt voor alle soorten tegels. Bij dunne tegels heeft het gebruik van een levelsysteem overigens als bijkomend voordeel dat het voetje van de clip als buffer werkt en de tegels elkaar niet beschadigen.

Hier is duidelijk te weinig lijm gebruikt.

4. Gebruik buttering floating bij grootformaat

Bij grootformaat tegels (tegels met een oppervlakte vanaf 3.600 cm²) gebruik je de ‘buttering floating’ techniek (dubbele verlijming). Meng de lijm volgens voorschrift (bijvoorbeeld 2 minuten mengen/1 minuut rijpen/nogmaals mengen). Vergeet vooral niet na het rijpen nogmaals te mengen. Hierdoor krijg je een soepelere lijm die beter werkt en ook beter uithardt, zeker bij grootformaat tegels. Reinig de mengstaaf na gebruik door 50% zand en 50% water te mixen in een emmer.
Smeer lijmribbels van 4 mm in een rechte lijn op de achterzijde van de tegel en leg de tegel met de lijmribbel in dezelfde richting als die op de vloer om luchtopsluiting te voorkomen. Dit geldt voor tegels met een niet-geprofileerde achterkant. Tegels met een geprofileerde achterkant worden het beste bewerkt met een vlakke spaan.
Houd de lijmkam zo recht mogelijk of gebruik een 45° lijmkam. Zorg voor een constante lijmhoogte. De hoogte van het lijmbed is afhankelijk van de ondergrond en de tegelgrootte.

Dubbele verlijming zorgt gemakkelijker voor een volledige dekking en garandeert een betere hechting aan de tegel.

5. Kies het juiste systeem

De meeste systemen om te nivelleren werken door het plaatsen van een clip onder de tegel en deze te fixeren met een keg of klem. Het DELTA LEVEL systeem heeft clips in verschillende kleuren voor de verschillende voegbreedtes. Hierdoor heb je snel de juiste maat te pakken zonder na te hoeven meten!
Gebruik bij matte witte wandtegels en dun formaat vloertegels een level systeem dat – in plaats van een keg – met een kapje werkt. Dat kapje duw je van bovenaf op de tegel zonder draaiende of schuivende beweging; hierdoor is er geen wrijving en kan het glazuur niet beschadigd worden.

6. Plaats de keg in de clip vanuit de laatst gelegde tegel

Plaats de clip onder de tegel op 10 cm uit de hoek. Plaats de volgende clips op onderlinge afstand tussen 30 en 60 cm. Nadat het lijmbed weer aangebracht is, kan de volgende tegel gelegd worden. Deze wordt in het lijmbed gelegd en met een schuivende beweging op hoogte gebracht. Plaats nu de keg in de clip vanuit de laatst geplaatste tegel. Hierdoor voorkom je dat de tegel uit de lijm wordt getrokken!
Controleer steeds of de tegel waterpas ligt. De keg kan met de hand worden aangedrukt tot hij vlak is. Uiteraard kun je ook de tang gebruiken en de clip licht(!) aan te trekken.

Het DELTA LEVEL systeem heeft clips in verschillende kleuren voor de verschillende voegbreedtes.

Nadat de lijm is uitgehard, kunnen de clips en keggen worden verwijderd door tegen de zijkant aan te slaan of te schoppen in de richting van de voegen.

7. Buig de clip niet tijdens het plaatsen

De clips van het DELTA LEVEL systeem zijn zo ontworpen dat ze afbreken op het zwakste punt. Dat is het punt waarop het voetje begint. Dit afbreken gebeurt alleen door een zijwaartse beweging. Let er dus op dat je tijdens het plaatsen van de clip deze niet buigt.

8. Houd een heat gun of schraper bij de hand

Nadat de lijm is uitgehard, kunnen de clips en keggen worden verwijderd door tegen de zijkant aan te slaan of te schoppen in de richting van de voegen. Mochten er onverhoopt toch een aantal clips slecht afbreken, pak dan de heat gun of schraper, overigens ook handig voor de lijmresten! Je tegelvloer is nu klaar om gevoegd te worden.

Met dank aan: RUBI BENELUX BV, www.rubi.com